den 13 jun, 2021
Sommaren är hjärtats tid

Hej fina du,

Vilken fantastisk inledning på sommaren. Jag blir glad i både kropp och själ. I går hade vi mulet och några regndroppar men annars har solen lyst och värmt. Dessutom har det varit en torr värme vilket jag verkligen uppskattar. Nu ska fårens foder in sen kan det gärna få komma lite regn för det börjar bli torrt ute. Som alltid så behövs alla delar för att balans ska uppstå och naturen och vi må bra. Det finns en gräns för hur mycket torka både vi och naturen klarar av.

Jag har ridit en hel del sista veckan och har haft träningsvärk som heter duga. Ridning, springa runt med Klippo, gräva i land och måla stall sätter sina spår i en kropp som har varit stilla på grund av Covid. Men nu är vi på G igen både kroppen och jag 🙂 Mina tomatplantor växer så det knakar i växthuset och det ser ut som om jag lyckats rädda några jordgubbsplantor efter Dimma och Disas framfart och får lite jordgubbar. Det känns så lyxigt att se hur det växer i landen.

Vi har satt in vattenrening på gården. Det var tvunget. Vi hade för surt vatten vilket förstör kopparledningarna och maskiner. Det förstörde tyvärr smaken på vårt goda vatten tyckte jag som är känslig. Nu har jag hittat en lösning på problemet och har världens godaste vatten igen. Faktiskt bättre än innan 😉 Jag kan varmt rekommendera Berkey Vattenfilter!!! Sök på nätet så hittar du massor med information. Vattenfiltret och min Hurom juicer är mina hälsofavoriter nu, förutom saltmoxan som förmodligen alltid kommer att vara NO 1. Jag längtar så till att världen blir normal så att vi kan ha kurser på Hermansdal igen. Tills dess är det nätet som gäller.

Missa inte Energi Boosten

Du missar väl inte tre dagars ENERGI BOOST 18-20 JUNI? Massor med kunskap helt gratis! Hoppas vi ses 🙂

Sommaren Eldelementet och Shen

Enligt den kinesiska medicinen hör sommaren till eld-elementet, vars färg är röd och känsla är glädje. Sommaren är den årstid som har mest yang (värme) och eld-elementet är det element med mest yang, så visst känns det logiskt att de hör ihop. Yang är en aktiv och utåtriktad energi till skillnad mot yin som är lugn och inåtgående. Det är nog många som känner igen sig i att både vi själva och människor runt omkring oss blir mer utåtriktade och aktiva under sommaren när kroppen precis som naturen fylls av yang.

Till sommaren och eld-elementet hör hjärtat som är starkt förknippat med vår själ och ande (Shen) vilket gör sommaren till en perfekt tid att läka känslor och känslomässiga sår från vårt förflutna. Sommarens aktiviteter ska fylla oss med glädje och inspiration samtidigt som det ger oss en känsla av lycka och lätthet. Om vi lever vårt liv så att vi gör våra dagliga aktiviteter med glädje, passion och skratt, vet vi att hjärtats energi är balanserad.

Hjärtat hör till eldelementet

I den kinesiska medicinen ser man inte bara på hjärtat som en pump som får blodet att cirkulera och håller oss vid liv. Hjärtat har så många fler funktioner och ansvarsområden. Det innehar rollen som kroppens Kejsare. I hjärtat tar vi emot känslor från alla andra element och det är kejsaren som ska tolka och kontrollera alla känslor. Är kejsaren i balans känner vi oss tillfreds med livet och utstrålar glädje och vänlighet.

Hjärtat har även som funktion att kontrollera blodet och sinnet. Dessa två hör ihop och kan inte separeras då blodet är som en ankare för sinnet och är en förutsättning för ett lugnt och fridfullt sinne. När hjärtats qi är starkt flyter blodet lätt och våra hjärtslag är jämna. Ett välmående hjärta kommer att spegla sig i ansiktet genom att ge det en fin, rosig färg med lyster.

Tecken på ett obalanserat eld-element:

 • Stort begär efter kalla drycker
 • Hjärtklappning
 • Yrsel
 • Överdriven svettning
 • Känsla av att känna sig överhettad
 • Sömnsvårigheter
 • Mycket drömmar
 • Maniskt beteende
 • Röd tunga, framförallt tungspetsen
 • Känslomässigt instabil

Tips på hur du kan stärka och balansera ditt eld-element:

 • Gå upp tidigt på morgonen och ta tillvara på dagens närande soltimmar.
 • Vila mitt på dagen, hjärtats tid är mellan kl 11-13 och att vila en stund då stärker och balanserar hjärta och själ.
 • Yoga eller qigong är perfekta träningsformer som hjälper oss gå in i oss själva och läka eventuella känslomässiga obalanser samtidigt som det balanserar och stärker både kropp och själ.
 • Håll dig sval, bli inte för varm
 • En bra balans mellan vila och aktivitet
 • Minimera mängden stekt mat
 • Färsk ekologisk frukt
 • Undvik rökning, stress, energidryck och för mycket kaffe

Vill du lära dig mer hittar du Nyckeln till Hälsa här

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This