den 1 maj, 2022
Våra symtom berättar vad som är fel

Hej fina du,

Det fina vädret håller i sig kalla nätter och en sol på dagarna som värmer så snart nordan slutar blåsa. Förfärad ser jag människor med kortbyxor och sandaler medan jag fortfarande har långkalsongerna på mig. Jag går efter den gammal klokskap att man ska svettas in våren men skipar att frysa in hösten 😉 Jag är rädd om den yang jag har kvar. Jag har jobbat bra på att förbruka min yang under mitt liv.

När vi tränar hårt och inte fyller på med bra näring förbrukar vi yang. Vi tar mer än vi fyller på. Om vi inte klär på oss när det är kallt kommer kroppen att använda den yang den har för att värma upp oss. Jag har träffat många personer, även hästar och hundar som har yangbrist på grund av ren okunskap och förståelse för vad kroppen försöker berätta.

Symtom ett sätt att tala om vad som är fel

Kroppen vill alltid sammarbeta med oss. Den ger oss symtom som talar om vad den behöver för att komma i balans. Tyvärr har vi idag tappat bort en massa gammal kunskap och förlitar oss helt på att det finns mediciner för att döva de symtom som besvärar oss. När orsaken kvarstår uppstår fler problem. Medicinerna vi äter lägger locket på, de gör inget åt grundorsaken. Jag tänker inte på de gånger vi behöver en antibiotika kur eller att vi ibland tar en huvudvärkstablett. Det jag syftar på är när vi behöver en hög med piller varje dag för att vi ska fungera.

Vi har hamnat i ett tillstånd där vi tycker att det är onormalt att kroppen signalerar att något är fel. Vi tror att både känslomässiga och fysiska symtom bara dimper ned i våra kroppar. Att vi fått en nitlott eller fått ålderskrämpor. Visst är det sant att vi får fler krämpor när vi blir äldre men de bror på något och många av dem går det faktiskt att bli av med på naturlig väg. Maten och vår livsstil är inte längre naturlig för oss och det skapar problem.

Lyssna och förstå

Kroppen är verkligen magisk och full av under. Den kan också vara ett mysterium när vi inte förstår och den kan göra oss besviken när vi känner att vi inte kan lita på den. Jag försöker lyssna på vad både kropp och själ säger. Symtom och känslor är det sätt som kropp och själ kan kommunicera med oss på. Hur skulle de annars kunna göra sig hörda?

Tänker vi på det sättet kan vi istället ta emot de symtom som kommer och försöka förstå vad det är som felar och göra något åt det i stället för att lägga locket på med värktabletter, godis eller mer kaffe och energi dryck.

När vi lär oss förstå vad våra kroppar och känslor säger, kan vi hjälpa oss själva på många sätt. Genom att bland annat följa naturens energi under året och äta mat som stärker och balanserar kommer man mycket långt om man bara förstår vad kroppen säger och respekterar det. I den kinesiska medicinen har maten en stor roll och man ser faktiskt mat som medicin. Det är viktigt att förstå hur maten påverkar oss och att alla människor är individer, därför kan man inte säga att en viss mat är bra för alla.

Allt passar inte alla

Det som är bra för någon kan vara ett riktigt dåligt val för någon annan. Ta till exempel LCHF som vissa personer mår helt fantastiskt av. Det finns lika många som inte alls mår bra av det. Samma sak är det med till exempel rawfood, det finns de som mår fantastiskt och det finns de som inte alls mår bra. Vi vill gärna tro att vi mår bra av samma saker och så är det inte riktigt även om vi har vissa grundläggande behov som behöver fyllas.

Det klimat vi har i Sverige gör att vi behöver mer värmande mat än de som bor i ett land där det är sommar året runt. Det är väldigt många av oss som redan har mycket kyla (brist på yang) och med det en mängd symtom från kroppen. Om vi då tillföra mat som har en kylande effekt bidrar det till att skapa en större obalans och blir en grogrund för ohälsa. Har vi inte kunskapen så blir sjukdom otur, men känner vi igen symtomen kan vi balansera och hjälpa kroppen tillbaka till balans. Hur vi lever och mår hänger ihop.

Maten vi äter innehåller inte det den gjorde förr. Bra kvalitet på mat, mineraler och tillskott till oss och våra djur behövs idag. Det är superviktigt att även titta på innehållet i både vitaminer och mineraler som säljs. Det finns massor med fusk. Många produkter är det bättre att låta bli än att äta. De skadar oss och djuren mer än de hjälper oss. Läs innehålls förteckningar och googla på dem du kommer att chockad. Tyvärr har även maten vi äter innehållsförteckningar fulla med tillsatser och annat. Det är egentligen inte konstigt att våra kroppar till slut säger ifrån.

Vi har olika behov

Jag är tacksam för den kunskap jag har och använder den kinesiska medicinens verktyg varje dag. Den hjälper och stärker både mig själv och alla djuren på Hermansdal.

Våra behov växlar både mellan individer och hur vi mår olika perioder. Men naturlig högkvalitativ mat för både oss och våra djur är verkligen superviktigt för att vi ska hålla oss friska. Det är mer än en gång som mina patienter både två och fyrbenta har börjat må bättre bara de har slutat att äta det som skadar dem. Naturligtvis äter man inte det som skadar med vilje men okunskapen är stor och då blir det lätt fel.

Symtom på yangbrist

 • Värk, smärta
 • Viktuppgång
 • Frusenhet
 • Kalla händer/fötter
 • Raynauds sjukdom/fenomen (vita, domnade fingrar)
 • Svårt att bli gravid
 • Mensvärk
 • Diarré som är luktfri
 • Ont i magen, IBS
 • Trötthet
 • Fertilitetsproblem
 • Rinn snuva med klar vätska
 • Blek tunga
 • Blek ansiktsfärg
 • Bleka läppar, läppar med en blåaktig ton
 • Reumatiska besvär
 • Fibromyalgi

Har vi en yangbrist kommer mera yang att hjälpa kroppen tillbaka till balans igen.

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

1 kommentar

 1. Jag är så himla varm av mig, så jag klär inte på mig mer än nödvändigt. Kan räkna på en hand hur många dagar jag haft vinterjacka på i vinter (förutom då jag varit på promenad då). Jag avskyr att svettas i situationer då man normalt inte svettas

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This