Hej fina du,
Vilka dagar vi har haft på Hermansdal Brittsommar med stort B. Helt fantastiskt att kunna vara ute och höstfixa på gården i strålande sol tillsammans med alla djuren. Jag älskar Hermansdal och den oas av energi som den innebär för mig. Det är första gången i mitt 57 åriga liv som jag känner mig hemma på riktigt. Efter att ha flyttat runt massor sen barnsben så känns det som att jag äntligen kommit hem.
Det är min livsresa som tillslut tagit mig till Hermansdal och mitt arbete med friskvård, energi och den kinesiska medicinen. Det är för att jag lyssnat, vågat gå när jag varit rädd, släppt taget, vågat lita på igen och för att jag aldrig gett upp som jag tagit mig hit. Historien om hur jag hamnade på Hermansdal är fantastisk i sig, och jag har skrivit om den tidigare i bloggen. Det var starka energier som styrde min väg hit och jag är säker på att det var just för att jag skulle göra det jag gör nu. Att hjälpa fler till hälsa och välmående och att hitta sin egen kraft för att skapa det liv de vill leva.
Endast en plats kvar på vår friskvårds och moxakurs på Hermansdal för häst 6 oktober
Vill du läsa mer om kroppens fantastiska läkningsförmåga?
Vill du veta mer om djurkurserna och anmäla dig?
Vi behöver energi för att vilja
Utan energi och hälsa orkar vi inte. Kroppen har fullt upp med att hålla igång det den måste göra för att överleva. Andningen och att blodet flödar blir viktigare än kreativitet och inspiration. När kraften börjar återvända följer livsglädje, nyfikenhet och inspiration med. Det är inte konstigt att vi vill vara själva när vi är sjuka och utmattade, det är fullständigt naturligt. Hermansdal är för mig en uppladdningsplats och min oas i en kaotisk värld. Det är en plats mitt i skogen med ett lugn som får mig att aldrig vilja åka härifrån. Hermansdal gör mig lugn i själen precis som ett hem ska göra.
En av solskenshistorierna från en deltagare i Mat som medicin gruppen på webben, fick i veckan tillbaka sin kreativitet en stund. Det kan tyckas som en liten sak men betyder massor. Det är det som händer när vi läker. Vi får stunder som vi orkar mer eller som vi känner oss mer levande. Så har det varit på min egen resa också. Den har inte varit spikrak men stunderna av vitalitet har blivit längre och längre och fler. Jag kan i dag lita på min kropp och förstår vad den behöver för att inte bli sjuk eller svag. Att fylla på med bra näring, energi, saltmoxa och att förändra saker som tar energi av mig har varit vägen dit. Har jag kunnat så kan du. Ett litet steg i rätt riktning och att förändra det som gjort oss svaga gör tillslut en stor skillnad.
Webbkurs i saltmoxa du hittar den här
Vill du veta mer om vad saltmoxa är och vad andra tycker ?
Jordelementet är grunden
Att jordelementet mår bra och att vi har en väl fungerande matsmältning är grunden för god hälsa. Det är de organ som smälter och drar näringen ur maten som sedan omvandlas till livskraftig energi (qi) som sprids ut i hela kroppen. Magsäcken kan liknas vid en puttrande gryta som måste hållas varm för att vi ska kunna tillgodogöra oss näringen i maten. De kinesiska kostråden hjälper till att stärka hela matsmältningssystemet och förebygger med det även fukt, som bara kan bildas om vårt jordelement är försvagat.
Övervikt är fukt
Övervikt är ett växande hälsoproblem i västvärlden och kryper allt längre ner i åldrarna. Kinesiskt sett så är det fukt som bildas i kroppen för att inte jordelementet fungerar som det ska. I den kinesiska medicinen handlar allt om balans. Vi ska varken äta för mycket eller för lite. Problemet för många överviktiga är att matsmältningssystemet (jordelementet) är svagt. Det finns inte tillräckligt med energi och värme i mellersta Jiao för att dra näringen ur maten och omvandla denna till för kroppen användbar qi. Det skapar tillslut en näringsbrist.
För lite mat kan ge en tillfällig viktnedgång, men i längden ger det motsatt effekt. Jordelementet försvagas ytterligare och får efter svältperioden ännu svårare att omvandla maten till näring. Överviktiga människor behöver alltså först och främst stärka och nära sitt matsmältningssystem, få i sig massor med lättupptaglig näring och inte svälta sig själva.
För att stärka vårt jordelement behöver vi äta varm mat. Vi gör det för att inte stjäla mer av den naturliga värmen/elden i matsmältningssystemet som redan är försvagat. Andra råd är att äta mycket grönsaker gärna i soppor och grytor, mycket fullkornsprodukter samt maträtter med baljväxter. Smaksätts med milda, kryddiga och/eller aromatiska örter (t.ex. persilja, kummin, koriander, gurkmeja, dill, basilika, timjan m. fl.) som stödjer elden i mellan-Jiao och värmer jordelementet.
I indisk matlagning är recepten ofta balanserade så att magen får hjälp av kryddorna att smälta de annars svårsmälta baljväxterna. Ett tydligt bevis på att det fungerar är att man sällan får gaser i magen när man ätit en indisk bönrätt som är rätt kryddad 🙂
Ät mat med långsamma kolhydrater det är inte krångligt att byta ut till exempel jasminris till basmatiris, vetemjöl till dinkel, osv Att kombinera bra mat och näring, födoämnen som tar bort fukt, undvika det som skapar fukt tillsammans med den kinesiska medicinens råd runt mat och hur vi äter skapar bestående resultat både när det gäller fukt/övervikt och vår qinivå.
Några tips som hjälper jordelementet
- Undvik att äta för mycket
Vi bör äta tills vi fyller ca 2/3 av magsäcken, d.v.s. äta tills hungern är borta men sluta innan vi blir helt mätta. Vi ska inte få paltkoma efter maten 😉 Genom att äta lagom mycket lämnas tillräckligt mycket energi över till annan nödvändig verksamhet i kroppen. Låt det inte gå för långt mellan måltiderna men smått inte hela tiden
- Ät i lugn takt och tugga väl
Det är lättare att njuta av maten om man ger sig tid att tugga ordentligt, vilket i sig också förbättrar matsmältningen. Matsmältningen börjar redan i munnen och saliven innehåller enzymer och antikroppar som inleder matsmältningen. När man tuggar ordentligt får de en möjlighet att arbeta mer effektivt.
- Ät regelbundet
Magen tycker om regelbundenhet. Om vi äter regelbundet, kommer vi att känna oss hungriga vid de tidpunkter då vi mentalt och fysiskt ställt in oss på att äta. Rytmer i kroppen är viktiga.
- Magen tycker om blöt mat
Magen fungerar bäst i en blöt miljö och bör fuktas av blöt mat så som gröt, soppor och grytor. Att koka eller ångkoka maten är också ett bra sätt att ge den en blöt karaktär.
- Ät varm mat
I den kinesiska medicinen menar man att födan först måste uppnå kroppstemperatur för att magen ska kunna smälta den. Om maten inte redan är varm när den hamnar i magen, måste kroppen först värma upp den, vilket kan liknas vid elden under den bubblande grytan (d.v.s. magsäcken). I längden försvagar detta matsmältningssystemet; eldens kraft minskar och får svårt att hålla grytan kokande. Råkost, glass och kylda drycker i stora mängder skadar yang. Hur mycket näring ett visst födoämne innehåller säger inte alltid hur mycket av näringen vi faktiskt kan tillgodogöra oss. Att äta uppvärmd mat är viktigt för alla, men i ännu högre grad för dem med övervikt och andra fuktproblem, samt under de kalla årstiderna. Den inre elden måste hållas varm för att yang-energin ska kunna cirkulera vätskor mm. Om den försvagas och cirkulationen blir sämre, bildas det fukt/flegma i kroppen. Om du ändå vill äta råkost och sallader ibland, tillsätt då rödvin- eller balsamvinäger. Detta gör råkosten mer lättsmält och är skonsammare för mellan-Jiao. Drick gärna en kopp varmt te till salladen för att få upp värmen i magen.
- Dryckesvanor
Det är viktigt att inte dricka för mycket till maten eftersom man då stör elden i mellan- Jiao. Helst bör man vänta minst en halvtimme efter maten med drickandet. Om man äter ”blöt” mat, som soppor och grytor, får man ändå i sig tillräckligt med vätska. Behöver man dricka, är en kopp varmt te att föredra. Att dricka tillräckligt mycket vätska under dagen är viktigt. Detta innebär dock inte att vi måste bälga i oss litervis med vatten. Vad som är tillräckligt mycket är individuellt och beror bl.a. på konstitution, hälsotillstånd, årstid och klimat. Försök lära dig att lyssna på kroppens signaler så att du känner vad som är lagom för dig.
- Ät varierat
Alla födoämnen har skiftande sammansättning av olika näringsämnen och enligt den kinesiska medicinen olika effekt på vår hälsa.
- Balanserad kost
Att äta balanserat innebär bl.a. att man reglerar kosten efter årstiderna. Detta innebär att man äter av det som säsongen erbjuder, då naturen sett till att får det vi behöver för att upprätthålla vår balans. Den kinesiska tallriksmodellen visar hur en bra balans mellan olika födoämnen bör se ut. Över hälften av tallriken bör bestå av säd eller rotfrukter, den näst största delen (ca 25- 35 %) bör utgöras av grönsaker, där även de proteinrika bönorna och baljväxterna ingår. Den minsta delen (ca 15-25 %) består av kött, fisk, ägg och eventuellt mjölkprodukter.
- Ät i en lugn och trevlig miljö
Att känna sig lugn och tillfreds under måltiden har en starkt positiv effekt på matsmält- ningen. Försök att skapa en trevlig atmosfär omkring dig och undvik att göra andra saker än att just äta och njuta av maten. Få saker bidrar mer till mag- och tarmproblem än att äta när man är på språng, äta medan man arbetar/studerar eller grälar under måltiderna. Försök att göra miljön runtomkring så trivsam som möjligt med olika små medel. Denna lilla tidsinvestering kan göra underverk för din matsmältning och allmänna ener- ginivå.
- Gör maten aptit retande
Försök att göra maten tilltalande för både ögon, näsa och gom. Aptitretande mat bidrar till att öka matsmältningen.
- Ät inte för sent eller precis när du ska sova
Vid sömn saktar kroppens cirkulation ner och matsmältningen fungerar sämre. Matsmältningen är även som svagast på kvällen. Man bör därför inte äta för sent eller för stora och tunga mål på kvällen. Ät helst huvudmålet mitt på dagen. Matsmältningen är som starkast då, och med en ordentlig lunch försvinner behovet av ett stort kvällsmål.
- Ät mat av god kvalitet
Ät så färskt, rent och obesprutat som möjligt. Undvik hel- och halvfabrikat, mat som är odlad med kemikalier, blivit besprutad och bestrålad, som kokats för länge eller blivit uppvärmd flera gånger, som innehållet syntetiska ämnen, konserveringsmedel, färgmedel och transfetter. Försök att minimera användandet av mikrovågsugn.
Balans och helhet
För att må bra och bibehålla hälsan bör man framförallt äta varierat, balanserat och regelbundet. Många av de kinesiska kostråden känns säkert ganska naturliga för de flesta. Det som kanske kan upplevas som lite främmande och ovant för oss i Sverige är den viktiga principen att äta övervägande varm mat, vilket varit tradition också hos oss ända tills för några årtionden sedan. Numera förknippar vi gärna hälsosam mat med råkost och kalla sallader, vilket inte kunde vara mer fel för oss som lever i ett kallt och fuktigt klimat under en stor del av året.
De kinesiska råden är inte bara inriktade på vad vi äter utan också hur vi äter samt hur vi mår när vi äter. Kropp och själ är intimt förenade och samverkar hela tiden enligt kinesisk medicin. En lugn sinnestämning, trivsel och njutning under måltiden har därför stor inverkan på de fysiska processerna i matsmältningen och hjälper jordelementet. Denna kunskap är viktig för många svenskar, som kanske vet vilken mat som är nyttig men som inte ger sig tid att njuta av den ordentligt p.g.a. en hektisk livsstil där vi ständigt är på språng. Allt är energi. Det är därför maten och saltmoxan blir vår medicin och fungerar som verktyg för att må bättre.
Missa inte våra friskvårds och moxakurser för häst och hund i oktober på Hermansdal
Är du intresserad av hästar och/eller hundar och vill lära dig mer om vad de mår bra av? Hur du kan hjälpa dem med bland annat moxa? Hur deras personlighet påverkar dem? Vad du kan göra för att hjälpa dem med, nervositet, osäkerhet, separationsångest, rädslor, sorg, “dominans”, dåliga magar, rörelsestörningar, övervikt, eksem, då är det här dagarna för dig.
Vill du läsa mer om kroppens fantastiska läkningsförmåga?
Vill du veta mer om djurkurserna och anmäla dig?
-Visste du att man och svans är betraktas som vårt huvudhår och hör till vattenelementet?
-Visste du att hovarna hör till träelementet?
-Att en fånghäst har ett försvagat jordelement och fukt?
-Att du kan hjälpa din häst eller hund med en mängd känslomässiga problem?
-Att med moxabehandling kan en hund eller häst med artros må mycket bättre och läka?
-Att moxabehandling är ett fantastisk redskap vid tex fång?
-Att moxabehandling effektivt stärker vattenelementet och vårt livsbatteri?
Hej mycket intressant inlägg om att vi behöver varm mat pga vårt kalla klimat, det tar jag verkligen till mig. Undrar hur dina tankar/kinesiska medicin tänker om försurningen av våra kroppar. Våra kroppar är som regel väldigt belastade många gånger redan när vi föds. Animalier hjälper till att försura och inflammera (enkelt beskrivet). Tack vare detta har jag gått över till mer vegetarisk kost med lite mejeri. Känner dock att jag längtar efter ägg, vitt kött o fisk. Ägg sägs vara enormt försurande. Vad säger du om det?
Hej
Roligt att du tycker om det jag delar med mig av. Kinesiskt så pratar man inte om “försurning” men tar hand om symtomen som det ger. Anledningen som jag ser det är att vi i dag utsätts för en helt annan påverkan av det vi äter, lever och andas. Försurning av våra sjöar har säkert inte heller funnits historiskt sett utan något som kommer med vår miljöförstöring som följer i det industriella storskaliga samhälle vi har i dag. Kinesiskt sett så är det skillnad på ett ägg och ett ägg matens kvalitet har stor betydelse. Jag äter själv ägg från våra egna höns och annars ekologiskt eller närproducerat ibland kött även det ekologiskt och närproducerat. Jag testar med jämna mellanrum mitt PH och jag är inte försurad. Matens qi påverkas av hur djuren lever, mår och vad de äter eller i vilken miljö grönsakerna växer i och så vidare. När den kinesiska medicinen utvecklades för flera tusen år sedan fanns inte samma problem som vi har i dag så vi behöver omsätta den i moderna termer. Vår moderna livsstil skapar helt enkelt nya obalanser och sjukdomar. Med det sagt så lever vi enligt den kinesiska medicinen så blir vi inte försurade. Problemet i dag är att vi jämför päron och äpplen. Kolla ditt PH och ät ett bra ägg om det är det din kropp vill ha. Hoppas det ger dig svar på din fråga 🙂
Allt Gott
Tina