den 5 apr, 2020
Vad kan vi göra för att stärka lungan?

Hej fina du,

April har inletts med ett riktigt Aprilväder!!! I fredags röjde vi här på Hermansdal och vårstädade gården och hästarnas vinterhagar. Vi hade alla slags väder man kan ha. Snö, hagel, regn, sol om vartannat. I går lördag blev det en fantastisk vårdag med blå himmel och sol och söndagen ser ut spricka upp och bli lika fin. Det känns skönt att varva skrivandet med fysiskt arbete. När vi ständigt funderar och oroar oss stagnerar qi och det skapar massor med problem i kroppen och i känslolivet. Vi behöver ha cirkulation och flöde i kroppen för att må bra och rörelse hjälper oss att få igång den när känslorna slår knut på oss.

Kroppen är fantastisk på att tala om vad den behöver när vi lyssnar och förstår vad den säger. Jag blev häromdagen akut sugen på gul lök och stekte en massa som jag glatt åt till maten. Jag visste att lök är bra för en mängd saker bland annat jordelementet som alltid blir påverkat när vi oroar oss och tänker mycket. När jag slår upp och läser mer förstår jag vad som orsakade mitt starka lökbehov. Jag blir lika lycklig varje gång kroppen är så här tydlig. Min själ är förmodligen lika lycklig den för att jag lyssnar så att den har någon stans att bo.

Jag har varit förkyld och dragits med hosta förmodligen inte Corona men vem vet 😉 Gul lök hjälper inte bara jordelementet utan även metallelementet dit lungan hör och den löser dessutom upp slem. Nu förstår jag varför min kropp tjatade om lök. Dagen efter fick jag resultatet. Så är du förkyld och har hosta ät gul lök 🙂 Förmodligen skulle alla må bra av gul lök nu när vi nu kämpar med Corona.

GUL LÖK Är varm och kryddig stödjer Metall, Jord och träelementet. Främjar cirkulationen av qi och blod, motverkar kyla och fukt, löser upp slem samt är vätskedrivande.

METALL-ELEMENTET OCH VÅR YTTRE BARRIÄR

I den kinesiska medicinen hör huden till metall-elementet, dit även lungan och tjocktarmen hör. Tack vare sin koppling till huden och lungan spelar metall-elementet en otroligt viktig roll i vårt försvar mot yttre patogener. Det kan vara patogener som vi västerländskt kallar virus och bakterier och de visar sig oftast som symtom i just lungans funktioner som till exempel hosta, nästäppa, förkylningsastma, snuva och besvär med bihålorna. Patogener och obalanser visar sig även i huden och kan ge symtom som klåda, eksem och torr hud. Näsan är metallelementets kroppsöppning och att vi förlorar luktsinnet när vi är under en virusattack blir inte så märkligt när vi vet det.

Obalanser som visar sig som symtom i huden och lungan är båda tecken på att det finns en brist i metall-elementet och denna bristen kommer förr eller senare att göra att vårt yttre försvar blir försvagat. Men vi får inte bara ett sämre försvar mot virus och bakterier, utan det kan även visa sig genom att man har svårt för att stänga ute andra människors energier. De går rakt in och efter att ha befunnit sig bland människor en hel dag eller kanske bara några timmar är man helt slut när kvällen kommer. Kanske känner du av känslor som du inte hade innan och undrar varifrån känslan av ångest, ilska eller deppighet helt plötsligt kom ifrån.

Har man en svag skyddsbarriär eller ett svagt inre är det vanligt att andra människors eller platsers energier och känslor tar sig innanför vårt försvar och lämnar avtryck med känslor som inte hör till oss. Har man en svaghet i metall-elementet är det vanligt att man har svårt för att hålla omvärlden på ett hälsosamt avstånd. Ens egna osynliga bubbla som ska finnas runt oss och sortera ut vad vi ska ta in och vad som ska gå oss förbi är antingen för liten eller obefintlig. Att ha ett starkt och balanserat metall-element är nödvändigt för att vi ska ha ett starkt försvar på alla nivåer.

EN FRISK HUD STÄRKER VÅRT FÖRSVAR

Huden är vårt största organ och allt vi smörjer den med kommer att påverka oss på ett eller annat sätt. Jag använder alltid ekologiska och kallpressade oljor. Det är viktigt att de vegetabiliska oljorna kommer från ekologiska odlingar. Är inte odlingen ekologisk, är den oftast kraftigt besprutad. Besprutningen innebär att oljorna kommer ha rester av bekämpningsmedel i sig, som sedan absorberas av din hud. Även den som jobbar på odlingarna drabbas av gifterna med en försämrad hälsa och sjukdomar som följd. För mig är det även oerhört viktigt att det vi använder inte är testat på djur !!!

STÄRK METALL-ELEMENT OCH DITT FÖRSVAR

 • Drick te på Astragalus. Astragalus som heter Huang qi på kinesiska är sedan länge känd för sin goda effekt på att stärka lungan och vårt försvar mot yttre påfrestningar. OBS! Äter du blodförtunnande mediciner eller har blödande sjukdomar skall du inte inta Astragalus.
 • Börja dagen med ett stort glas ljummet vatten, det hjälper tjocktarmen att göra sig av med gårdagens “skräp”. Tjocktarm och lunga är nära sammankopplade och en obalans i lungan kommer att påverka tjocktarmen och vice versa.
 • Vistas mycket ute i naturen och börja gärna dagen med en andningsövning. Låt utandningen ta längre tid än inandningen.
 • Se till att miljön runt dig är ren och organiserad, en smutsig och rörig miljö skapar obalans i metall-elementet.
 • Vit är metall-elementets färg och att äta mat som är vit stärker både lunga, tjocktarm och vårt yttre försvar. Det kan vara mat som vita bönor, rättika och vitt ris, (Kung Markatta har bra), vit fisk, päron (gärna kokt) OBS! Mjölkprodukter, vitt mjöl och vitt socker är inte stärkande för lungan trots att dess färg är vit. Dinkelmjöl går bra.
 • -Var ute varje dag och andas in frisk och klar luft
 • -Släpp ut dina tårar även om det känns som om de aldrig tar slut. Har du svårt att gråta sätt på en sorglig film 😉
 • -Ät varm mat som soppor och grytor och långkok
 • -Rensa ut och städa släng sådant som du inte behöver
 • -Vila och gå och lägg dig senast 22.00
 • -Saltmoxa kommer att stärka och balansera hela kroppen och hjälpa dig transformera känslor

När vi har en bra balans mellan Qi, Yin ,Yang och mellan de fem elementen mår vi bra i kropp och själ och kan försvara oss från yttre attacker.

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

6 Kommentarer

 1. Härligt att läsa detta när vårsolen värmer och fåglarna har stämsång som får luften att vibrera av glädje o kärlek ???????Ha en fantastisk dag!

  Svara
  • Vart köper jag eko astragalus??

   Svara
 2. Tack för fin information ??

  Svara
 3. Fint skrivet Tina! Ville också lägga till ett par tips:
  – Bästa tiden att stärka lungor är hösten.
  – Ta gärna lite kålrot till maten, det hjälper att lösa slem i lungorna.

  Hälsningar
  Julius

  Svara
  • Oj ?, nu såg jag att jag har skrivit fel (förmodligen autokorrekt), jag menade pepparrot och inte kålrot ??

   Svara
 4. Är det därför man ska sova med en lök under sängen eller?

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This