den 3 jul, 2022
Hjärtat i centrum

Hej fina du,

Hur har du det där ute i sommar Sverige? Jag är i Skåne hos Therese på TA Training och tränar med Joey en vecka. I morgon är det dags att åka vidare och Joey ska för första gången “tävla” med ryttare på ryggen. Det ska bli så kul !!! Vi är ett helt gäng som åker från Therese till Hälldala.

Joey och jag är nog grönast i gänget men känner oss väl omhändertagna. Covid har satt stopp för det mesta när det gäller socialt umgänge på alla plan men nu är det äntligen ok att träffas igen. Att träna på att tävla bygger en stabil grund inför framtiden. Joey har som vanligt ett bra självförtroende och är övertygad om att han är snyggast. Träpersonlighet som han är kommer han förmodligen att gilla att tävla också. Han gillar att glänsa i alla sammanhang 😉 Nu får vi se om omvärlden delar den åsikten. Jag är part i målet och håller med iallafall 🙂

Värmen tar hårt på både djur och människor. I går fick vi en dag med svalare väder och det ser ut som om temperaturen ska hålla sig på en dräglig nivå de närmaste dagarna. Det är jag väldigt tacksam för. Det blir lättare för oss alla att både resa och tävla då.

Fick så fina bilder på Joey av en fantastisk person och fotograf som var på plats när vi kom till Skåne. Du hittar henne här. Hon tar underbara bröllopsbilder och så mycket annat.

Hjärtat är med överallt

Hjärtat hör till sommaren och eldelementet. I den kinesiska medicinen är vårt fysiska hjärta centrum för hela vårt varande. Det är som en sambandscentral för all aktivitet. Den fysiska, mentala, känslomässiga och den själsliga. Det är i hjärtat Shen vår själ har sin “bostad” och det är i hjärtat kontrollpanelen för de övriga fyra själsaspekterna finns. Varje själsaspekt har sin del i olika organ och dess system, men hjärtat och Shen är med och “styr” i alla.

Det är Yi som hör till mjälten och jordelementet och har med våra tankar att göra. Po hör till lungan och har med den fysiska delen att göra. Zhi har med viljekraften att göra och hör till njurarna. Sist men inte minst har vi Hun som hör till levern och är vår mentala andliga själ.

Relationer och balans

Kroppen behöver Qi för att alla funktioner ska fungera. Den behöver också budskap om hur det ska göras och det är hjärtat som står för den delen. Den kinesiska medicinen ser allt som relationer mellan våra organ och vävnader. Det måste finnas en balans och harmoni där de olika delarna får det de behöver för att kunna utföra det de ska. När det finns tillräckligt med qi, blod, yin och yang fungerar samspelet och vi är friska och mår bra på alla plan inifrån och ut.

Hjärtat tar emot och skickar ut meddelanden till och från alla delar i kroppen. Mår inte hjärtat bra kommer det att påverka den kommunikationen, alla våra organ och med det hela vår kropp och väsen. Alla de fem elementen med tillhörande organ och element behöver en bra guidning och det är hjärtat som står för den.

Vill du läsa mer om Kinesisk Medicin och vad andra tycker om Nyckeln till Hälsa hittar du det här

Hur påverkar hjärtat och blodet vår kropp och vårt sinne

Hjärtat är tillsammans med träelementet och levern ansvariga för att kontrollera blodcirkulationen. Blodet ger fukt och näring till hela kroppen samtidigt som blodet är den materiella delen av vårt mentala del. För att må bra mentalt behöver vi ha en bra kvalitet på blodet och att det måste cirkulerar som det ska. Finns det för lite blod kommer inte vår själ att trivas och bli orolig.

När den kinesiska medicinen pratar om sinnet så har den ett större perspektiv än vad vi har i väst. Sinnet innefattar alla delar av vårt medvetande som tänkande, intelligens, känslor, minne och även sömnen. Den kinesiska medicinen anser att både mentala problem och olika sömnproblem som att vi har svårt att somna och har mardrömmar har med hjärtat och blodet att göra. Har hjärtat för lite qi trivs inte vår själ. Det kan visa sig som en känsla av rastlöshet, hjärndimma och dåligt minne.

Önskar dig en fin fortsättning på sommaren

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This