den 6 aug, 2023
Det yttre påverkar vårt inre

Hej fina du,

Regnet har fullständigt öst ner i veckan och nu lovas ännu mer. I Juni fanns det inget gräs att klippa på grund av torkan och nu hinner jag inte klippa för att det regnar varje dag. Jag har hunnit fira ännu en födelsedag vilket inte är självklart för någon men som vi sällan tänker på. Efter förra årets fantastiska 60 årsfirande kändes det lite avslaget att fylla 61.

Min 60 års dag bjöd på strålande sol, många gamla och nya vänner från när och fjärran som kom på besök och överraskade mig. I fredags blev det istället meddelanden, telefonsamtal och middag ute. Känner mig tacksam för båda delarna och ser fram emot varje födelsedag även om de är olika.

Självklart påverkar våren och sommarens sorger och den kommande röntgen nivån på mitt festhumör. Att förlora sin far, en älskad häst efter 23 år tillsammans och nu senast min kära Spencer blev lite mycket på kort tid. Det finns så många lager i sorg. Som särkulls barn är man alltid utanför och känner sig aldrig lika mycket “värd”. Jag träffade min far först i senare tonåren och det är något som påverkat mig på djupet. Hur mycket har jag inte insett förrän på senare tid. Mer om det en annan gång.

Det är helt naturligt och ok att sörja och sakna och ibland tar det tid. Man hittar ljusglimtar och tittar upp, påminns och blir ledsen. Det är ett normalt sorgearbete och kan låta enkelt på pappret men det känns och det får det göra. En dag kommer vågskålen att väga över åt andra hållet igen och glädjen bli större. Yin och Yang i ständig rörelse och harmoni med varandra.

Sensommaren den femte årstiden

Har du observerat att naturens energi börjar skifta? Sensommaren är här och hösten närmar sig. Sommarens blommor börjar vissna och kvällar och mornar blir mörkare och fuktigare. Det är naturens normala cykel och de flesta av oss tycker inte det är något konstigt med det. Det som de flesta inte reflekterar över är att det som sker i naturen även sker i våra kroppar. Det är därför du kanske får mer värk när det är kallt ute till exempel.

Sommaren är mest yang av alla årstiderna, vilket innebär att vi har mest kraft och energi under sommaren. När sensommaren kommer börjar yang att minska, och yin växer sig större. Yin och yang kan beskrivas som vila och aktivitet, det innebär att vi nu gått förbi vår mest aktiva och energi fulla tid på året, sommaren. Precis som naturen, drar sig kroppens energi inåt. Vi mår inte bra av hålla samma tempo och aktivitetsnivå som fick oss att må toppen för en månad sedan.

Sensommaren och fukten

Sensommaren är inte min favoritårstid. Den är alldeles för fuktig för mig och även om dagarna är varma så är kvällar och nätter råa och fuktiga. Eftersom fukt i kroppen har varit ett stort problem för mig sen barnsben så känner jag alltid av när fukten i naturen ökar. Tidigare förstod jag inte vad det var som hände när bihålorna täppte igen, eller när huvudvärk och ibland illamående kom. I dag är jag av med dessa symtom men min kropp är fortfarande känslig för fukt utifrån. Om jag inte sköter maten och tar bort det som skapar fukt i kroppen när den också kommer utifrån kan jag känna av dem igen.

Vi hänger verkligen ihop med naturen och vår yttre miljö påverkar vår inre. Allt är en helhet och antingen så kan vi hjälpa oss själva eller så sätter vi krokben för oss. Tidigare hade jag inte en aning om varför jag kände mig energilös, fick ont i huvudet eller blev lös i magen i dag vet jag och det känns fantastiskt att ha verktyg och kunna göra något åt det.

Fuktens tid är här! Det känns ute och har man en obalans eller svaghet i sitt jord-element och för mycket fukt i kroppen, kommer man förmodligen känna sig väldigt mycket tröttare både denna årstid, samt om vädret är extra fuktig ute. Fukten gör allt trögt och tungt, den saktar ner och gör det svårare för qi att cirkulera som den ska i kroppen.

Vanliga symptom som tyder på att du har för mycket fukt i kroppen:

 • Trötthet
 • Svullen/ödem eller en känsla av att känna sig svullen
 • Övervikt, viktuppgång
 • Svårt att gå ner i vikt
 • Sötsug
 • Kroppen känns tung och trög att röra
 • Värk i kropp och leder
 • Huvudvärk
 • Täppta bihålor, värk i bihålor
 • Illamående
 • Lös avföring

Känner vi att vi påverkas av det fuktiga vädret ute och naturens skiftande energi, så finns det faktiskt saker som vi kan göra själva för att må bättre.

Har vi mycket fukt i kroppen så kommer vi att känna av den mer nu när det finns mer fukt ute. Något vi kan göra är att hjälpa kroppen, är att inte tillföra ännu mer fukt i form av det vi äter. På det sättet hjälper vi då kroppen att “torka” upp lite. Generellt kan man säga att mjölkprodukter, socker, vetemjöl, konstgjorda födoämnen, energidryck och rå, kall mat bildar fukt i kroppen. Även antibiotika, smärtstillande och antidepressiva mediciner skapar fukt i kroppen. Tillför vi hela tiden ny fukt, klarar kroppen inte av processen med att göra sig av med den fukt den har. Vi fyller på bägaren hela tiden samtidigt som vi försöker städa bort den.

Saker som hjälper kroppen att göra sig av med fukt är till exempel:

 • Saltmoxa
 • Adzukibönor, både avkoket och bönorna
 • Ingefära
 • Te på ekologiskt torkat apelsinskal
 • Röda linser (Hermansdals Röda Solskenssoppa är perfekt)
 • Ekologiskt Earl Grey te

Önskar dig en fin augustivecka och hoppas du hjälper till att dansa soldans 😉

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This