den 25 aug, 2019
Trötthet och sötsug går hand i hand


Hej fina du,

Hösten fortsätter att knacka på dörren och snart kommer naturen att bjuda oss på en färgsprakande scen blandat med ömsom sol och ömsom stormiga vindar och regn. Många känner av att yin ökar och att yang minskar. Naturens energi börjar gå ner på lågvarv och även vår energi avtar. Vi är en del av naturen och vår energi bör följa dess rytm för att vi ska må bra.

Trötthet och sötsug

Trötthet och sötsug går ofta hand i hand. Vi är nog många som blir sugna på något sött när vi blir trötta eller tar en liten chokladbit eller kaka till eftermiddagskaffet för att försöka få kroppen att fortsätta vara pigg och effektiv. Men varför blir det så? Handlar det bara om blodsockerhalter eller finns det andra förklaringar och sätt att se på det?  Hur hänger trötthet och sötsug ihop och vad kan du göra för att hjälpa kroppen bli piggare och få sötsuget att minska/försvinna.

I den kinesiska medicinen pratar man om de fem elementen och till varje element hör organ, en smak, en färg, en känsla etc. När det kommer till just trötthet och sötsug är det främst jordelementet som hamnar i fokus. Till jordelementet hör organen mage och mjälte och det är detta element som är huvudansvarigt för att maten vi äter blir till energi i kroppen och kan nära alla de andra elementen med dess tillhörande organ.

Varför blir vi trötta?

Mage och mjälte samarbetar och har i sig en inbördes yin och yang relation, där magen är yang och mjälten är yin. Dessa behöver vara i balans och när vi blir trötta, får brist på energi, oroar oss för mycket och blir sötsugna så är det för att man har en brist på qi i mjälten. Orsaken till att bristen uppstår kan ha flera anledningar men två av de vanligaste orsakerna är maten vi äter eller inte äter och våra känslor.

Vill du lära dig mer ? 

Nyckeln till Hälsa finns att beställa i vår webbshop 

Att till exempel äta näringsfattig mat och mat som innehåller mycket e-nummer och kemikalier försvagar vår mjälte. Den typen av “mat” gör att mjälten inte har någon bensin att skicka ut i systemet. Vi får soppatorsk helt enkelt. När mjältens qi blir för svag och inte har någon näring att sända ut till kroppens alla organ så kommer den att behöva låna från vårt reservaggregat, det vill säga vattenelementet och njurarna.

Fortsätter vi på vår inslagna bana och inte åtgärdar problemet genom att ändra det som skapat obalansen så kommer tillslut nästa länk i kedjan att bli försvagad även den. Och så är den nedåtgående spiralen i full gång.

Läs mer om jordelementet

Några av de saker som försvagar mjältens qi:

 • Näringsfattig mat med lågt eller inget innehåll av vitaminer, mineraler och spårämnen
 • Snabbmat och halvfabrikat
 • Kall och “rå”/ej tillagad mat
 • Oro och grubbel
 • För lite sömn
 • Känslomässiga trauman

Några av de saker som stärker mjältens qi:

 • Ekologisk (och om möjligt närodlad) mat som är näringsrik och fullproppad med vitaminer, mineraler och spårämnen
 • Lagad mat och då framförallt kokt mat
 • Mat som rotfrukter, säd, bönor, kokta grönsaker, ris och majs
 • Tillräckligt med sömn
 • Sötsaker i form av dadlar och frukt
 • Att vara omtänksam mot sig själv
 • Saltmoxa

Vill du också vara med på årets sista saltmoxakurs?

Varmt välkommen OBS! Fåtal platser kvar

Saltmoxakurs på Hermansdal 8 September 2019

Läs mer om saltmoxa och anmäla dig här

Vill du veta mer om vad saltmoxa är ?

Vad tycker andra om saltmoxa och kurserna på Hermansdal

Vad behöver du?

Det är naturligt den här årstiden att vi blir tröttare, vi behöver mer vila och sömn. Det är naturens rytm och vi behöver följa den och hitta tillbaka till det som är naturligt för oss. Vi behöver lyssna på kroppens behov och förstå vad den behöver för att hjälpa oss själva.

Så om du är tröttare nu än du brukar kan det vara så att mer sömn är lösningen. Se över vad du äter och var extra noga med det du ger din kropp. Onormal trötthet är det sättet den försöker tala om för dig  vad den behöver. Chokladen, kakan eller energidrycken är inte lösningen, det är som att låna av framtiden med att “kicka” igång kroppen på “konstgjord väg”. När du tillför det den verkligen behöver kommer du bli piggare och ditt sötsug försvinna.

Känner du att du vill ha något sött så kan jag rekommendera dadlar, själva gör jag dadelbollar och har som godis eller till fikat vid behov. De är riktiga näringsbomber och stärker blodet kinesiskt sett !!!

 • Dadlar är mycket lätta att smälta för magen och kan därför användas för att leverera energi snabbt.
 • Tillsammans med nötter och mandlar är dadlar ett bra alternativ som mellanmål. Fruktsockret ger dig en energikick som varar länge och får dig att känna dig mättare. Samtidigt stimuleras hjärnaktivitet, genom alla vitaminer du får i dig.
 • Dadlar tillsammans med granatäpplejuice kan ge ett bra skydd mot åderförkalkning, som i sin tur kan orsaka hjärtinfarkt eller stroke.
 • Dadlar är en bra och naturlig källa som innehåller mycket magnesium, vilket är bra för cellernas och leverns funktion.
 • Det finns mycket A-vitamin i dadlar. Det skyddar ögonen och behövs för att synen ska fungera.
 • Nikotinsyran i dadlarna sägs vara ett perfekt medel mot tarmbesvär. Ett regelbundet intag av frukten ökar tillväxten av de nyttiga bakterierna som behövs.
 • Dadlar har även högt fiberinnehåll och en milt laxerande effekt, som eventuellt kan hjälpa den som lider av förstoppning.
 • Magnesiumet som finns i dadlar kan lindra smärta och reducera svullnad.
 • Testa att äta dadlar en timme innan du går och lägger dig. De är rika på aminosyran L-tryptofan, som producerar humörhöjande serotonin och underlättar insomning.

Missa inte premiären av friskvård och moxakurserna för häst och hund i oktober på Hermansdal

Jag tycker att det är fantastiskt kul att ha kurs och att få dela med mig av min kunskap och mina erfarenheter och sprida bra ringar på vattnet. Det skriver nog de som varit här på kurs gärna under på 😉 Jag kan prata energi, hälsa och kinesisk medicin hur länge som helst. Det får mitt hjärta och min själ att sjunga. Djuren har alltid varit min närmaste familj och den kinesiska medicinen fungerar precis lika bra på dem som på oss. Jag kommer under hösten ha mina första kurser som sätter just dem i fokus. Det får hela mig att jubla. Jag lovade en gång en älskad vän och själsfrände att jag skulle dela med mig av det jag kan för att hjälpa djuren. Nu är det äntligen dags. En dag blir hästrelaterad och den andra går i hundens tecken. Jag längtar!!!

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är wooden-2562242_640.jpg

Är du intresserad av hästar och/eller hundar och vill lära dig mer om vad de mår bra av? Hur du kan hjälpa dem med bland annat moxa? Hur deras personlighet påverkar dem? Vad du kan göra för att hjälpa dem med rädslor, sorg, “dominans”, dåliga magar, rörelsestörningar, övervikt, eksem, då är det här dagarna för dig.

Vill du veta mer om djurkurserna? 6/10 HÄST och 27/10 HUND

Sensommar Kramar från Hermansdal

Tina

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 0001-17-e1520832057425-282x300.jpg

Vill du lära dig att förstå din kropp och själ , samt få en bättre hälsa?

Information om våra övriga kurser

Nyckeln till Hälsa finns att beställa i vår webbshop http://hermansdal.com/webbshop

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 29666298_10160360073425271_103453231_n.jpg

” Vill tacka varmt för att ni gjort arbetet med boken, den är jätteinspirerande och lättbegriplig, även svärmor fann intresse. Innehåll och upplägg = toppen, Design = kärleksfull “

” Måste bara säga vilken fantastisk bok! Både innehåll och utseende. Jag hoppas på en del två “

” Ett stort TACK för en fantastisk bok som verkligen går in på allt för att få ett liv i balans den blir min nya bibel “

Följ mig gärna på Facebook:

Hermansdal QiWell – Kinesisk Medicin & Healing

Hermansdal

Hermansdals EKO

Välkomna in på hemsidan:

www.hermansdal.com
Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

1 kommentar

 1. Så intressant skrivit!!. Har också märkt att det är svårt att få i sig rätt mängd mat när det är så varmt ute. Vill gärna ha och behöver min kokta middag, för att må bra. Men svårt att få i sig när det kryper upp på 30 grader varmt. Ska ta mig en funderare på detta. Tack för att du delar med dig av dina tankar. Varma hälsningar Lisbeth

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This