den 20 jun, 2021
Svalkande mat i värmen

Hej fina du,

Nu är det sommarvärme på riktigt!!! Det är lite för varmt för mig som gillar att vara aktiv. Det är så varmt att jag till och med funderar på att ta ett kvällsdopp och då är det varmt 😉 Hästarna trivs med att vara inne på dagen och ute på natten till och med hönsen föredrar svalkan i sitt isolerade hönshus. Ridning, stalltjänst och annat kroppsligt får ske tidigt på morgon eller sena kvällar. Planering av aktiviteter tillsammans med skugga, vatten och frukt gör att kroppen klarar att hålla balansen och inte blir överhettad.

Över 32 storbalar med fantastiskt hö har vi fått ihop inför vintern. Höet doftar ljuvligt av örter och foderanalyser är inskickade. Jag väntar på svar och hoppas på bra näringsvärden. Fårhuset är rent, stallet tvättat och målat, det är trimmat och putsat, tomatplantorna växer och jordgubbsplantorna blommar, det känns så skönt att vara i fas. Nu vill vi ha regn!! Det är väldigt torrt ute så en riktig rotblöta eller två behövs verkligen.

Värmen gör att vi behöver svalka

I högsommarvärmen behöver vi mat och dryck som är svala i sin natur. En växt som är perfekt för att svalka varma sommardagar är pepparmynta. Den är lätt att få tag i och en del av oss har i överflöd i trädgården.

Enligt den kinesiska medicinen är pepparmyntan sval till sin natur och hjälper därmed till att ta bort för mycket hetta. Smaken är söt och kryddig. Den kryddiga smaken hör till metall-elementet och lungan som hjälper kroppen att reglera ytan. Det vill säga huden och porerna. När man stärker lungan hjälper man kroppen att reglera svettning genom att reglera porernas öppnande och stängande.

Lägg några blad eller en kvist med pepparmynta i en kanna vatten och avnjut varma sommardagar. Vill man, kan man även slänga i några skivor ekologisk citron för en uppfriskande och läskande sommardryck. Du kan även ta en kvist med pepparmynta och lägga i en kopp, slå på varmt vatten och avnjut en härligt uppfriskande och svalkande kopp med te.

Fler ätbara svalkande tips

Vattenmelon är ett annat säkert kort i sommarvärmen. Den motverkar hetta och hjälper hjärtat som kan bli påverkat när vi blir för varma. Äpple motverkas också hetta och stärker qi. Rabarber främjar cirkulationen av blod och motverkar hetta även den. Jordgubbar hjälper både njurar, lunga , lever, mage, mjälte och hjärtat. Svarta Vinbär hjälper lever, njurar och stärker blodet. Tomater hjälper mage och lever och motverkar hetta. Listan kan göras lång med mat som hjälper oss i värmen. Svettas du mycket se också se till att du får i dig ett salt av bra kvalitet, Celtic Sea Salt är ett sådant. Det innehåller mängder med mineraler och spårämnen som vi behöver fylla på av när vi svettas mycket.

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Tips med vårkänsla

Tips med vårkänsla

Hej fina du, Hur har du det? Jag längtar efter solen!!! Nu är jag trött på regn. Det verkar liksom aldrig ta slut. Jag...

läs mer

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This