Vad kan vi göra för att stärka lungan?

Hej fina du,

April har inletts med ett riktigt Aprilväder!!! I fredags röjde vi här på Hermansdal och vårstädade gården och hästarnas vinterhagar. Vi hade alla slags väder man kan ha. Snö, hagel, regn, sol om vartannat. I går lördag blev det en fantastisk vårdag med blå himmel och sol och söndagen ser ut spricka upp och bli lika fin. Det känns skönt att varva skrivandet med fysiskt arbete. När vi ständigt funderar och oroar oss stagnerar qi och det skapar massor med problem i kroppen och i känslolivet. Vi behöver ha cirkulation och flöde i kroppen för att må bra och rörelse hjälper oss att få igång den när känslorna slår knut på oss.

Kroppen är fantastisk på att tala om vad den behöver när vi lyssnar och förstår vad den säger. Jag blev häromdagen akut sugen på gul lök och stekte en massa som jag glatt åt till maten. Jag visste att lök är bra för en mängd saker bland annat jordelementet som alltid blir påverkat när vi oroar oss och tänker mycket. När jag slår upp och läser mer förstår jag vad som orsakade mitt starka lökbehov. Jag blir lika lycklig varje gång kroppen är så här tydlig. Min själ är förmodligen lika lycklig den för att jag lyssnar så att den har någon stans att bo.

Jag har varit förkyld och dragits med hosta förmodligen inte Corona men vem vet 😉 Gul lök hjälper inte bara jordelementet utan även metallelementet dit lungan hör och den löser dessutom upp slem. Nu förstår jag varför min kropp tjatade om lök. Dagen efter fick jag resultatet. Så är du förkyld och har hosta ät gul lök 🙂 Förmodligen skulle alla må bra av gul lök nu när vi nu kämpar med Corona.

GUL LÖK Är varm och kryddig stödjer Metall, Jord och träelementet. Främjar cirkulationen av qi och blod, motverkar kyla och fukt, löser upp slem samt är vätskedrivande.

METALL-ELEMENTET OCH VÅR YTTRE BARRIÄR

I den kinesiska medicinen hör huden till metall-elementet, dit även lungan och tjocktarmen hör. Tack vare sin koppling till huden och lungan spelar metall-elementet en otroligt viktig roll i vårt försvar mot yttre patogener. Det kan vara patogener som vi västerländskt kallar virus och bakterier och de visar sig oftast som symtom i just lungans funktioner som till exempel hosta, nästäppa, förkylningsastma, snuva och besvär med bihålorna. Patogener och obalanser visar sig även i huden och kan ge symtom som klåda, eksem och torr hud. Näsan är metallelementets kroppsöppning och att vi förlorar luktsinnet när vi är under en virusattack blir inte så märkligt när vi vet det.

Obalanser som visar sig som symtom i huden och lungan är båda tecken på att det finns en brist i metall-elementet och denna bristen kommer förr eller senare att göra att vårt yttre försvar blir försvagat. Men vi får inte bara ett sämre försvar mot virus och bakterier, utan det kan även visa sig genom att man har svårt för att stänga ute andra människors energier. De går rakt in och efter att ha befunnit sig bland människor en hel dag eller kanske bara några timmar är man helt slut när kvällen kommer. Kanske känner du av känslor som du inte hade innan och undrar varifrån känslan av ångest, ilska eller deppighet helt plötsligt kom ifrån.

Har man en svag skyddsbarriär eller ett svagt inre är det vanligt att andra människors eller platsers energier och känslor tar sig innanför vårt försvar och lämnar avtryck med känslor som inte hör till oss. Har man en svaghet i metall-elementet är det vanligt att man har svårt för att hålla omvärlden på ett hälsosamt avstånd. Ens egna osynliga bubbla som ska finnas runt oss och sortera ut vad vi ska ta in och vad som ska gå oss förbi är antingen för liten eller obefintlig. Att ha ett starkt och balanserat metall-element är nödvändigt för att vi ska ha ett starkt försvar på alla nivåer.

EN FRISK HUD STÄRKER VÅRT FÖRSVAR

Huden är vårt största organ och allt vi smörjer den med kommer att påverka oss på ett eller annat sätt. Jag använder alltid ekologiska och kallpressade oljor. Det är viktigt att de vegetabiliska oljorna kommer från ekologiska odlingar. Är inte odlingen ekologisk, är den oftast kraftigt besprutad. Besprutningen innebär att oljorna kommer ha rester av bekämpningsmedel i sig, som sedan absorberas av din hud. Även den som jobbar på odlingarna drabbas av gifterna med en försämrad hälsa och sjukdomar som följd. För mig är det även oerhört viktigt att det vi använder inte är testat på djur !!!

STÄRK METALL-ELEMENT OCH DITT FÖRSVAR

 • Drick te på Astragalus. Astragalus som heter Huang qi på kinesiska är sedan länge känd för sin goda effekt på att stärka lungan och vårt försvar mot yttre påfrestningar. OBS! Äter du blodförtunnande mediciner eller har blödande sjukdomar skall du inte inta Astragalus.
 • Börja dagen med ett stort glas ljummet vatten, det hjälper tjocktarmen att göra sig av med gårdagens ”skräp”. Tjocktarm och lunga är nära sammankopplade och en obalans i lungan kommer att påverka tjocktarmen och vice versa.
 • Vistas mycket ute i naturen och börja gärna dagen med en andningsövning. Låt utandningen ta längre tid än inandningen.
 • Se till att miljön runt dig är ren och organiserad, en smutsig och rörig miljö skapar obalans i metall-elementet.
 • Vit är metall-elementets färg och att äta mat som är vit stärker både lunga, tjocktarm och vårt yttre försvar. Det kan vara mat som vita bönor, rättika och vitt ris, (Kung Markatta har bra), vit fisk, päron (gärna kokt) OBS! Mjölkprodukter, vitt mjöl och vitt socker är inte stärkande för lungan trots att dess färg är vit. Dinkelmjöl går bra.
 • -Var ute varje dag och andas in frisk och klar luft
 • -Släpp ut dina tårar även om det känns som om de aldrig tar slut. Har du svårt att gråta sätt på en sorglig film 😉
 • -Ät varm mat som soppor och grytor och långkok
 • -Rensa ut och städa släng sådant som du inte behöver
 • -Vila och gå och lägg dig senast 22.00
 • -Saltmoxa kommer att stärka och balansera hela kroppen och hjälpa dig transformera känslor

När vi har en bra balans mellan Qi, Yin ,Yang och mellan de fem elementen mår vi bra i kropp och själ och kan försvara oss från yttre attacker.

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

5 Kommentarer

 1. Härligt att läsa detta när vårsolen värmer och fåglarna har stämsång som får luften att vibrera av glädje o kärlek ☀️🌱💛💚❤️Ha en fantastisk dag!

  Svara
  • Vart köper jag eko astragalus?😊

   Svara
 2. Tack för fin information 🙏🌿

  Svara
 3. Fint skrivet Tina! Ville också lägga till ett par tips:
  – Bästa tiden att stärka lungor är hösten.
  – Ta gärna lite kålrot till maten, det hjälper att lösa slem i lungorna.

  Hälsningar
  Julius

  Svara
 4. Är det därför man ska sova med en lök under sängen eller?

  Svara

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Liknande inlägg

Läcker du energi?

Läcker du energi?

Hej fina du, Vi måste genomleva den kallaste Majmånaden jag kan minnas. Känslan av att sakna långkalsonger i Maj och...

läs mer

Följ bloggen!

Följ Hermansdalsbloggen via e-post. Fyll i din e-postadress och få meddelanden om nya inlägg!

Nyckeln till Hälsa

(14 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Nyckeln till Hälsa
Som en gåva från himlen föll denna fantastiska bok, inslagen i vackert silkespapper, rakt in i min obalanserade kropp… Så skulle man kunna uttrycka det. Under en månads tid har jag bläddrat, läst och sugit i mig kunskaper som lett mig till mer förståelse och en jämnare balans i både sinne och kropp. Nyckeln till Hälsa ger inte bara livsviktig information om hur allt hänger ihop utan skapar också ett lugn på ett oförklarligt sätt.

Helena 
Helena

Webbkurs: Lär dig saltmoxa
Saltmoxakursen var otroligt intressant. Jag gick kursen på rekommendation på grund av de besvär jag har. Det var otroligt att förstå och faktiskt se att de symptom jag hade berodde på brister i vissa element. Jag upplever att saltmoxa har lindrat mycket av mina besvär. Det är det tydlig skillnad före och efter kursen. Jag rekommenderar den till alla som långsiktigt vill investera i sitt mående.

Anna 
Anna

Saltmoxakurs på Hermansdal
Jag är så glad att jag gick denna kurs. Den har givit mig ett viktigt verktyg för att må bättre och hålla mig frisk. Att få vara på fina Hermansdal kändes som en extra bonus. Vi fick lära oss så otroligt mycket runt kinesisk medicin och mat och fick utöver det underbart hemlagad lunch. Kan bara rekommendera att gå.

Kerstin Wagner 
Kerstin Wagner

Friskvård- och moxakurs för hund 
Detta är en fantastisk kurs som jag varmt rekommenderar. Att kunna hjälpa våra älskade hundar att på ett naturligt sätt må så bra det bara går är underbart. Tina är så kunnig och delar generöst med sig av sin kunskap. Känner att jag fick många verktyg att använda på hemmaplan. Vår hund mår nu mycket bättre.

Eva Karlsson 
Eva Karlsson

Friskvård- och moxakurs för häst 
En trevlig och spännande dag med fler bra tips på hur man kan förstå sin häst och hjälpa den med moxa och andra tillskott. Min häst mår bra men har märkt att hon fått mer energi efter moxan. Har hjälpt en grannes häst som hostade vid ansträngning och hostan försvann. (Hade varit hos veterinär och fått mediciner innan men det hade inte hjälpt fullt ut).

Christina Lundström 
Christina Lundström
Gå någon av våra uppskattade kurser!

Följ med in i en värld där visdomen från den uråldriga kinesiska medicinen kommer att få dig att förstå sambandet mellan hur vi lever och hur vi mår.

Läs mer om våra kurser nedan

error: Content is protected !!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!