Äntligen är det våååååår 🙂 Trots riktigt kalla nätter och kylig vind på dagarna så njuter jag av solen och fåglarnas tjatter. Jag väntar bara på att sädesärlan ska dyka upp. I går planterade jag lite vårblommor och njuter av deras budskap varje gång jag går in och ut i huset. När jag letade krukor så hittade jag även min häxkvast som jag fick när jag fyllde 50. I år får den hänga kvar på sin plats då alla resor i påsk är inställda 😉
Tungan berättar hur vi mår
Har du någon gång tänkt på hur din tunga ser ut? I den kinesiska medicinen använder man alltid tungan som ett verktyg för att se vilka obalanser som finns. Tungan ljuger aldrig utan speglar hur din kropp mår. I mitt arbetet med att behandla och hjälpa människor har jag sett otaliga tungor. Jag slutar aldrig att förundras över hur tydligt tungan berättar om kroppens tillstånd. Utseendet bekräftar symtom och ger oss avgörande ledtrådar för hur vi väljer att behandla och balansera kroppen.
Börja gärna observera din tunga. Se hur den ser ut och vad den talar om för dig. 🙂 Genom att observera din tungas färg, form och beläggning får du ledtrådar om hur du ska balansera och stärka din kropp. Tungan visar hur kroppen mår just nu och kan därför ibland ändra sig snabbt om du till exempel får huvudvärk eller har fått en förkylning. Det är viktigt att inte borsta eller skrapa bort tungans beläggning. Beläggningen är en del av tungan och ger oss information. En kropp utan större obalanser har en tunga med frisk rosa färg, är lätt befuktad och har en tunn beläggning som på ett bra sätt smälter ihop med tungan. Du skall inte ha druckit kaffe eller ätit blåbär innan du undersöker din tunga det ger ett missvisande resultat.
Vad talar tungan om?
Här är några exempel på vad tungan säger oss. I Nyckeln till Hälsa finns ett kapitel som handlar om diagnostisering och hur vi kan tyda kroppens signaler med bland annat tungdiagnostik. Jag tittar på min egna tunga i princip varje dag för att se hur det står till på insidan eller för att bekräfta något jag känner.
Röd tunga/röda prickar – indikerar att det finns en hetta av något slag, som kan bero på att det till exempel finns ett överskott av hetta eller att det är en brist på yin.
Blek tunga – indikerar att det finns en brist på blod/yang.
Tandavtryck – är en indikation på att det finns en brist på qi
Avskalad beläggning – ger en indikation på att det finns en brist på qi och yin. Ibland är det bara fläckvis avskalad beläggning och då får man se vilket område som den den delen av tungan avspeglar.
Vit beläggning – visar på ett överskott av fukt, desto tjockare beläggning desto mer fukt.
Flera små sprickor över tungan – visar på att det finns en brist på yin.
Longitudinell spricka på mitten av tungan – visar på att det finns en brist på qi och yin i det område som sprickan finns i.
Svullen och tandavtryck –fukt, qibrist
Groddat Ärtsmör/Hummus
Hittade ett smarrigt recept på Groddat Ärtsmör som jag vill dela med mig av du kan använda det som smör eller hummus eller varför inte till en ljummen linssallad. Hoppas det smakar.
4 dl groddade gröna ärtor (2dl torrvikt)
1/2 dl olivolja
salt peppar och lite chilipulver
Gör så här: Mixa ärtor och olivolja. Smaka av med salt, vitpeppar och chili, vill du ha en lösare konsistens så har d. ute mer olja, förvara i tättslutande burk i kylskåp i upp till en vecka.
Ärtor stödjer jord, metall och eldelementet och stärker yin , qi och blod
Ärthummusen verkar god:)
Nu har jag studerat min tunga och inser att jag har brist på qi och yin. Både tandavtryck och spricka, men var hittar man området man har brist på?