Hej fina du,
Hösten kommer närmare för varje dag. Även om vi har varma fina dagar så är det en annan energi i naturen. Det stiger inte uppåt längre, det känns lugnare, tystare och kvällarna blir mörkare och kyligare. Luften känns råare och solen värmer men klarar inte längre av att torka upp gräset.
På Hermansdal har vi både glädje och sorg nu. Jag är lycklig över att kunna rida min unghäst Joey nu 4 år, som jag har längtat och nu är vi redo båda två. Han är dessutom fantastiskt talangfull och tar hand om sin matte när hon något ringrostig tagit sig upp sadeln. Hand i hand med den glädjen så oroar vi oss för lilla Gibby en av våra hundar som har ett allvarligt hjärtfel och förmodligen inte så lång tid kvar med oss.
Jag inser att med alla kära djur jag har runt mig att jag har många sorger framför mig men tills vi skiljs mängder med glädje och kärlek. Det är den jag fokuserar på samtidigt som vi gör allt för att Gibbys sista tid ska bli så fin som möjligt.
Glädje och sorg är livets ytterligheter och går hand i hand. Är det något jag lärt mig så är det att vara i nuet och göra det bästa jag kan av varje dag. Jag vet att livet kan ta slut när som helst. Det gäller att medvetet hitta glädjeämnena och ljuset i tillvaron. Och ibland får man leta. Sorgen kommer så småningom vare sig vi vill eller inte. Sorgen är på något sätt kärlekens pris. Älskar vi inte någon saknar vi dem inte heller när de försvinner. Den här sommaren har jag fått flera dödsbud. Vänner och bekanta som avlidit i sviterna av sin bröstcancer. Det känns så nära och det är tragiskt och känns fruktansvärt fel när någon går för tidigt.
Naturen har sin rytm
Jag vill så gärna hålla kvar sommarens ljus och värme ett tag till. Men det hjälper inte vad jag vill, naturen gör det den skall och det borde vi också göra. Ju bättre vi blir på att följa det som sker i naturen och runt oss desto bättre kommer vi att må. Vi behöver anpassa vår aktiviteter och hur vi lever efter årstiderna.
Vem känner sig inte tröttare på vintern och piggare på sommaren? Om vi är trötta vad talar kroppen om för oss då? Jo den behöver qi antingen genom vila eller i form av mat eller dryck. Så enkelt är det 😉 Lyssna på hur kroppen reagerar när du tillför något och gör det bästa av det så kommer kroppen att tacka dig genom att fungera.
Det är så lätt med vårens och sommarens uppåtstigande energi att planera in saker man vill göra under höst och vinter. När vi väl är där är man trött och vill bara ta det lugnt. När vi är i balans känner vi vad vi behöver och det blir skönt att boa in sig och dra ner på tempot när höstkvällarna kommer. Lika naturligt som det var att gå upp på morgonen under sommaren och vara aktiv hela dagen till sent på kvällen. Lika skönt är det att varva ner under vintern och söka sig inåt. Det här året kommer det säkert att kännas annorlunda för att vi på grund av Corona tvingats var mindre sociala än vi normalt är under sommaren.
Vädret påverkar oss
Avskyr vi vintern och kylan så säger det något om hur vi mår, och vad vi har för obalanser. Det gäller alla klimat, har vi obalanser så kommer det att leda till att vi ogillar vissa klimat och väder. Och det kommer att upphöra när vi är balanserade igen.
Har vi för mycket kyla i kroppen och värk på grund av den så kommer vi att ogilla vinterns kalla klimat, och vi kommer att må sämre. När vi har mycket fukt i kroppen kommer fukten ute att påverka oss. Kinesiskt sett så är naturen en självklar och naturlig del i våra liv och vi skall följa den. Det finns i denna uråldriga kunskap en mängd enkla verktyg som vi kan använda oss av för att återställa balansen i kroppen och med det tycka att varje årstid och klimat har sin tjusning och vi kan njuta av det den tillför livet.
Minskar yang ute så behöver vi tillföra mer yang i våra liv. I praktiken så betyder det att vi behöver äta varmare mat och klä på oss. Jag känner tydligt att vattenmelon som jag älskar varma dagar tilltalar mig inte alls nu. Kalla sallader vill jag inte heller ha nu vill jag ha varm lagad mat med värmande kryddor.
Fyll på dig själv innan vintern kommer
För en del människor innebär sensommaren, hösten och vintern en lång plåga tills det återigen är dags för vår, sommar, värme och ljus. Det måste vara jobbigt att bo i Sverige som är mörkt och kallt så stor del av året. Det är när ljuset försvinner som höstdepressionerna kommer. Det vi tankat i sol och ljus under sommaren kommer inte att räcka fram till i vår så se till att börja fylla på med D vitaminer när mörkret kommer det kommer att hjälpa dig igenom vintern.
Vi har energimässigt gått på högvarv under vår och sommar, sovit mindre, varit socialare och nu är det dags att dra ner på tempot och njuta av lugnet och samla krafter till nästa igångsättande vår. Efter sommaren då yang är som mest ska vi vara fulladdade så att vi klarar vintern som är mer yin både i temperatur och aktivitetsmässigt. Vi ska nu börja dra ner på tempot och se till att inte almanackan är fullbokad framåt november december när vi kommer att vara tröttare och behöver sova och vila mer.
Kroppen vill ha fyllda lador
Att till exempel moxa nu för att hjälpa till att fylla på med yang är perfekt inför vintern. Kroppen tycker om att ha sina energi och näringslador fyllda det gör att vi står emot och klarar livets påfrestningar bättre. När kroppen har det den behöver och vi följer naturens rytm så kommer vi ha lättare att hålla balansen. Ju mer balanserade vi är desto lättare har vi att anpassa oss till de olika årstiderna. Har vi brister och obalanser så kan just övergångarna mellan årstiderna vara extra tuffa för oss.
Förstår vi att det är normalt att vi får mindre energi och ork när vintern kommer så kanske det är lättare att acceptera faktum. Har vi en brist i oss själva så kommer naturens sjunkande energi göra att vi påverkas mer. Som alltid när vi har brist så påverkas vi mer av det som sker utanför oss. Det gäller både andra människors, platser, matens energi och vädrets karaktär. Är vi påfyllda och starka så klarar vi av att det “blåser” utanför oss vi står stadigt ändå. Fyll på dina förråd med Yang och Qi så kommer du att klara den kommande vintern och annat som livet erbjuder bättre.
Hermansdals Röda solskensoppa
Missade ni receptet på vår omtyckta Solskenssoppa som jag la ut på Heramansdals FB sida så kommer den här också.
HERMANSDALS RÖDA SOLSKENSSOPPA Recept (4 portioner)
2 dl röda linser
7 dl vatten
3 dl havregrädde
½ Umamibuljong Kung Markatta
½ Grönsaksbuljong Kung Markatta
1 hackad normalstor gul lök eller 1 msk lökpulver
1 tsk paprikapulver
2 tsk citronjuice
1 msk torkad timjan
1 tsk torkad rosmarin
2 msk tomatpuré
1 msk torkad ingefära
1 krm gurkmeja
1 krm cayennepeppar
Ev lite himalayasalt
Variera kryddningen efter smak!
Jag brukar göra storkok och frysa in i portioner så att jag kan ta fram och värma i kastrull. Den lika god utan havregrädde om man föredrar det. Du kan även ta bort Umamibuljongen och lägga till andra grönsaker och potatis.
Vill du ha fler recept och tips prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev 🙂
Tur för mig att jag älskar hösten ?? Tack för fina tips ??? Snart har det gått ett år, då katten Elvis fick somna in?? Och katten Aslan sörjde honom i ett halvår ? Innan han blev sig själv igen! Det är jobbiga beslut och ledsamma… Men är oftast bäst för djuret ?? Kraam ?
Tack för receptet det ska jag prova.