den 28 okt, 2020
Stärk metallelementet och ditt försvar

Hej fina du,

Hur går det för dig där ute nu när mörkret smyger på och solen inte syns till lika ofta? Hittar du några guldkorn som lyser upp tillvaron eller fasar du mest för den mörka tid vi har framför oss nu? Se till att få i dig tillräckligt med bra D vitaminer och näringsrik mat så hjälper du dig själv under den mörka årstiden.

Du har säkert redan förstått att jag brinner för friskvård och hälsa. Jag strävar efter att leva på ett sätt som är naturligt för kropp & själ och snällt mot djur & natur. Så har det inte alltid varit men jag har blivit klokare med åren och efter att ha gjort alla fel man kan göra och både gått in i väggen och blivit riktigt sjuk har jag hittat en ny väg och vänt livet och kommit ut på andra sidan. En hälsoresa som tagit tid men som gett resultat i form av både hälsa och livskvalitet.

Förändring och utveckling meningen med livet

De som inte känt mig så länge har svårt att föreställa sig att jag varit partyprinsessa och var en av de första som arbetade med nagelförlängningar i landet. Ett yrke som jag älskade och som var min passion i 25 år. Lika förvånade är säkert mina gamla vänner som varit med mig under den tiden över att jag nu lever som jag gör. Men det är väl det livet handlar om att vi utvecklas och förändras utifrån det som sker. Livet presenterar nya vägar för oss och vi kan välja att gå vidare eller vägra gå.

Hade jag inte fötts in i det liv jag gjort och levt på ett sätt som skapade alla mina hälsoproblem hade jag inte kommit till en vändpunkt som gjorde att mitt intresse för hälsa vaknade. Om jag accepterat att mitt mående var “otur” och inte letat efter lösningar och försökt förstå vad som hände i kropp och själ hade jag inte suttit här och skrivit idag.

Jag tackar mig själv för att jag fortsatte att leta efter lösningar och bytte väg när något inte fungerade. Den kinesiska medicinens förklaringsmodell för hur ohälsa uppstår känns så naturlig och enkel för mig. Den är fullständigt logisk och jag upphör aldrig att förvånas över hur symtom försvinner ett efter ett. Jag har även glädjen att följa andras hälsoresor både patienter och de som gör tex Mat som medicin på webben. Därför kan jag med säkerhet säga att kunskapen och redskapen hjälper inte bara mig.

Metallelementet och vårt försvar

I den kinesiska medicinen hör huden till metall-elementet, dit även lungan och tjocktarmen hör. Tack vare sin koppling till huden och lungan spelar metall-elementet en otroligt viktig roll i vårt försvar mot yttre patogener.( Patogener är sådant som gör oss sjuka.)

Det kan vara patogener som vi västerländskt kallar virus och bakterier och de visar sig oftast som symtom i just lungans funktioner som till exempel hosta, nästäppa, förkylningsastma, snuva och besvär med bihålorna. Patogener och obalanser visar sig även i huden och kan ge symtom som klåda, eksem och torr hud.

Vad ett virus kan ställa till med och att det inte finns något “bot” i den västerländska medicinen måste vara känt för alla efter vår resa med Covid under 2020. Det finns många aspekter att ta hänsyn till för att få ihop en hållbar livsstil och allt vi gör påverkar vår kropp på ett eller annat sätt. Helheten är det som är viktigt och att vi inte är separerade från naturen. För att få ett starkt immunförsvar behöver vi få i oss bra näring och leva på ett sätt som inte skapar för stor känslomässig stress.

Har vi obalanser och brister får vi symtom

Obalanser som visar sig som symtom i huden och lungan är båda tecken på att det finns en brist i metall-elementet och denna bristen kommer förr eller senare att göra att vårt yttre försvar blir försvagat. Vi får inte bara ett sämre försvar mot virus och bakterier, utan det kan även visa sig genom att man har svårt för att stänga ute andra människors energier. De går rakt in och efter att ha befunnit sig bland människor en hel dag eller kanske bara några timmar är man helt slut när kvällen kommer.

Har man en svag skyddsbarriär eller ett svagt inre är det vanligt att andra människors eller platsers energier och känslor tar sig innanför vårt försvar. Det lämnar avtryck med känslor som inte hör till oss. Har man en svaghet i metall-elementet är det vanligt att man har svårt för att hålla omvärlden på ett hälsosamt avstånd. Vår egen osynliga bubbla som ska finnas runt oss och sortera ut vad vi ska ta in och vad som ska gå oss förbi är antingen för liten eller obefintlig. Att ha ett starkt och balanserat metall-element är nödvändigt för att vi ska ha ett starkt försvar på alla nivåer.

Stärk metallelementet och ditt försvar

  • Drick te på Astragalus. Astragalus som heter Huang qi på kinesiska är sedan länge känd för sin goda effekt på att stärka lungan och vårt försvar mot yttre påfrestningar. OBS! Äter du blodförtunnande mediciner eller har blödande sjukdomar skall du inte inta Astragalus.
  • Börja dagen med ett stort glas ljummet vatten, det hjälper tjocktarmen att göra sig av med gårdagens “skräp”. Tjocktarm och lunga är nära sammankopplade en obalans i lungan kommer att påverka tjocktarmen och vice versa.
  • Vistas mycket ute i naturen och börja gärna dagen med en andningsövning.
  • Se till att miljön runt dig är ren och organiserad, en smutsig och rörig miljö skapar obalans i metall-elementet.
  • Vit är metall-elementets färg och att äta mat som är vit stärker både lunga, tjocktarm och vårt yttre försvar. Det kan vara mat som vita bönor, rättika och vitt ris. OBS! Mjölkprodukter, vitt mjöl och vitt socker är inte stärkande för lungan trots att dess färg är vit.
  • Röd solhatt/ Echinacea är en favorit mot virus och jag har använt den i många år. Här kan du läsa mer
Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Tips med vårkänsla

Tips med vårkänsla

Hej fina du, Hur har du det? Jag längtar efter solen!!! Nu är jag trött på regn. Det verkar liksom aldrig ta slut. Jag...

läs mer

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This