den 2 mar, 2021
Det du känner betyder något

Hej fina du,

Wow vilket väder vi har fått. Vårkänslorna sprudlar hos både djur och människor på Hermansdal. Vårens stora klipptema och rensande efter att snön har smält har startat. I fredags var det Anna och Emma (långhåriga kattfröknar) som fick sin årliga klippning och i morgon är det dags för fåren. Kineserna klarar sig en stund till innan de får “kollofrissa” så även Epic. Hästarna fäller som bara den och njuter av att leta upp lera i hagarna för att rulla sig grundligt. Det vet väl alla hur bra det är med lerinpackning 😉 Jag försöker att säga att D -vitamin upptaget är bättre utan kroppen täckt av lera men de bryr sig inte.

Nu är det dags för torkvindan att komma fram ur vintervilan och det var ha varit premiärfika utomhus. I söndags var det hästträning på schemat. Lika roligt varje gång. Några plugins på Hemsidan/Bloggen bestämde att jag inte skulle göra något inlägg så det kommer i dag i stället. Söndags inläggen känns som en del av mitt liv så det kändes lite tomt utan ett.

Känns magiskt att ridbanan tittat fram under all snö och återigen fungerar att vara på. Jag tror aldrig att jag varit med om att snön klarat av att försvinna så snabbt. Nu håller jag tummarna för en riktigt lång och fin vår. Det behöver vi nu när våren och sommarens planer grusas än en gång av Corona. När vi bara kan träffa vänner och bekanta utomhus får vi hoppas på många fina dagar.

Det du känner betyder något

Det är en stor skillnad på hur man hanterar måendet i den västerländska medicinen och i den kinesiska. I den kinesiska medicinen vill vi fånga känslan av att något är på G innan det ens har manifesterat sig i kroppen. Det du upplever betyder något och har sin rot någonstans. Det spelar ingen roll om det är dina känslor som spökar eller om du har en diffus känsla av att något är fel. Kan vi fånga en obalans direkt kommer den att vara så mycket lättare att rätta till.

Västerländskt behöver vi ha “bevis” på att en sjukdom är verklig i form av en sjukdom som man känner till, blodprover, röntgen eller ultraljud annars står man handfallen och vet inte vad man ska göra. Vi går till och med så långt att man påstår att problemen är inbillade tills det finns vetenskap som bevisar motsatsen. Trillar man utanför det som är “erkänt” blir man utan hjälp.

Den viktiga helheten

Det är viktigt med all hälsa och att vi förstår att hur vi lever våra liv, vad vi äter, känner och hur vi mår själsligt hänger ihop. Vi är levande organismer som har några grundläggande behov gemensamma. Och några som skiljer sig från andras för att vi är individer och har skaffat oss specifika obalanser. Vi är inga maskiner. Vi måste respektera det vi känner och lyssna på hur vi mår och tillföra just det vi behöver. En del behöver 1000 mila service och andra behöver daglig tillsyn.

Vissa är skörare blommor och andra skulle ha en instruktionslapp där det stod mycket tålig på. En del av oss är tåliga ända tills vi kört oss själva i botten. Vi förstår inte alls varför kropp och själ säger ifrån. Det har ju alltid fungerat förut. Vi förstår inte att det är vår reserv vi har tömt. Den som klivit in och stöttat när vi tränat utan att vi egentligen har energi till det. Eller när vi lever ett liv som dränerar oss på energi varje dag i någon form. Det är så viktigt att fylla på med både bra mat, tankar och känslor som ger oss något. Både kropp och själ behöver det speciellt i dessa tider där många oroar sig varje dag för både framtiden och nära och kära.

Känslor är kopplade till den fysiska kroppen

Naturen har sin rytm och flöde lika stadigt som processerna i vår kropp ska fungera. Det är när flödet inte fungerar och det blir för mycket eller för lite av något vid fel tidpunkt som vi får problem. Det kan vara värk eller känslor som inte går att släppa eller att vi alltid får en uppblåst mage när vi äter.

Den kinesiska medicinens sätt att se på känslor skiljer sig så mycket från vårt västerländska tänk att det blir ett riktigt guldkorn. När vi förstår hur känslorna hänger ihop med resten av kroppen och vårt fysiska mående blir det många aha upplevelser. Det går inte att koppla i sär kropp, själ och sinne ALLT hänger ihop.

Känslor kan också vara en allvarliga sjukdomsalstrare enligt den kinesiska medicinen. Enkelt förklarat kan man säga att inom den Kinesiska Medicinen så finns det olika “nivåer/lager” där sjukdom finns, utifrån och in. Om sjukdom/obalanser befinner sig i vårt yttersta lager så är den lindrig och går snabbt att balansera och läka. Men när sjukdom och obalanser tar sig in till vårt allra innersta, då drabbas vi av allvarliga och kroniska sjukdomar och problem. Känslor är en sådan faktor som när de blir obalanserade eller det blir för mycket eller finns för länge går de rakt in i vårt innersta och orsakar problem i hela vårt kroppsliga system.

Hitta något som fyller på

Att gå med långvarig oro som många gör nu försvagar bland annat vårt jordelement dit mage och mjälte hör. De i sin tur har en viktig roll i bland annat vårt immunförsvar. Ju tuffare vi har det runt oss känslomässigt desto bättre behöver vi hålla koll på vad vi tänker. Våra tankar skapar känslor som påverkar vårt inre. Fyll på med det som får dig att lyfta. För mig så är ridning en av de saker som ger mig energi. Det spelar ingen roll hur det ser ut runt mig när jag har fått tillbringa tid en stund i sadeln så svävar jag på moln. Den lyckan stänker över på annat i livet och hjälper mig genom allt. Hitta något som fyller på det behöver vi allihopa nu.

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This