Jag har sen en massa år tillbaka en liten minifobi mot fladdermöss 😉

Säkert inte många vuxenpoäng där, men så är det … Hahahaha

 

Fladdermus-Rimbo-artbestämnin-II-2011-003-1024x768

Den bröt ut fullständigt närmare bestämt för ca 30 år sedan. Jag och min kära vän Vivi hade tjejkväll hemma med god mat, vin och våra då kära astrologiböcker som vi studerade intensivt och seriöst…

Det var en sensommar kväll, det var fortfarande varmt ute så ytterdörren stod öppen och klockan var två på natten…

Rätt var det är så kommer en fågel inflygandes i huset 🙂

Vi reagerar ganska snabbt på att fåglar inte är ute och flyger på natten  och inser att det är en FLADDERMUS !!! Den totala paniken utbryter vi skriker springer runt som fullständiga galningar. Mina då stora hundar Hobbe och Charlie blir också helt ifrån sig och rusar runt och skäller, utan att egentligen förstå vad som händer och varför matte plötsligt är som förbytt …

Efter många om och men så lyckas vi släcka ner i huset (ärligt så tror jag att det var Vivi som stod för den handlingen 😉 ) Till slut lyser bara en lampa långt bort i en hall och där sätter sig den då förmodligen helt chockade fladdermusen, som säkert undrar hur han lyckades hamna mitt i en krigszon 😉

Historien slutar med att vi ringer och väcker grannen mitt i natten och han är snäll och kommer och bär ut den stackars fladdermusen och genomsöker huset efter fler inkräktare…

Så nu har jag levt med detta trauma i nästan 30 år…

Förändringens vindar 🙂

På Hermansdal som nu är mitt hem, har vi en massa projekt i naturen & djurens tecken. Den här våren har vi haft holktema och jobbat febrilt för att småfåglarna skall ha bostäder…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Någon säger till mig att vi borde sätta upp fladdermusholkar för att det är synd om dem … De är utrotningshotade mm

Jag säger bestäm NEJ jag vill inte ha fladdermöss !!!

När jag fundera vidare på de stackars hemlösa fladdermössen så börjar mitt hjärta smälta.

 

Nu kommer det helt avgörande, en enda fladdermus äter ca 5000 myggor på ett dygn!!! Ok nu pratar vi, det är en tillräckligt stor morot för att göra sig av med en fobi…

Så nu är fladdermusholkar beställda och jag skall bli av med min fobi och lite mygg 🙂

bat-clipart-1

 

 

 

Fladdermusfakta på nätet…

Fladdermöss är sociala, vänliga och intelligenta. De är de enda däggdjur som kan flyga och med hjälp av ekopejling. De flyger obehindrat i mörkret. Fladdermöss är också mycket sociala djur som kan bli upp mot 20 år gamla. I Sverige har vi 19 olika arter och alla livnär de sig på insekter. Fladdermöss i Sverige måste ta hänsyn till att det är kallt ibland och att maten tar slut. Därför äter fladdermöss upp sig inför hösten och går i dvala när vintern kommer. När solen återvänder, blir honorna dräktiga och samlas i stora grupper, tillsammans med fjolårets barn, systrar och mormödrar.
Och har man turen att ha en egen koloni myggfångare i trädgården, då ska man värna om dem. Alla fladdermöss i Europa skyddas av konventionen EUROBATS – avtalet för skydd av europeiska fladdermuspopulationer.