den 27 jun, 2021
Har du balans mellan Yin & Yang?

Hej fina du,

Nu har vi firat en klassisk midsommar hos bästa grannarna. Perfekt med nära hem för att ta hand om djuren. När det dessutom innebär bästa sällskapet, massor med skratt och god mat kan man inte önska sig så mycket mer. Det blir fulländat!!! Det är stunderna som skapar fina minnen som betyder något i slutändan. Jag njuter av sommar och sol och hoppas på regn för nu är det verkligen torrt ute. I går fick vi 10 mm men vi behöver mer.

Bit för bit faller allt på plats och gården blir mer och mer lättarbetad. Hög aktivitet passar bäst på sommaren då även naturen har mest yang. I dag är det träning av häst på Hermansdal. Therese kommer från Skåne för att ha lektioner för ett helt gäng tappra ryttare och hästar. Det är alltid lika roligt och ger massor med energi.

Vill du vara med?

Roligt med så mycket positiv feedback på Energi eventet 🙂 Känns skönt att ni inte ledsnar på att jag pratar och skriver om hälsa, mat och kinesisk medicin 😉

Har du inte hunnit med att lyssna på alla som delar med sig har du fortfarande möjligheten. Under ett helt år kan du via en VIP biljett ta del av föreläsningar, meditationer med mera. För de som har VIP-Biljett kommer vi även att ha Zoom/Facebook Live varje månad. Där kommer 3-4 st av oss att medverka, prata och hjälpa er. Har du ingen VIP-biljett men vill ha? Gå in på länken nedan och anmäl dig! När den är betald så får du din biljett ”virtuellt”. Hoppas att vi ses.

Vill du vara med hittar du vägen till en VIP-Biljett här 🙂

Sommaren den årstid som har mest yang

När det är sommar är yang som störst i naturen och vår yta är som mest öppen. Det är därför det är extra viktigt att hålla koll på den verkliga temperaturen och klä på sig om det faktiskt inte är varmt ute. När vår yta är “öppen” tar sig kylan lättare in i kroppen och skapar problem. Vi vill inte ha varken för mycket kyla eller värme utan balans. En balans mellan yin och yang.

Om vi har för mycket brister inombords kan det att ge oss “hettasymtom” som blir ännu värre när den yttre temperaturen stiger. Det finns inget kvar inuti  som kan “hålla i” och yang kommer att stiga och tryckas till ytan. Det skapar en mängd fysiska och känslomässiga symtom. Vi behöver ha tillräckligt med yin för att hålla yang i balans och tvärtom.

Att saltmoxa nu trots värmen ute är perfekt om vi har kyla i kroppen det kommer även att hjälpa oss i vinter när det är kallt.

Moxa skapar magi

När jag reste hem från Kina och min sjukhuspraktik var jag väldigt svag. Jag visste inte då att jag hade cancer bara att jag hade stor brist vilket jag haft under lång tid. Vår tolk “Wendy” som även hon läste kinesisk medicin gav mig ett “recept” på en 30 dagars kur med moxa som skulle utföras under sommaren för att för att öka vitaliteten och för att man skulle klara vintern bättre. Väl hemma blev moxa min bästa vän efter att jag upptäckt kraften och den enorma läkningsförmåga den besitter.

När någon som gått vår saltmoxakurs skriver “I dag efter saltmoxan så kände jag mig pånyttfödd” förstår jag precis vad hon/han menar. Jag kan inte nog tacka “Wendy” för att hon fick mig att förstå hur viktig moxan är för att läkning ska ske. Jag blev chockad över de rökfyllda behandlingsrummen på sjukhusets akupunkturavdelning i Kina när jag kom dit som praktikant. Med facit i handen förstår jag nu bättre.

Hästar och hundar älskar också moxa och svarar enormt bra på behandling.

Förebygga är alltid bäst

I den kinesiska medicinen är basen alltid att förebygga genom livsstil, val vi gör och mat. Av erfarenhet vet man vilken skada obalanser orsakar i kroppen och man gör det man kan för att den inte skall utsättas för dem. Man vill inte slösa kraft på att laga stora skador därför gör man det man kan för att se till att den optimala balansen mellan yin och yang finns. Det är då kroppen är som starkast och klarar av yttre attacker av både virus och annat som får våra liv i gungning. Inte minst vårt känsloliv.

Naturens läkemedel i form av mat, örter, moxa och annat är både effektivt och kraftfullt och vi skall använda det med förstånd. Det är lätt att tro att saker är “ofarliga” bara för att de är naturliga men vi behöver bara tänka på en flugsvamp så vet vi att så inte är fallet. Dessutom har vi alla olika obalanser och behov vilket kan vara svårt att förstå i en värld där alla skall vara lika.

Det naturliga arbetar inte på samma sätt som en alvedon i kroppen. Tabletten tar bort symtomet och mat, saltmoxa och örter med mera hjälper kroppen att återställa obalansen som orsakar symtomen. Det gör att det kan ta tid men när vi är i “mål” så slipper vi de återkommande problem. Vi har hittat balansen.

Bra ringar på vattnet

Jag tycker att det är fantastiskt kul att ha kurs och att få dela med mig av min kunskap och mina erfarenheter och sprida bra ringar på vattnet. Jag kan prata energi, hälsa och kinesisk medicin hur länge som helst. Det får mitt hjärta och min själ att sjunga.

Djuren har alltid varit min närmaste familj och den kinesiska medicinen fungerar precis lika bra på dem som på oss. Jag hoppas att Covid släpper taget och att jag under hösten kommer att kunna ha kurser igen som sätter just dem i fokus. Saltmoxakurs på Hermansdal för människor får nog tyvärr vänta till våren.

Yin vila Yang aktivitet

Yin står för det inre och djupet så det är kanske inte så konstigt att vi ska söka oss inåt och sova mer när yin är som störst ute på vintern. Ju mer vi klarar av att vila då desto mer kraft kommer vi att ha under vår och sommar när yang är som störst. När vi lever efter naturens lagar uppstår balans. Visst är det logiskt.

Vila handlar inte bara om att vila kroppen som är det första vi kanske tänker på. Att hitta ro i sinnet släppa oförrätter, gammalt groll och dåliga erfarenheter är lika viktigt. Kanske är det till och med viktigare eftersom våra tankar skapar känslor som sätter sig i kroppen som fysiska symtom. När sommaren är här och yang som störst passar det perfekt med aktiviteter och umgås med vänner och bekanta. Det är naturligt att leva ett mer aktivt och utåtriktat liv.

Passa på at njuta av sommaren och hjälp kroppen att hålla balansen

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

5 Kommentarer

 1. Tack för dina ord?jag har redan börjat med kursen lite grann… Jag följer det du skriver, stegvis. Tex att fördela maten på tallriken 60+30+10, det är ganska enkelt med lite förberedelser. Äppelcidervinäger 10 min före maten, är också lätt att följa. Det känns redan bättre i magen och i kroppen?

  Svara
  • Härligt att du mår bättre 🙂

   Svara
 2. Hej igen, jag ser att tryckfelsnisse varit framme i min tidigare text?det skall vara utropstecken, inte frågetecken ?

  Svara
 3. Intresserad av information bla inflammation i kroppen.

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This