den 29 sep, 2019
Vårt “sug” är kroppens sätt att tala om vad den behöver.

Hej fina du,

Naturen skiftar färg och träden tappar sina löv. Dagarna blir kortare och på Hermansdal märks det tydligt att alla våra sommargäster har flyttat hem igen. Jag saknar fågelkvittret som ständigt omger mig under vår och sommar. Höst och vinter är det tyst när man bor i skogen. Nu är det dags att fylla fröautomaterna och se till att de som övervintrar får lite extra hjälp. Deras diet övergår från insekter och frön till det som naturen har sparat åt dem och det vi hjälper till med. Jag känner behov av helt annan mat nu än jag gjorde i somras. Jag vill ha mer kryddor i maten och göra den ännu varmare och vattenmelon frestar inte alls.

Vårt “sug” är kroppens sätt att tala om vad den behöver

I den kinesiska medicinen ger man både mat och örter en smak, det gör att vi vet vilken typ av egenskaper maten/örten besitter och när vi vill använda eller undvika dem.

Smaker på mat och kryddor är alltid relaterade till sitt element i den kinesiska medicinen. I lagom mängd stärker och balanserar de elementet och de organen som hör till. Äter man för mycket kan det skapa obalans och är man extremt sugen på till exempel salt eller sött är det en indikation på att det finns en obalans. En väl balanserad måltid innehåller alla smaker och gör att vi känner oss ”nöjda” och tillfreds efter måltiden utan att överäta. När man lär sig förstå sina obalanser och matens olika egenskaper kan man öka och minska på de olika smakerna för en mer individanpassad diet.

Vill du lära dig mer ? 

Nyckeln till Hälsa finns att beställa i webbshoppen 

Både för mycket och för lite skapar obalans

Är vi i obalans kan vi utveckla ett starkt behov av en speciell smak. Mjälten vill till exempel ha sött när den är svag medan ett par svaga njurarna vill ha salt. Det är kroppens sätt att tala om för oss vad vi behöver balansera. Men i vår kultur där salt och sött är överrepresenterat fyller vi det terapeutiska behovet fort och skapar lätt obalans istället. Precis som en obalans kan ge sug efter till exempel salt och sött, kan för mycket av en smak skapa en obalans. Det kan alltid gå åt båda hållen. Man kan säga att smaken aktiverar det organ som den tillhör men för mycket av det goda urholkar istället. Smaken säger också något om vad maten har för egenskaper och vilka organ som de när. Olika födoämnen kan ha en eller flera smaker och stärka ett eller flera element/organ.

DE FEM SMAKERNA

SALT – Tillhör vattenelementet och dess organ njurar och urinblåsa. Exempel på mat som har den salta smaken är alger, hirs, korn, kronärtskocka, krabba, miso och nässla.

SUR – Hör till träelementet och dess organ lever och gallblåsa. Exempel på mat som har den sura smaken är citron, nypon, mango, kiwi, jordgubbar och blåbär.

BITTER – Tillhör eldelementet och dess organ hjärta, tunntarm, pericard och trippelvärmare. Exempel på mat som har den bittra smaken är broccoli, blomkål, basilika, alfalfagroddar, citronskal och fläder.

SÖT – Hör till jordelementet och dess organ mage och mjälte. Exempel på mat som har den söta smaken är mango, rosmarin, potatis, morot och majrova.

KRYDDIG – Hör till metallelementet och dess organ lunga och tjocktarm. Exempel på mat som har den kryddiga smaken är kardemumma, kanel, kaffe, ingefära och gul lök.

Missa inte våra friskvårds och moxakurser för häst och hund i oktober på Hermansdal

Är du intresserad av hästar och/eller hundar och vill lära dig mer om vad de mår bra av? Hur du kan hjälpa dem med bland annat moxa? Hur deras personlighet påverkar dem? Vad du kan göra för att hjälpa dem med, nervositet, osäkerhet, separationsångest, rädslor, sorg, “dominans”, dåliga magar, rörelsestörningar, övervikt, eksem, då är det här dagarna för dig.

Vill du veta mer om djurkurserna och anmäla dig?

6/10 HÄST Fullbokad och 27/10 HUND Fåtal platser kvar

Vill du läsa mer om kroppens fantastiska läkningsförmåga?

Här är ännu en solskenshistoria som får oss att förstå kroppens fantastiska förmåga att läka när vi ger den rätt förutsättningar

-Visste du att man och svans är betraktas som vårt huvudhår och hör till vattenelementet?

-Visste du att hovarna hör till träelementet?

-Att en fånghäst har ett försvagat jordelement och fukt?

-Att du kan hjälpa din häst eller hund med en mängd känslomässiga problem?

-Att med moxabehandling kan en hund eller häst med artros må mycket bättre och läka

-Att en hund som ständigt måste “banta” och ändå inte går ner i vikt har fukt och att du kan göra något åt det

-Att moxabehandling är ett fantastisk redskap vid tex fång?

-Att moxabehandling effektivt stärker vattenelementet och vårt livsbatteri, har vi mer energi klarar kroppen att läka?

September Kramar från Hermansdal

Tina

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 0001-17-e1520832057425-282x300.jpg

Vill du lära dig att förstå din kropp och själ , samt få en bättre hälsa?

Webbkurs i saltmoxa du hittar den här

Vill du veta mer om vad saltmoxa är och vad andra tycker ?

Information om våra övriga kurser

Nyckeln till Hälsa finns att beställa i vår webbshop http://hermansdal.com/webbshop

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 29666298_10160360073425271_103453231_n.jpg

” Vill tacka varmt för att ni gjort arbetet med boken, den är jätteinspirerande och lättbegriplig, även svärmor fann intresse. Innehåll och upplägg = toppen, Design = kärleksfull “

” Måste bara säga vilken fantastisk bok! Både innehåll och utseende. Jag hoppas på en del två “

” Ett stort TACK för en fantastisk bok som verkligen går in på allt för att få ett liv i balans den blir min nya bibel “

Följ mig gärna på Facebook:

Hermansdal QiWell – Kinesisk Medicin & Healing

Hermansdal

Hermansdals EKO

Välkomna in på hemsidan:

www.hermansdal.com


Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This