Tungan berättar hur ditt inre mår

Äntligen är det våååååår 🙂 Trots riktigt kalla nätter och kylig vind på dagarna så njuter jag av solen och fåglarnas tjatter. Jag väntar bara på att sädesärlan ska dyka upp. I går planterade jag lite vårblommor och njuter av deras budskap varje gång jag går in och ut i huset. När jag letade krukor så hittade jag även min häxkvast som jag fick när jag fyllde 50. I år får den hänga kvar på sin plats då alla resor i påsk är inställda 😉

Tungan berättar hur vi mår

Har du någon gång tänkt på hur din tunga ser ut? I den kinesiska medicinen använder man alltid tungan som ett verktyg för att se vilka obalanser som finns. Tungan ljuger aldrig utan speglar hur din kropp mår. I mitt arbetet med att behandla och hjälpa människor har jag sett otaliga tungor. Jag slutar aldrig att förundras över hur tydligt tungan berättar om kroppens tillstånd. Utseendet bekräftar symtom och ger oss avgörande ledtrådar för hur vi väljer att behandla och balansera kroppen.

Börja gärna observera din tunga. Se hur den ser ut och vad den talar om för dig. 🙂 Genom att observera din tungas färg, form och beläggning får du ledtrådar om hur du ska balansera och stärka din kropp. Tungan visar hur kroppen mår just nu och kan därför ibland ändra sig snabbt om du till exempel får huvudvärk eller har fått en förkylning. Det är viktigt att inte borsta eller skrapa bort tungans beläggning. Beläggningen är en del av tungan och ger oss information. En kropp utan större obalanser har en tunga med frisk rosa färg, är lätt befuktad och har en tunn beläggning som på ett bra sätt smälter ihop med tungan. Du skall inte ha druckit kaffe eller ätit blåbär innan du undersöker din tunga det ger ett missvisande resultat.

Vad talar tungan om?

Här är några exempel på vad tungan säger oss. I Nyckeln till Hälsa finns ett kapitel som handlar om diagnostisering och hur vi kan tyda kroppens signaler med bland annat tungdiagnostik. Jag tittar på min egna tunga i princip varje dag för att se hur det står till på insidan eller för att bekräfta något jag känner.

Röd tunga/röda prickar – indikerar att det finns en hetta av något slag, som kan bero på att det till exempel finns ett överskott av hetta eller att det är en brist på yin.

Blek tunga – indikerar att det finns en brist på blod/yang.

Tandavtryck – är en indikation på att det finns en brist på qi

Avskalad beläggning – ger en indikation på att det finns en brist på qi och yin. Ibland är det bara fläckvis avskalad beläggning och då får man se vilket område som den den delen av tungan avspeglar.

Vit beläggning – visar på ett överskott av fukt, desto tjockare beläggning desto mer fukt.

Flera små sprickor över tungan – visar på att det finns en brist på yin.

Longitudinell spricka på mitten av tungan – visar på att det finns en brist på qi och yin i det område som sprickan finns i.

Svullen och tandavtryck –fukt, qibrist

Groddat Ärtsmör/Hummus

Hittade ett smarrigt recept på Groddat Ärtsmör som jag vill dela med mig av du kan använda det som smör eller hummus eller varför inte till en ljummen linssallad. Hoppas det smakar.

4 dl groddade gröna ärtor (2dl torrvikt)

1/2 dl olivolja

salt peppar och lite chilipulver

Gör så här: Mixa ärtor och olivolja. Smaka av med salt, vitpeppar och chili, vill du ha en lösare konsistens så har d. ute mer olja, förvara i tättslutande burk i kylskåp i upp till en vecka.

Ärtor stödjer jord, metall och eldelementet och stärker yin , qi och blod

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

2 Kommentarer

  1. Nu har jag studerat min tunga och inser att jag har brist på qi och yin. Både tandavtryck och spricka, men var hittar man området man har brist på?

    Svara

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Liknande inlägg

Läcker du energi?

Läcker du energi?

Hej fina du, Vi måste genomleva den kallaste Majmånaden jag kan minnas. Känslan av att sakna långkalsonger i Maj och...

läs mer

Följ bloggen!

Följ Hermansdalsbloggen via e-post. Fyll i din e-postadress och få meddelanden om nya inlägg!

Nyckeln till Hälsa

(14 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Nyckeln till Hälsa
Som en gåva från himlen föll denna fantastiska bok, inslagen i vackert silkespapper, rakt in i min obalanserade kropp… Så skulle man kunna uttrycka det. Under en månads tid har jag bläddrat, läst och sugit i mig kunskaper som lett mig till mer förståelse och en jämnare balans i både sinne och kropp. Nyckeln till Hälsa ger inte bara livsviktig information om hur allt hänger ihop utan skapar också ett lugn på ett oförklarligt sätt.

Helena 
Helena

Webbkurs: Lär dig saltmoxa
Saltmoxakursen var otroligt intressant. Jag gick kursen på rekommendation på grund av de besvär jag har. Det var otroligt att förstå och faktiskt se att de symptom jag hade berodde på brister i vissa element. Jag upplever att saltmoxa har lindrat mycket av mina besvär. Det är det tydlig skillnad före och efter kursen. Jag rekommenderar den till alla som långsiktigt vill investera i sitt mående.

Anna 
Anna

Saltmoxakurs på Hermansdal
Jag är så glad att jag gick denna kurs. Den har givit mig ett viktigt verktyg för att må bättre och hålla mig frisk. Att få vara på fina Hermansdal kändes som en extra bonus. Vi fick lära oss så otroligt mycket runt kinesisk medicin och mat och fick utöver det underbart hemlagad lunch. Kan bara rekommendera att gå.

Kerstin Wagner 
Kerstin Wagner

Friskvård- och moxakurs för hund 
Detta är en fantastisk kurs som jag varmt rekommenderar. Att kunna hjälpa våra älskade hundar att på ett naturligt sätt må så bra det bara går är underbart. Tina är så kunnig och delar generöst med sig av sin kunskap. Känner att jag fick många verktyg att använda på hemmaplan. Vår hund mår nu mycket bättre.

Eva Karlsson 
Eva Karlsson

Friskvård- och moxakurs för häst 
En trevlig och spännande dag med fler bra tips på hur man kan förstå sin häst och hjälpa den med moxa och andra tillskott. Min häst mår bra men har märkt att hon fått mer energi efter moxan. Har hjälpt en grannes häst som hostade vid ansträngning och hostan försvann. (Hade varit hos veterinär och fått mediciner innan men det hade inte hjälpt fullt ut).

Christina Lundström 
Christina Lundström
Gå någon av våra uppskattade kurser!

Följ med in i en värld där visdomen från den uråldriga kinesiska medicinen kommer att få dig att förstå sambandet mellan hur vi lever och hur vi mår.

Läs mer om våra kurser nedan

error: Content is protected !!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!