den 24 apr, 2022
Yang stiger både ute och inne

Hej fina du,

Åhhh vilket fantastiskt väder vi har, man kan ju inte bli annat än glad när solen skiner och värmer. Allt blir så mycket lättare när det är fint väder och lite varmare ute. Jag har till och med börjat fundera på att ta av mig långkalsongerna och yllestrumporna 😉 Det om något är ett säkert vårtecken 🙂 Ett annat säkert tecken på vår och värme är att den första sädessärlan dykt upp. Jag vet inte vilket tecken som är säkrast mina långkalsonger eller den.

Fåren är klippta, gräsmattorna räfsade, penséer planterade och jag har börjat röja i trädgårdslanden. Hermansdal är fullt av vitsippor, tussilago, scilla, pärlhyacinter och krokus. Är så sugen på att utöka mina land men ska hålla mig i skinnet även i år. Svårt men nödvändigt om min tid och ork ska räcka till. Det är verkligen besvärligt att vara en person som vill så mycket hela tiden. Det har tagit tid att inse att jag inte räcker till utan att jag måste prioritera. Och även hitta stunder till att bara vara. Nu har jag slutat bli besviken på min kropp när den inte ställer upp och insett att det är den som bestämmer. Det enda jag kan göra för att få som jag vill är att sköta den på bästa möjliga sätt. Då har vi störst chans att hålla sams.

Yang stiger

Vårenergin och yang som stiger hjälper mig varje år. För mig känns det tydligt att jag blir piggare får mer ork och lust den här tiden på året. Det blir även ett kvitto på att jag lyckats vila och söka mig inåt tillräckligt mycket under vintern. Jag har laddat mitt batteri (njurar och vattenelement) och det känns lovande inför framtiden.

Det där med att följa naturens rytm och årstiderna är viktigt för att vi ska hålla i längden och inte bränna ut oss i båda ändar. Det är när vår inre kraftreserv börjar ta slut för att vi förbrukat mer än vi tillfört som symtomen kommer krypande ett efter ett. Först får vi lite ont i ländryggen, ett knä eller en höft ibland. Sen blir det tätare och tätare mellan gångerna. Vi säger att vi har fått ålderskrämpor och/eller artros precis som om det var normalt att få det.

Våren och träelementets energi

Vårens och trä-elementets energi är en expanderande rörelse med stor kraft. Personer som är födda på våren har ofta en stark relation till trä-elementet vilket kan visa sig som både egenskaper, styrkor och svagheter.

Man säger att vind hör till träelementet och är man en person som avskyr/ogillar blåst kan man tänka sig att det finns en obalans i trä-elementet. Har man en obalans i trä-elementet kan kraftig vind till och med göra att man blir riktigt arg/förbannad på egentligen ingenting förutom vinden. Är man en trä-personlighet utan någon större obalans i sitt trä-element, kan det vara så att du älskar när kraften i vinden tar tag i både dig och naturen. Du älskar den styrka som bor i vinden och kan nästan känna hur den fortplantar sig i hela dig.

Vad betyder det att man har en träkonstitution?

Trä-elementet står även för vårt kreativa driv och vår förmåga att uttrycka oss själva samt vår motivation och vilja till att ”bli” något. Trä-elementet ger oss viljan att växa och är själva grunden till det mesta av vårt driv och våra önskningar. En trä-person har lätt för att anpassa sig till omgivningen. Den är lite som en vind som sveper fram, lätt och flexibel. För trä-personer är det extremt viktigt att det finns ett fritt flöde av energi så att sinnet kan vara avslappnat och känna sig tillfreds. När leverns energi kan röra sig fritt är det lätt att anpassa sig och vara flexibel i en situation som snabbt förändras.

När och varför blir det obalanser?

Om en trä-person sitter fast på något sätt, skapas en stor frustration som i sin tur skapar inre spänning och irritation/ilska och till och med ångest. Dessa känslor är ett tydligt tecken på att qi håller på att stagnera. En stagnerad energi är en stor grogrund för sjukdom, ohälsa och känslomässiga problem. Rörelse är något som hjälper en träpersonlighet.

Varje element i den kinesiska medicinen har sin personlighetstyp och sin energi. Vi kan vara en blandning av flera olika element eller väldigt mycket av bara ett enda. Detta är viktigt att förstå för att sedan kunna balansera kropp, själ och sinne. Balansen är A och O, vilket de flesta av oss vet men inte alltid så lätt att uppnå.

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This