den 23 aug, 2020
Sensommaren kommer med fukt

Hej fina du,

Vilket avslut på sommaren vi fick. Underbart men lite för varmt i min smak. 30 grader är i mesta laget om man vill vara fysiskt aktiv. Att det sen är sensommar och värmen fuktigare är inte heller det en favorit. Torr värme klarar jag mycket bättre. Hästarna har fått vara inne på dagarna och ute på natten. Även om de har vind/solskydd i hagarna så äter de inte som de ska när det är så här varmt. Pine som är 20 behöver lite extra omvårdnad och unghästarna behöver massor med mat för att växa. Jag försöker skapa de bästa förutsättningarna för vi alla ska må så bra som möjligt.

Jag älskar verkligen den kinesiska medicinens verktyg för att hjälpa kroppen tillbaka till balans och hälsa. Sista veckorna har jag verkligen fått praktisk användning för många av dem. Både när det gäller mig själv och min fyrfota familj. Jag gillar verkligen uttrycket att tycker du inte om den väg du går på så hitta en ny. Förändring vare sig det gäller vår hälsa eller något annat i livet kräver alltid att vi förändrar det som tagit oss dit vi är. Fortsätter vi i samma fotspår och inte gör något annorlunda kommer vi att få samma resultat.

Sensommaren och fukten

Sensommaren är som sagt inte min favoritårstid. Den är alldeles för fuktig för mig och även om dagarna är varma så är kvällar och nätter råa och fuktiga. Eftersom fukt i kroppen har varit ett stort problem för mig sen barnsben så känner jag alltid av när fukten i naturen ökar. Tidigare förstod jag inte vad det var som hände när bihålorna täppte igen, eller när huvudvärk och ibland illamående kom. I dag är jag av med dessa symtom men min kropp är fortfarande känslig för fukt utifrån. Om jag inte sköter maten och tar bort det som skapar fukt i kroppen när den också kommer utifrån kan jag känna av dem igen.

Vi hänger verkligen ihop med naturen och vår yttre miljö påverkar vår inre. Allt är en helhet och antingen så kan vi hjälpa oss själva eller så sätter vi krokben för oss. Tidigare hade jag inte en aning om varför jag fick huvudvärk, ont i huvudet eller blev lös i magen i dag vet jag och det känns fantastiskt att ha verktyg och kunna göra något åt det.

Moxa hjälper till att mota ut fukt

Mitt svaga jordelement och fukten jag har mår toppen av att jag saltmoxar ofta nu på sensommaren. Samma sak är det för Pine och Lancelot två av Hermansdals äldre hästar. De behöver också moxa nu och våra kroppar svarar verkligen på behandlingen. Värme i alla former som går in i kroppen behöver vi i vårt kalla klimat. Det är många som går runt med både Qi och Yangbrist som i sin tur ger symtom. Det magiska är att när vi fyller på av det kroppen saknar och tar bort det som orsakar våra problem kan kroppen skapa balans igen. När balansen uppstår försvinner våra symtom.

Saltmoxabehandlingen vi lär ut på Hermansdal är ett fantastiskt redskap att använda för att bygga upp en inre styrka och hjälpa kropp och själ. Det är för att saltmoxan stärker vårt inre som vi ser yngre och vitalare ut efter en tids användande och våra fysiska och känslomässiga symtom på brist minskar. Känns kanske konstigt att jag skriver om att vi behöver värme nu när vi har haft så varmt men faktum är att det är skillnad på värme och värme 😉

Sensommaren den femte årstiden

Har du observerat att naturens energi börjar skifta nu när sensommaren är här och hösten närmar sig? Sommarens blommor börjar vissna och kvällar och mornar blir mörkare och fuktigare. Det är naturens normala cykel och de flesta av oss tycker inte det är något konstigt med det. Det som de flesta inte reflekterar över är att det som sker i naturen även sker i våra kroppar. Det är därför du kanske får mer värk när det är kallt ute till exempel.

Sommaren är mest yang av alla årstiderna, vilket innebär att vi har mest kraft och energi under sommaren. När sensommaren kommer börjar yang att minska, och yin växer sig större. Yin och yang kan beskrivas som vila och aktivitet, det innebär att vi nu gått förbi vår mest aktiva och energifulla tid på året, sommaren. Precis som naturen, drar sig kroppens energi inåt. Vi mår inte bra av hålla samma tempo och aktivitetsnivå som fick oss att må toppen för en månad sedan.

Yang minskar i naturen

Att energin minskar och vi känner oss lite tröttare är helt normalt. Men den senaste veckan har flera jag pratat med och fått mail ifrån beskrivit att de varit onormalt trötta. Och de förstår inte varför. När sensommaren kommer minskar yang som är kraften och ju större brist vi i oss själva desto mer känner vi av att den minskar runt omkring oss. Sensommaren är den årstid som hör till jord-elementet och vars klimatfaktor är fukt.

Fuktens tid är här! Det känns ute och har man en obalans eller svaghet i sitt jord-element och för mycket fukt i kroppen, kommer man förmodligen känna sig väldigt mycket tröttare både denna årstid, samt om vädret är extra fuktig ute. Fukten gör allt trögt och tungt, den saktar ner och gör det svårare för qi att cirkulera som den ska i kroppen.

Vanliga symptom som tyder på att du har för mycket fukt i kroppen:

 • Trötthet
 • Svullen/ödem eller en känsla av att känna sig svullen
 • Övervikt, viktuppgång
 • Svårt att gå ner i vikt
 • Sötsug
 • Kroppen känns tung och trög att röra
 • Värk i kropp och leder
 • Huvudvärk
 • Täppta bihålor, värk i bihålor
 • Illamående
 • Lös avföring

Känner vi att vi påverkas av det fuktiga vädret ute och naturens skiftande energi, så finns det faktiskt saker som vi kan göra själva för att må bättre.

Har vi mycket fukt i kroppen så kommer vi att känna av den mer nu när det finns mer fukt ute. Något vi kan göra är att hjälpa kroppen, är att inte tillföra ännu mer fukt i form av det vi äter. På det sättet hjälper vi då kroppen att “torka” upp lite. Generellt kan man säga att mjölkprodukter, socker, vetemjöl, konstgjorda födoämnen, energidryck och rå, kall mat bildar fukt i kroppen. Även antibiotika, smärtstillande och antidepressiva mediciner skapar fukt i kroppen. Tillför vi hela tiden ny fukt, klarar kroppen inte av processen med att göra sig av med den fukt den har. Vi fyller på bägaren hela tiden samtidigt som vi försöker städa bort den.

Saker som hjälper kroppen att göra sig av med fukt är till exempel:

 • Saltmoxa
 • Adzukibönor, både avkoket och bönorna
 • Te på ekologiskt torkat apelsinskal
 • Röda linser (Hermansdals Röda Solskenssoppa är perfekt)
 • Ekologiskt Earl Grey te
Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

8 Kommentarer

 1. Tack för ett jättebra inlägg!

  Svara
  • Tack Tina för dina kloka ord precis vad jag behöver idag. Solkens soppan vi fick hos dig på kursen, delar du med dig receptet? Den var såååå god
   Kramisar

   Svara
   • Tack själv härligt att inlägget kom väl till pass ?? Jag la ut receptet på Hermansdals FB sida.

  • Kul att du tyckte om det ??

   Svara
 2. Tack ??TINA
  Underbart med dina klokkunskaper??
  Receptet på soppan
  Vore toppen?
  Kram Lotta?

  Svara
  • Tack själv kul att du tycker om det jag delar med mig av ?? Jag la ut receptet på Hermansdals FB sida.

   Svara
 3. Hur ofta ska man äta soppan??

  Svara
  • Du kan äta den hur ofta du vill;) Jag äter den oftast en gång om dagen 🙂

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This