den 30 aug, 2020
Största rikedomen är vår hälsa

Hej fina du,

Känner du hur tydligt sommaren avtar och sensommaren är här. Även om solen värmer så är det en helt annan luft ute. Tvätten torkar inte lika bra och blommorna ser ut att sloka och har inte samma spänst längre. Sensommaren är verkligen här. Det är nu vi ska skörda det vi odlat och fylla på våra “foderlador” inför vintern. Tempot saktas ner och det är inte långt kvar tills vi behöver dra igång värmen i huset. Det råa och fuktiga tränger sig på och vi behöver värme för att vi ska må bra. Nu är det inte många rundor kvar med Klippo i år. Den här sommaren har verkligen flugit förbi.

Sensommaren och Jordelementet

Jordelementet är sensommarens element och dit hör mage och mjälte. De är de första att ta hand om och bryta ner maten och se till att vi får qi till kropp och själ. Qi ser till att vi har energi till att göra saker, att processerna i kroppen fungerar, att vi kan tänka och att våra känslor kan transformeras. Qi är även ursprunget för Yin & Yang.

Fungerar inte jordelementet som det ska och får det de behöver kommer hela kroppen att få problem. Vi skapar obalanser i dag för att vi inte lever och äter på ett sätt som stödjer vårt jordelement. När vi får problem med magen så tar vi piller för att döva symtomen i stället för att göra något åt att de uppstår. Ibland för att vi inte förstår eller vet vad vi ska göra och ibland för att vi inte orkar ändra på våra vanor.

Jord-personlighet

I den kinesiska medicinen finns också olika personligheter som med sina olika drag tillhör de olika elementen mer eller mindre. Är du en utpräglad jordpersonlighet som har obalanser eller brister så märker du förmodligen av den här tiden på året mer. Dina symtom blir tydligare och fler.

Jord-personligheter är väldigt omtänksamma, sympatiska och har svårt att säga nej framförallt till människor och djur som är i nöd. De har en varm och glad utstrålning, samt tålamod och vilja att lyssna på andras problem. Jord- personligheter har en förmåga att alltid sätta andras behov före sina egna, vilket lätt skapar obalanser tillslut för att de kör över sina egna behov.

Symtom som dyker upp

När Jordelementet börjar protestera är det vanligt att vi känner av magkatarr, täppta bihålor, har lätt för att få blåmärken, blir uppblåst i magen efter att ha ätit, får gaser och ont. Vanligt är också en viktuppgång utan någon direkt anledning. Eller att vi får en orkeslöshet och stort sötsug. Vi kan också få väldigt svårt att släppa grubbel och oroar oss för allt möjligt. Går det längre är det vanligt med koncentrationssvårigheter och det kan även kännas som en som att hjärnan inte fungerar som den ska. Som att alla tankar går trögt i nåt som liknar en slags hjärndimma.

Magont och en ständig oroskänsla är ofta det som börjar dyka upp. Det blir sedan tätare och tätare mellan gångerna och tillslut börjar även de andra symtomen att infinna sig.

Hur kan vi hjälpa oss själva

Kinesiskt sett så hör alla de här symtomen hemma hos jordelementet. På det sättet vet vi att jordelementet behöver all hjälp det kan få. Den kinesiska medicinen har efter lång beprövad erfarenhet kommit fram till vad som hjälper jordelementet. Vi vet vilken mat som stärker och vad som behövs för att hjälpa jordelementet att bli starkt igen. Att vi blir extremt sötsugna när jordelemetet är svagt är logiskt när vi förstår hur det hänger ihop. Om jordelementet ska skapa qi och inte klarar det så är sött den snabbaste vägen att få i sig energi eller hur ?

Det kan ta lite tid att komma till rätta med problemen om de har blivit mångamen det går. Kroppen har en fantastisk förmåga och vilja till att skapa balans om vi bara ger den möjligheter. Precis som naturen lagar de obalanser som uppstår gör vår kropp det. Ju snabbare vi kan fånga upp obalanser och brister desto snabbare kommer symtomen att försvinna.

Vi ska få energi när vi äter

Drömmen hade varit att vi redan som barn fått lära oss hur vi ska leva och vad vi ska äta för att slippa en massa problem. För att hjälpa jordelementet behöver vi ändra på en mängd saker och sluta ge bort oss själva. Vi behöver äta mat som är lättsmält. Vi mår bra av att äta små portioner med lagad mat ofta helst kokt. Är jordelementet svagt känner vi oss inte vitaliserade när vi ätit utan blir istället trötta.

Undvik kall, rå och frusen mat, ät tillagade ekologiska grönsaker, rotfrukter, kyckling, kalkon och fisk. Använd värmande kryddor som ingefära, kardemumma, persilja och peppar. Avsätt tid för att ta hand om dig själv och öva på att säga NEJ 😉 När ditt jordelement blir starkare så kommer qi att återvända och du mår bättre både fysiskt, själsligt och känslomässigt.

Vill du lära dig mer om orsaken till dina symtom och vad du kan göra för att hjälpa dig själv och använda mat som medicin? 2021 startar vi en ny årslång kurs i Mat som medicin. Nästa år kommer den att struktureras om lite och du kommer att ha tillgång till personliga telefonkonsultationer och föreläsningar/frågestunder på webben. Håll utkik, under hösten öppnar vi upp så att du kan förhandsboka din plats. OBS Begränsat antal platser

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This