den 13 apr, 2020
Fyra stärkande tips för kropp och själ

Hej fna du,

Vilken skillnad vårenergin gör för kropp och själ. Det är något väldigt speciellt med att hänga ut årets första tvätt och se den fladdra i vinden. Den både luktar gott och är torr på ett kick. Jag ser hur det spritter i kroppen på både hästar, hundar och katter av vårenergi. De är lika lyckliga som jag är över solen och våren som äntligen är här. Inte nog med det så har vi 18 små nykläckta kärleksbollar här på Hermansdal. Snart är det liv i det nyrenoverade hönshuset igen. Tills det blir dags att flytta dit så bor de i en stor kaninbur med värmetak i vårt TV rum. Riktiga små kärleksbollar är de, fulla av kraft och livsglädje.

Nu stiger energin

Följer vi naturens rytm och energi så ska vår energi stiga nu i takt med att det börjar växa ute och solen värmer. Är vi i fas med rytmen i naturen och följer den mår vi bra av vad varje årstid erbjuder. Har vi vilat under vintern och ätit värmande mat så har vi nu fulladdade batterier och kan hänga på i vårens uppåtgående energi. Det är naturligt att vår aktivitetsnivå ökar, precis som att vi skall börja dra ner på tempot när hösten kommer.

Att vi är en del av naturen är nog det vi har tappat bort mest i en värld som snurrar fortare och fortare och blir mer och mer onaturlig. Vi har inte plats för våra behov eller tid att lyssna på vad vår kropp och själ säger till oss. Det är det svårast att få människor att förstå att vi behöver följa naturlagarna och det som är naturligt för just oss. Bor vi i norden och har vårt kalla klimat och vill äta till exempel raw food så behöver vi samtidigt äta mer värmande saker som Ingefära och chili, kardemumma och kanel, för att hålla balansen, annars bli det för mycket kallt i kroppen och vi kommer få problem så småningom. Är det sommar eller vi bor i Californien så kommer det att gå bättre. Är vi unga och fulla av yang så kommer vi inte heller få problem på en gång, vi kommer inte att märka det förrän yang förbrukas och vår vitalitet sjunker.

Kroppen talar om för oss när något är fel

Jag kommer så väl i håg hur jag varje eftermiddag fick ont i magen när jag satt och jobbade. Uppblåst svullen och riktigt ont. Jag förstod ingenting. I dag så tycker jag att det är konstigt att kroppen klarade sig så länge som den gjorde med kaffe, cigaretter och eventuellt ett par riskakor under en hel dag, Gärna med ett rejält träningspass på morgonen och naturligtvis utan frukost 😉 Så lite kunde jag om kroppen då. Jag förstod inte att jag förbrukade min egen reserv och orsakade mina problem själv. Kroppen gjorde allt den kunde för att tala om för mig vad den behövde och jag tyckte att den svek mig som gjorde ont och gav mig problem. Så höll vi på i många år och var osams. Den försökte förmedla olika saker och jag lyssnade inte för jag hade helt ärligt inte en aning om vad den ville. Jag upplevde att jag hade otur som fick den ena krämpan efter den andra.

Träelementet hör till våren och vind är den klimatfaktor som hör dit

Hatar eller älskar du vind så har du på något sätt en relation till våren och träelementet. Berörs du inte speciellt mycket eller till och med gillar när det blåser så skulle jag säga att du har ett balanserat träelement. Mår du dåligt eller blir arg och irriterad när det blåser ute eller är extremt känslig för drag, kan det vara en god ide att balansera upp ditt träelement.

Jag vet att jag själv för 10-15 år sedan mådde riktigt dåligt när det ven runt knutarna. Jag fick en inre oro och mådde inte alls bra. När jag mötte den kinesiska medicinen och jag fick klart för mig varför och hur det låg till blev det en stor AHA upplevelse och lättnad. Bara att förstå varför kroppen reagerar och hur det hänger ihop gjorde att jag kunde andas ut. Jag tycker det är lättare att hantera det jag förstår. I dag besväras jag inte alls utan kan tycka att vindens kraft är häftig och att naturens skiftningar är fantastiska.

Klimatfaktorer kan göra oss sjuka

Ni som har läst Nyckeln till Hälsa vet att den kinesiska medicinen har klimatfaktorer som en sjukdomsorsak och vind precis som kyla är en sån.

Allt som uppkommer fort, flyttar sig snabbt,ändras i karaktär, kliar, skapar darrningar och skakningar har med vind att göra. Symtomen liknar vinden i naturen precis som kyla i kroppen får saker att stanna upp, får vinden dem att flytta sig snabbt och komma och gå i styrka. Virus hör till vind i den kinesiska medicinen. Den tar sig in i kroppen om vi är svaga gärna tillsammans med kyla. Det blir lättare om vi har en brist eller obalans någonstans.

Det finns många sätt som vi kan hjälpa oss själva på. Här kommer några favoriter som boostar kroppen istället för energidryck eller två extra koppar kaffe som kanske ger något för stunden men tar av framtiden och egentligen försvagar oss.

Tips # 1 INGEFÄRSHOT – En riktig liten goding som borde finnas i alla hem

Det här behöver du: 400 g färsk ekologisk ingefära, 2 ekologiska citroner, 2-3 ekologiska vitlöksklyftor, 0,5 dl svensk honung, vatten.

Gör såhär: Värm 1 liter vatten i en kastrull till ca 65 grader, ta sedan av kastrullen från plattan och häll i 400 g ekologisk riven ingefära och pressa i två-tre ekologiska vitlöksklyftor. När temperaturen sjunkit till 35-40 grader så blandar du i o,5 dl svensk honung, rör tills honungen löst sig och när temperaturen nåt rumstemperatur pressar du i saften från två ekologiska citroner. Låt sedan stå och dra 3-5 timmar, sila av och häll på flaska. Förvara i kylskåp och ta gärna en shot flera gånger per dag.

Ingefära värmer kroppen, stärker immunförsvaret, är anti-inflammatorisk och full med härliga antioxidanter.

Vitlök är värmande för kroppen, stärker kärlväggarna, stärker immunförsvaret, är anti-inflammatorisk och fantastiska anti-bakteriella egenskaper.

Honung främjar produktionen av goda bakterier i magen, är anti-inflammatorisk och anti-bakteriell, innehåller mängder  med vitaminer, mineraler och spårämnen.

Citron boostar immunförsvaret, hjälper till att basa kroppen, rik på c-vitamin, kalium och folsyra.

Tips # 2 DADELBOLLAR – Hälsosam energiboll

Det här behöver du: 400 g ekologiska färska dadlar, 6 dl ekologiska havregryn, vatten ca 2-3 dl, 4 msk ekologisk kakao, 1 msk ekologiskt äkta vaniljpulver.

Gör så här: Mixa allt i en matberedare, forma bollar och rulla i kokos. Förvara dem i kylskåp eller frys

Dadlar är fulla med fibrer, vitaminer och mineraler kinesiskt så stärker de blodet

Havregryn är en mycket god källa till protein och innehåller mycket vitaminer, mineraler, antioxidanter och betaglukoner.

Kakao är rik på antioxidanter, järn, magnesium, koppar, mangan, kalium, flavonoider och fibrer

Tips # 3 SPIRULINA – En verklig superhjälte

Blanda 1 tsk ekologiskt Spirulinapulver i 2 dl vatten eller ekologisk juice, drick och känn kroppens glädjeskutt av all näring. Jag använder oftast Spirulina från Holistic eller Lifestream

Spirulina  är proppad med vitaminer, mineraler och spårämnen, den stärker immunförsvaret, motverkar eksem och torr hy, är inflammationshämmande, extremt proteinrik- innehåller 18 aminosyror, skyddar kroppens celler, verkar hormonbalanserande, underlättar viktminskning, fyller på våra energilager och ger omedelbar energi, innehåller mängder med antioxidanter.

Tips # 4 SALTMOXA – Det kan jag inte vara utan

Stärker och vitaliserar precis hela kroppen. Vi behöver både Qi, Yin och Yang för att må bra. Får vi brist på något av det skapar det obalanser som visar sig på olika sätt. Kroppen signalerar att något behövs. Den behöver hjälp. Med en balans mellan Yin och Yang och med tillräcklig qi kommer alla processer i kroppen fungerar som de ska. Vi får ett bra immunförsvar, matsmältningen och känslolivet fungerar, värk försvinner, vi får energi och så vidare.

Ju bättre vi mår och starkare vi är mentalt, känslomässigt och fysiskt desto lättare är det att komma vidare i livet. Har vi en låg energinivå och “brist” kinesiskt sett, kommer energin att stanna upp både i vår kropp, vårt känsloliv och runt omkring oss. Börja med att ta hand om och stärk dig själv så kommer både inspiration och kraft att ta dig dit du vill och hjälpa dig att bli vital och stark.

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

2 Kommentarer

  1. Hej å tack för braiga tips ?? var köper du Saltmoxa? Kramen Annie

    Svara
  2. Spirulina är jag så himla nyfiken på.

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This