den 31 okt, 2021
Var sak har sin tid

Hej fina du,

Hur går det för dig där ute nu när mörkret smyger på och solen inte syns till lika ofta? Hittar du några guldkorn som lyser upp tillvaron eller fasar du mest för den mörka tid vi har framför oss ? Har du börjat förbereda almanackan inför vintern eller är den lika fulltecknad som under sommaren? Jag har börjat varva ner. Vis av erfarenheten från tidigare år när jag glad i hågen planerade massor. När det sen dök upp i almanackan i slutet av oktober kändes det inte alls lika lockande längre. Helt enkelt för att orken inte räckte till. Jag är glad att jag nu förstår att min energinivå och ork kommer att öka när våren är här igen. Ju bättre jag har “vilat” mig i form under vinter ju mer kraft kommer jag ha till våren.

Nu använder jag de fina höstdagarna till att förbereda trädgård och växthus inför en kommande vår. Jag ska till och med anlägga ett nytt land för att kunna utöka min odling lite. Det är en otrolig känsla att kunna plocka och äta sina egna grönsaker under sommaren. Efter att nu ha ätit upp mina sista tomater är jag återigen tvungen att köpa. Vilken skillnad det är. Längtar till nästa sommar och att kunna frossa i både tomater och jordgubbar. Förhoppningsvis blir det även lite blåbär på mina nya buskar. Under tiden njuter jag av hösten och en lugn vinter i väntan på våren och att mina Mårbacka och jag ska vakna till liv igen. Var sak har sin tid.

Ljuset i tunneln kommer

Det är ingen ide att klaga över mörkret, det är här vare sig vi vill eller inte. Gör det bästa av årstiderna och skapa så mycket mysfaktor som det går. Tänd ljus, mys under en filt, laga en god middag och planera vad du vill sätta igång med när energin återvänder. Acceptera att du behöver mer vila och sömn, att dagarna är kortare och att du vill och behöver ta det lugnare. Det kommer att göra dig gott.

Jag strävar efter att leva på ett sätt som är naturligt för kropp & själ och snällt mot djur & natur. Så har det inte alltid varit men jag har blivit klokare med åren och efter att ha gjort alla fel man kan göra och både gått in i väggen och blivit riktigt sjuk har jag hittat en ny väg och vänt livet och kommit ut på andra sidan. En hälsoresa som tagit tid men som gett resultat i form av både hälsa och livskvalitet. Jag kan stolt säga att jag till och med förstår mig på och för det mesta kan hantera mina känslor idag 😉

Metallelementet och vårt försvar

I den kinesiska medicinen hör huden till metall-elementet, dit även lungan och tjocktarmen hör. Tack vare sin koppling till huden och lungan spelar metall-elementet en otroligt viktig roll i vårt försvar mot yttre patogener. (det som gör oss sjuka.)

Patogener som vi västerländskt kallar virus och bakterier visar sig oftast som symtom i just lungans funktioner som till exempel hosta, nästäppa, förkylningsastma, snuva och besvär med bihålorna. Patogener och obalanser visar sig även i huden och kan ge symtom som klåda, eksem och torr hud.

Vad ett virus kan ställa till med och att det inte finns något “bot” i den västerländska medicinen måste vara känt för alla efter vår resa med Covid. Det finns många aspekter att ta hänsyn till för att få ihop en hållbar livsstil, allt vi gör påverkar vår kropp på ett eller annat sätt. Helheten är det som är viktigt och att vi inte är separerade från naturen. För att få ett starkt immunförsvar behöver vi få i oss bra näring och leva på ett sätt som inte skapar för stor känslomässig stress.

Har vi obalanser och brister får vi symtom

Obalanser som visar sig som symtom i huden och lungan är båda tecken på att det finns en brist i metall-elementet. Den bristen kommer förr eller senare göra att även vårt yttre försvar blir försvagat. Vi får inte bara ett sämre försvar mot virus och bakterier. Det kan även visa sig genom att man har svårt för att stänga ute andra människors energier. Energierna går rakt in och efter att ha befunnit sig bland människor en hel dag eller kanske bara några timmar är man helt slut när kvällen kommer.

Har man en svag skyddsbarriär eller ett svagt inre är det vanligt att andra människors eller platsers energier och känslor tar sig innanför vårt försvar. Det lämnar avtryck med känslor som inte hör till oss. Har man en svaghet i metall-elementet är det vanligt att man har svårt för att hålla omvärlden på ett hälsosamt avstånd. Vår egen osynliga bubbla som ska finnas runt oss och sortera ut vad vi ska ta in och vad som ska gå oss förbi är antingen för liten eller obefintlig. Att ha ett starkt och balanserat metall-element är nödvändigt för att vi ska ha ett starkt försvar på alla nivåer.

Stärk metallelementet och ditt försvar

 • Drick te på Astragalus. Astragalus som heter Huang qi på kinesiska är sedan länge känd för sin goda effekt på att stärka lungan och vårt försvar mot yttre påfrestningar. OBS! Äter du blodförtunnande mediciner eller har blödande sjukdomar skall du inte inta Astragalus.
 • Börja dagen med ett stort glas ljummet vatten, det hjälper tjocktarmen att göra sig av med gårdagens “skräp”. Tjocktarm och lunga är nära sammankopplade en obalans i lungan kommer att påverka tjocktarmen och vice versa.
 • Vistas mycket ute i naturen och börja gärna dagen med en andningsövning.
 • Se till att miljön runt dig är ren och organiserad, en smutsig och rörig miljö skapar obalans i metall-elementet.
 • Vit är metall-elementets färg och att äta mat som är vit stärker både lunga, tjocktarm och vårt yttre försvar. Det kan vara mat som vita bönor, rättika och vitt ris. OBS! Mjölkprodukter, vitt mjöl och vitt socker är inte stärkande för lungan trots att dess färg är vit.
 • Röd solhatt/ Echinacea är en favorit mot virus och jag har använt den i många år.
 • Se till att få i dig tillräckligt med bra D vitaminer och näringsrik mat. Det hjälper dig under den mörka årstiden.
Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

2 Kommentarer

 1. Jag stärkte mig igår, jag bakade Hermansdalsbrödet med nyttigt mjöl =)

  Svara
  • Härligt 🙂

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This