den 26 jun, 2022
Hur klarar du dig i värmen?

Hej fina du,

Vilken fantastisk midsommar helg vi har haft !!! TV reklam med midsommarväder och bord som flyttas in och ut mellan skurarna känns verklighetsfrämmande. Äntligen sommarvärme när den är som bäst. Jag älskar torr värme. Ridning och andra kroppsaktiviteter får ske på morgonen och kvällen. Dagarna tillbringas i skuggan med vatten och melon.

Svalka är bra när vi är varma men var försiktig med kyla. Värmen gör att vår yta är “öppen” och tillför vi för stark kyla tar den sig in i kroppen och kan bli kvar om vi har en brist på yang. Är du en person som reagerar på AC så har du svaret på varför där. Speciellt om kylan kombineras med en annan klimatfaktor i den kinesiska medicinen nämligen vind.

Svettas du mycket och dricker en massa vatten så se till att du även får i dig salt. Samma sak gäller hästar och får de behöver fri tillgång på salt och Joey som tränar i värmen får extra elektrolyter. Känner du att du får huvudvärk eller kramp se till att du inte är uttorkad eller har brist på salter och mineraler. Prova extra magnesium och zink och en 1/2 tesked oraffinerat havssalt i ett glas med vatten så ska du se att kroppen klarar att återställa sig.

Tips i värmen

 • Undvik fysiskt ansträngande aktivitet
 • Duscha svalt
 • Håll dig i skuggan
 • 1/2 tsk oraffinerat havssalt tex Celtic Sea Salt i vatten fyller på salter och mineraler
 • Svalkande frukter som melon, apelsin, ananas, citron
 • Pepparmynta i vattnet

Mat och örter som medicin

Har vi för mycket hetta kan vi använda både mat och örter som medicin för att balansera kroppen. Pepparmynta är en växt som är perfekt för att svalka varma sommardagar. Den är lätt att få tag i och en del av oss har i överflöd i trädgården. Dess egenskaper är som gjorda för att svalka kroppen när värmen slår till.

Enligt den kinesiska medicinen är pepparmynta sval till sin natur och hjälper därmed till att ta bort för mycket hetta. Dess smak är söt och kryddig. Den kryddiga smaken hör till metall-elementet och lungan som hjälper kroppen att reglera ytan. Det vill säga huden och porerna. Genom att man stärker lungan hjälper man kroppen att reglera svettning genom att reglera porernas öppnande och stängande.

Lägg några blad eller en kvist med pepparmynta i en kanna vatten och avnjut varma sommardagar. Vill man, kan man även slänga i några skivor ekologisk citron för en uppfriskande och läskande sommardryck. Du kan även ta en kvist med pepparmynta och lägga i en kopp, slå på varmt vatten och avnjut en härligt uppfriskande och svalkande kopp med te 🙂

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

2 Kommentarer

 1. Snälla, skriv inte grå text på underlag med grått, har svårt att läsa !
  Tack

  Svara
  • Hej,
   Jag ska höra med Emma mitt dataproffs om det går att ändra på ett enkelt sätt
   Önskar dig en fin sommar
   Tina på Hermansdal

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This