den 5 maj, 2024
Tankar skapar känslor

Hej fina du,

Vilka fantastiska dagar vi fick tillslut. På bara ett par dagar så skiftar naturen i grönt. Helt underbart med sol och värme. Värmen i går slutade med åskväder på eftermiddagen och det ösregn som följde behövdes säkert. Renoveringen här hemma fortsätter och i morgon kommer rörmokaren och gör färdigt det sista. Nu när vi vant oss vid att bo i bygg röra så tänker vi fortsätta med det.

När jag fick min dödsdom för tre år sedan stannade livet av och framtiden blev oviss. Med det följde en mängd ställningstaganden, reflektioner och insikter. Nu efter tre års oförändrad status så ser framtiden ljusare ut och inspirationen att bygga och fixa har fått fäste. Det känns som en uppdämd kraft som nu får sitt utlopp. Nu är iallafall badrummet snart färdigt och i morgon blir det premiär dusch. <3

Vända blad

Tack alla gulliga som skrivit och saknat mina blogginlägg och nyhetsbrev. Det visade sig att det var något fel med nyhetsbreven och när vi började kolla upp det så var alla tusentals mailadresser bara borta. Tack vare er så fick vi upp ögonen och nu har en ny tjänst anlitats och insamlandet av adresser är igång igen. Jag fick ett litet bryt men ser det nu som en nystart. Emma arbetar också med en ny hemsida som ska bli bättre och översättas till engelska. Det är fantastiskt hur en känsla av hopp inför framtiden påverkar en. Det ger så mycket energi med lite hopp. Vill du ha nyhetsbrev så signa upp igen för som sagt allt är borta 😉

Nu behöver vi mera yang

Jag har verkligen längtat efter värmen. Nu behöver både vi och naturen yang. De dagar som det är sol återvänder livsandarna och jag känner hur framtidshopp och förväntan fyller mig. Tänk vad ljus och sol kan göra för och med oss. Alla vårtecken fyller mig med energi. Det är som om livet återvänder efter att ha legat i dvala.

Innan jag började studera kinesisk medicin varken såg eller förstod jag hur mycket jag påverkades av naturens energi. Visst märkte jag att jag var piggare på sommaren och tröttare på vintern men jag satte inte det i samband med naturens cykler. Mer som en teknikalitet att något i hjärnan påverkades av fler soltimmar.

Kroppen själens boning

Jag var medveten om och hade kontakt med min själ och mitt inre men jag såg kroppen mer som en maskin. Visst hörde jag och läste om att jag skulle förvalta kroppen väl för den var själens boning. Men för mig var kroppen sekundär. Den var något jag tog för givet. Den skulle bara fungera. Jag hade otur som fick ont eller blev sjuk.

Jag förstod mig inte på mina känslor. De ploppade upp och ner tyckte jag. Självklart var det inte konstigt att bli ledsen eller orolig om det fanns verkliga händelser som orsakade känslan. Det jag menar var att vakna och känna sig låg utan att veta varför eller att ha ett grått lock över hela dagens eller veckans händelser innan de ens startat. Eller att ständigt gå med en ogrundad rädsla eller oro över att något kan hända. Kroppens mående och mina känslor var inget jag kunde påverka själv det var som ett lotteri hur jag mådde.

Förstår vi våra symtom kan vi läka

Jag kunde så lite att jag inte förstod att hur jag sov och vad jag åt påverkade både min kropp och mina känslor. Mitt immunförsvar, värk, magsår, bihålor, mensvärk, energibrist, sömnsvårigheter, oro, sorg, ångest och rädslor listan kan göras ännu längre. Det var symtom som jag kämpade med dagligen. Mina symtom var en del av mitt dagliga liv och inget jag förstod att jag kunde påverka. Jag åt värktabletter, allergimediciner, Novalucol och drack kaffe för att fungera. Jag hade inte en aning om att den kinesiska medicinen fanns och var så effektfull.

Det var en religös upplevelse och kärlek vid första ögonkastet när jag upptäckte kraften i att kunna påverka både mitt fysiska och känslomässiga mående. Ett riktigt “halleluja moment” och sedan dess är jag fast. Nu har jag både mig själv och mängder med vänner, kursdeltagare, patienter och bokläsare som kan intyga samma sak. Det vi äter och hur vi lever påverkar både kropp och själ. Vårt känslomässiga mående står i direkt kontakt med kroppen och berättar vad den behöver. Vi måste ha tillräckligt med Qi, Yin och yang för att fungera. När vi har tillräckligt av alla delar är det ett fritt flöde och vi mår bra.

Yang stiger

Vårenergin och yang som stiger hjälper mig varje år. För mig känns det tydligt att jag blir piggare får mer ork och lust den här tiden på året. Det blir även ett kvitto på att jag lyckats vila och söka mig inåt tillräckligt mycket under vintern. Jag har laddat mitt batteri (njurar och vattenelement) och det känns lovande inför framtiden.

Det där med att följa naturens rytm och årstiderna är viktigt för att vi ska hålla i längden och inte bränna ut oss i båda ändar. Det är när vår inre kraftreserv börjar ta slut för att vi förbrukat mer än vi tillfört som symtomen kommer krypande ett efter ett. Först får vi lite ont i ländryggen, ett knä eller en höft ibland. Sen blir det tätare och tätare mellan gångerna. Vi säger att vi har fått ålderskrämpor och/eller artros precis som om det var normalt att få det. Yang är motorn som håller processerna i kroppen igång och Yin är materian i kroppen.

Önskar dig en riktigt fin Maj vecka

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Tips med vårkänsla

Tips med vårkänsla

Hej fina du, Hur har du det? Jag längtar efter solen!!! Nu är jag trött på regn. Det verkar liksom aldrig ta slut. Jag...

läs mer

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This