den 26 apr, 2015
Svårt att gå ner i vikt ???

Har du svårt att gå ner i vikt trots att du äter “rätt” och rör på dig?

Då skall du få lite råd på vägen, men jag vill först klargöra att vi inte är lika och att vi har alla olika konstitutioner. Med det menar jag att en del är smala av naturen och andra skall helt enkelt vara rundare. Det är så vi är skapta. Så fort vi går brott på det som är naturligt för just oss, det är då det uppstår problem i kroppen.

Kinesiskt sett så handlar övervikt om fukt. Har vi fukt i kroppen så går vi inte ner i vikt hur lite vi än äter eller hur hårt vi än tränar.

För att bli av med fukt så behöver vi värme Yang och energi Qi. Det är just yangbrist som vi har i mjälten när vi drabbas av fukt. Mjälten har då svårare att göra sitt jobb.

Mjälten hör till jordelemtet som är centrum för allt. Mage/Mjälte samarbetar och är väldigt svåra att dela på i kinesmedicinen.  Qi kroppens energi kommer från mjälten. Har du qibrist och är onormalt trött, är mjälten det första man tittar på… Mjälten gillar sött och mår bra av sött om det är rätt sort och lagom…

Ett starkt sötsug indikerar på en försvagad mjälte och för mycket sött försvagar mjälten, det blir en ond cirkel.

 

Viss mat anses som söt till exempel potatis och rotfrukter, men de skadar inte utan stärker och när kroppen på rätt sätt …

När mjältens yang blir för svag så skapas fukt i kroppen. Även njurarnas yang påverkar, den skall vara som elden under kitteln och elda bort fukten.rotfrukter

Varför får mjälten då brist?

Yangbrist i mjälten får vi bland annat av en felaktig kost, kyla via mat eller dryck, utmattning, för mycket oro, grubbel och ältande.

Alla organ inom kinesmedicinen har sin egen känsla. Mjältens känsla är oro, ältande och grubbel. En frisk mjälte gör att vi kan tänka bra och att vi inte ältar allt. För mycket av de känslorna försvagar mjälten och en svag mjälte skapar mer oro.

Tecken på fukt i kroppen…

Fukt i kroppen kan visa sig på en mängd sätt. Övervikt och svårigheter att gå ner i vikt är ett väldigt vanligt tecken.  Andra är att man lätt samlar på sig vätska. Det är vanligt att man är lös i magen och känner sig tung i kroppen, även illamående hör till symtombilden.

Det är också så att om man har inre fukt i kroppen och det är fuktigare ute så kan man må sämre, de yttre omständigheterna späder på de inre problemen.

Titta på din tunga, är den tjock, svullen eller har du en massa tandavtryck på sidorna av tungan, då kan du säkert checka av andra symtom som indikerar på att du har för mycket fukt i kroppen…

Andra kroppsliga tecken på en försvagad mjälte är åderbråck, hemorrojder, lätt att få blåmärken, torra nariga läppar, trötthet, värk och depression.

how-to-treat-headaches-with-traditional-chinese-medicine-1

 

Tips som gör mjälten glad & stark… 🙂

En förutsättning för att kroppen skall komma i balans och bli av med fukt/övervikt är att vi är snälla mot vår mjälte och att Ming Men, som är njurarnas eld, “brinner” bra.

1. Regelbundenhet med tex mat och sömn är något som främjar mjälten. Sömnbrist gör att vi blir trötta och vill kicka igång med fel saker för att få energi.

2. Använd ej is i dricka eller ät kall mat, mjälten vill ha varm mat. Kall mat handlar inte bara om temperatur utan vissa födoämnen anses kalla eller varma.

3. Tugga maten ordentligt och drick inte kallt till maten.

4. Var närvarande när du äter och njut, bara ät ingenting annat.

5. Undvik TV, dator och framförallt att bråka vid matbordet. Du kan se det som att du äter den energin också. Äter du med en negativ energi så är det de som kroppen får…

6. Soppor, grytor och gröt eller annan blöt kokt varm mat är bra och underlättar en svag mjältes arbete att utvinna energi till kroppen.

7. Ta en paus, gå en promenad och meditera.

8. Att sitta för mycket skadar mjälten.

9. Ät ej för stora portioner det blir en härdsmälta för kroppen att ta hand om …

10. Undvik allt raffinerat som tex. socker och vetemjöl. Var även försiktig med mjölkprodukter som fil, yougurt och ost mm de är mycket fuktbildande.

11. Ät riktig mat och bra råvaror, inte en massa Light produkter Lätta mm!!!

En superböna att bekämpa fukt med är Adzukibönan !!! Gör avkok och drick vattnet (smakar inte lika illa som det ser ut ) 😉 Ät även bönorna.


5130_adzukibönor_2_500_g-321x480

Adzukibönsoppa med savoykål och kokos 

 

En mild och snäll soppa med fin smak av kokos och lime. Bönorna kokas till soppa direkt efter blötläggningen och soppan sköter sig själv på spisen.Adzukisoppa-1-480x320

INGREDIENSER 2port.
Adzukibönor, torra 1 dl
Ingefära, färsk 2 cm
Gul lök 1 st
Vatten 4 dl
Kokosolja (med doft och smak) 1 tsk
Lantbuljong 1 msk
Lime 1 st
Savoykål 40 g

SÅ GÖR DU
Blötlägg bönorna ca 8 timmar i dubbel mängd vatten. Skala och hacka ingefäran, skala och skär löken i fina klyftor. Skölj bönorna och lägg dem i en kastrull tillsammans med ingefäran och löken. Slå på vattnet, kokosoljan och lantbuljongen och låt allt koka upp. Lägg på ett lock och låt koka på svag värme i ca 40 minuter.

Strimla savoykålen.

Smaka av soppan med lite pressad lime och lägg i den strimlade kålen. Lägg på locket ytterligare någon minut så att kålen blir lite mjuk.

Vill du läsa och lära dig mer om den Kinesiska Medicinen så inspireras gärna av våra tidigare blogginlägg:

I slutet på april/början på maj planerar vi att presentera en mailkurs om kinesisk medicin som vi nu är i slutfasen med. Där kommer vi, på ett lättförståeligt sätt, ge dig kunskap om  den kinesiska medicinens grunder och verktyg. Vi kommer hjälpa dig att analysera dina obalanser. Vi ger dig även den kunskap och de verktyg du behöver för att balansera kroppen så långt det är möjligt i självhjälpsformat.

Klicka här för att komma till våra PODDINSPELNINGAR

Varma Kramar från Hermansdal

Tina & Annelie

Följ oss gärna på Facebook:

Hermansdal

Hermansdals EKO

Tina/QiWell – Kinesisk Medicin & Healing

Välkomna in på hemsidan:

www.hermansdal.com

För att prenumerera på vår blogg, klicka på knappen nedan, ni kommer då till Blogkeen där ni klickar på “Prenumerera-knappen” som finns i menyn till vänster. 

HERMANSDAL

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

14 Kommentarer

 1. Väldigt bra skrivet! Informativt och lätt att ta till sig. Har sedan en tid tillbaka, utan att veta varför, börjat dricka rumstempererat vatten och nu förstår jag varför jag mår bättre av det. Fick ny inspiration att komma vidare i min kosthållning. Tusen tack!

  Svara
  • Härligt Jessica, det glädjer mig verkligen att jag kunnat inspirera dig att komma vidare 🙂
   Lycka till
   Tina

   Svara
 2. Lantbuljong innehåller socker. Har inte hittat någon buljong som inte gör det. Och om inte socker så maltodextrin. Känns helt hopplöst.

  Svara
 3. Åh men tack! Du är en ängel! <3

  Svara
 4. Gör egen buljong annars. Det är väldigt mycket lättare och det går med lätthet att göra den eko och välja hur stark den ska vara.

  Tack för kost-tipsen! 🙂 Ska provas.

  Svara
  • Att göra egen buljong är super 🙂
   Må Väl
   Tina

   Svara
   • Hur ska man tänka om kolhydrater ? Bönor innehåller mycket kolhydrater

   • Bönor innehåller bra kolhydrater om man kan uttrycka det så, de är fulla med fibrer, protein och andra nyttigheter. Men ingen människa är den andra lik vilket innebär att en del mår jättebra av att äta bönor medans andra inte gör det. Samma är det med kolhydrater, en del mår bra av dem medan andra mår bäst av att minimera eller utesluta dem. Det är viktigt att pröva sig fram och hitta vad som passar just din kropp bäst.
    Ha en din dag!

 5. Hur gör du avkok på bönorna? Blötlägger du först och kokar upp med nytt vatten. Är det sedan kokvattnet som ska drickas?
  Tack på förhand.

  Svara
  • Hej!
   Ja precis, man häller av blötläggningsvattnet och fyller på nytt vatten som du kokar bönorna i. Det är sedan det vattnet som bönorna kokat i som du dricker.
   Önskar dig en härlig dag!

   Svara
   • Tack snälla för svaret. Har nu kokat och druckit. Det smakar ju riktigt bra.? Ha en fin dag ??

 6. Hur ska j tänka .har ett brock på nedre mage mun. Så j har mycket magsyra som kommer upp .och över vikt . Får äta små potioner .annars kommer det upp . Mvh lena

  Svara
  • Hej Lena,
   Utan att veta mer, så indikerar dina problem på att din mjältfunktion är svag sett ur ett kinesmedicinskt perspektiv. Att stärka den är viktigt för att hjälpa kroppen med obalansen som skapar dina besvär. Har man en stor svaghet, kan det vara nödvändigt med örter för att återställa balansen. Det kommer att finnas otroligt mycket kunskap, tips och verktyg i vår kommande mailkurs. Håll utkik efter den!
   Önskar dig en fin dag och trevlig Valborgsmässohelg!
   Kram Annelie & Tina

   Svara

Trackbacks/Pingbacks

 1. Att få ordning på känslorna viktigare än du tror. - […] Svårt att gå ner i vikt??? […]
 2. Vad kan Du förvänta dig av 2017 Tuppens år? - […] Svårt att gå ner i vikt??? […]
 3. 5 fördelar med att upptäcka denna Zen-Buddistiska Tradition - […] Svårt att gå ner i vikt ??? […]
 4. Med rätt kunskap läker du kropp och själ… - […] Svårt att gå ner i vikt??? […]
 5. Kinesmedicinen är så mycket mer än bara akupunktur… - […] Svårt att gå ner i vikt??? […]
 6. Färgernas betydelse inom den Kinesiska Medicinen - […] Svårt att gå ner i vikt??? […]
 7. Ta kontroll över känslorna och få en bättre hälsa… - […] Svårt att gå ner i vikt??? […]
 8. Lånar du av framtiden? - […] Svårt att gå ner i vikt??? […]
 9. Utbrändhet vad är det ? - […] Svårt att gå ner i vikt??? […]
 10. Varför är det bra med vinägrett på sallad ? - […] Svårt att gå ner i vikt??? […]
 11. Dygnets olika tidpunkter avslöjar mer än du tror… - […] Svårt att gå ner i vikt??? […]
 12. Introduktion från boken… - […] Svårt att gå ner i vikt??? […]
 13. Kinesmedicinsk örtskola, del 1: Rölleka - […] Svårt att gå ner i vikt??? […]
 14. Kinesmedicinsk örtskola, del 2; Timjan - […] Svårt att gå ner i vikt??? […]
 15. Är man energikänslig behöver man ett starkt immunförsvar - […] Svårt att gå ner i vikt??? […]
 16. Livets Eld – Moxa vad, hur, varför… - […] Svårt att gå ner i vikt??? […]
 17. Har du en ”TRÄ-personlighet”? - […] Svårt att gå ner i vikt??? […]
 18. Våra känslor vill tala om något för oss - […] Svårt att gå ner i vikt??? […]
 19. Vägen behöver inte vara spikrak för att nå målet - […] Svårt att gå ner i vikt??? […]
 20. Kinesisk medicin är så mycket mer än bara akupunktur… – HERMANSDAL - […] Svårt att gå ner i vikt??? […]
 21. Vi trodde vi kunde – HERMANSDAL - […] Svårt att gå ner i vikt??? […]
 22. Till synes stora problem är ibland lätta att lösa… – HERMANSDAL - […] Svårt att gå ner i vikt??? […]
 23. Lånar du av framtiden? – HERMANSDAL - […] Svårt att gå ner i vikt??? […]

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This