den 25 okt, 2020
Kunskap och förståelse ger oss nya val

Hej fina du,

Regnet vräker ner och jag har tänt ljus för att försöka höja mysfaktorn i skrivarhörnan den här gråmulna Oktobermorgonen. I går vräkte det ner hela förmiddagen och på eftermiddagen sprack det upp och solen tittade fram. Jag uppskattar de stunder solen är på besök och förlikar mig med hösten. Det är ingen ide att beklaga sig över vädret jag får göra det bästa av det. Att tända ljus den här årstiden och en tjock filt runt benen hjälper alltid. Lägg sen till snusningar från nöjda hundar och katter som ligger och sover runt omkring mig och en stor kopp Earl Grey . Då blir det faktiskt helt ok med en höstdag som den här.

Bäärtil flyttar in och Prinsen och Kungen flyttar hemifrån

I dag har vi ett spännande äventyr framför oss. Vi ska åka och hämta Bäärtil. Dimma, Disa och de andra “småtjejerna” ska få träffa sin prins och vi får förhoppningsvis en hög med lamm till våren. Vilken lycka!! I går flyttade Prinsen och på måndag kommer de och hämtar Kungen. Känner mig nöjd med att jag lyckats placera ut 9 tuppar till liv med egna fruar. Vi har Arthur den III och hans åtta fruar kvar så framtiden är tryggad på Hermansdal.

När det blir rätt kommer resultaten

Jag sitter och jobbar för fullt och analyserar testresultaten som deltagarna i webbkursen Mat som Medicin & De fem elementen har mailat in. Det är verkligen superroligt när man upptäcker att de förändringar man gör i livet resulterar i en skillnad och symtom faktiskt försvinner. För mig är det helt naturligt. Jag vet att den kinesiska medicinen fungerar men för de som inte upplevt kraften i det vi gör och äter blir det magiskt. Ibland kan jag känna mig som en trollkarl när värk, sömnbesvär och kilon försvinner ? och vem vill inte vara en trollkarl? Hahaha

Kroppen är verkligen magisk och full av under. Den kan också vara ett mysterium när vi inte förstår och den kan göra oss besviken när vi känner att vi inte kan lita på den. Jag försöker lyssna på vad både kropp och själ säger. Symtom och känslor är det sätt som kropp och själ kan kommunicera med oss på. Hur skulle de annars kunna göra sig hörda?

Tänker vi på det sättet kan vi istället ta emot de symtom som kommer och försöka förstå vad det är som felar och göra något åt det i stället för att lägga locket på med värktabletter, godis eller mer kaffe och energi dryck.

När vi lär oss förstå vad våra kroppar och känslor säger, kan vi hjälpa oss själva på många sätt. Genom att bland annat följa naturens energi under året och äta mat som stärker och balanserar kommer man mycket långt om man bara förstår vad kroppen säger och respekterar det.  I den kinesiska medicinen har maten en stor roll och man ser faktiskt mat som medicin. Det är viktigt att förstå hur maten påverkar oss och att alla människor är individer, därför kan man inte säga att en viss mat är bra för alla.

Allt passar inte alla

Det som är bra för någon kan vara ett riktigt dåligt val för någon annan. Ta till exempel LCHF som vissa personer mår helt fantastiskt av. Det finns lika många som inte alls mår bra av det. Samma sak är det med till exempel rawfood, det finns de som mår fantastiskt och det finns de som inte alls mår bra. Vi vill gärna tro att vi mår bra av samma saker och så är det inte riktigt även om vi har vissa grundläggande behov som behöver fyllas.

Det klimat vi har i Sverige gör att vi behöver mer värmande mat än de som bor i ett land där det är sommar året runt. Det är väldigt många av oss som redan har mycket kyla (brist på yang) och med det en mängd symtom från kroppen. Om vi då tillföra mat som har en kylande effekt bidrar det till att skapa en större obalans och en grogrund för ohälsa. Har vi inte kunskapen så blir sjukdom otur, men känner vi igen symtomen kan vi balansera och hjälpa kroppen tillbaka till balans. Hur vi lever och mår hänger ihop.

Maten vi äter innehåller inte det den gjorde förr. Bra kvalitet på mat, mineraler och tillskott till oss och våra djur behövs idag. Det är superviktigt att titta på innehållet i både vitaminer och mineraler som säljs det finns massor med fusk. Många produkter är det bättre att låta bli än att äta, de skadar oss och djuren mer än de hjälper oss. Läs innehålls förteckningar och googla på dem du kommer att chockad. Tyvärr har även maten vi äter innehållsförteckningar fulla med tillsatser och annat. Det är egentligen inte konstigt att våra kroppar till slut säger ifrån.

Vi har olika behov

Jag är tacksam för den kunskap jag har och använder den kinesiska medicinens verktyg varje dag. Den hjälper och stärker både mig själv och alla djuren på Hermansdal.

Våra behov växlar både mellan individer och hur det går i upp och ner i olika perioder. Men naturlig högkvalitativ mat för både oss och våra djur är verkligen superviktigt för att vi ska hålla oss friska. Det är mer än en gång som mina patienter både två och fyrbenta har börjat må bättre bara de har slutat att äta det som skadar dem. Naturligtvis äter man inte det som skadar med vilje men okunskapen är stor och då blir det lätt fel.

Symtom på yangbrist

 • Värk, smärta
 • Viktuppgång
 • Frusenhet
 • Kalla händer/fötter
 • Raynauds sjukdom/fenomen (vita, domnade fingrar)
 • Svårt att bli gravid
 • Mensvärk
 • Diarré som är luktfri
 • Ont i magen, IBS
 • Trötthet
 • Fertilitetsproblem
 • Rinnsnuva med klar vätska
 • Blek tunga
 • Blek ansiktsfärg
 • Bleka läppar, läppar med en blåaktig ton
 • Reumatiska besvär
 • Fibromyalgi

Har vi en yangbrist kommer mera yang att hjälpa kroppen tillbaka till balans igen.

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This