Hej fina du,
Vi har inte haft många soltimmar den senaste veckan på Hermansdal. Men solen lyser alltid ovanför molnen och det fokuserar jag på. Tända ljus och längre lunch på dagarna gör att jag kan njuta av skog och natur och skapa trivsel i iallafall. Det är det bästa med att arbeta som jag gör. Jag kan skjuta på lunchen om regnet öser ner och jag kan planera mina arbetsdagar och mina veckor så att livet fungerar. Det skapar en livskvalitet och ett lugn. Jag är inte hänvisad till att värma min lunch i en micro och jag kan se till att jag ger min kropp och själ det de behöver för att klara livets påfrestningar.
Det är nu ett år sedan vi hade vår första Friskvårds & Moxakurs för hund och häst här på Hermansdal. Härliga minnen. Sen kom Corona och strandade all kursverksamhet på gården i år. Jag hoppas att vi kan hitta en lösning så vi kan ha kurser 2021. Jag saknar verkligen alla möten med intresserade kursdeltagare och att få prata om kinesisk medicin och friskvård. När man arbetar som jag gör är jag i princip alltid ensam, så jag är van att vara isolerad och hålla distans 😉 I år har det dock tagits till en ny nivå när jag inte har kunnat ha några fysiska kurser.
Naturligt är lösningen
När vi vill komma tillrätta med våra problem måste vi alltid tillbaka till det som är naturligt för oss. Vi är inga maskiner som tål vad som helst. Faktiskt så är vi många gånger mer noga med att serva bilen eller göra rent diskmaskinen än att följa de skötselanvisningar som gäller oss själva.
Vi har precis som naturen ett ganska tåligt ekosystem tills det blir för många obalanser då brakar det och symtomen kommer ett efter ett. Ofta så milt att vi inte ens märker det först. Kroppen klarar av att balansera upp problemen och vi tänker inte på vad som händer. Det är när det blir fler och fler och det ena ger det andra som vi märker att något hänt. Vi tycker att problemen kommit plötsligt även om det ofta tagit flera år att skapa oredan.
När vi en gång har belastat vårt kroppsliga system för mycket och symtomen har kommit kan det ta lite tid att sortera ut och komma tillbaka. Gör vi något vi inte mår bra av någon gång i bland klarar kroppen av att hantera det. Men när det blir för mycket eller för lite av det ena eller det andra så kommer den att protestera.
Obalanser och brister skapar även skeva behov och sug i kroppen. En kropp som mår bra och är i balans blir nöjd och är inte sugen på en massa som inte är “bra”. Suget är ett sätt att tala om för oss att något är i oordning. Jag har ätit massor med god mat sedan jag ställde om min kost och det bästa är att jag också blir piggare och starkare av den. Jag kan känna hur jag vitaliseras efter att ha ätit. Ingen paltkoma här inte.
Det är förändringarna och självhjälpsverktygen som blir din medicin. När du är frisk klarar din kropp av fler störningar, men det är inte säkert att du ens längtar efter dem längre.
Mat är medicin
Maten är medicin i den kinesiska medicinen. Här i väst beskriver vi matens innehåll med energi (kcal), mängden fett, protein och kolhydrater. Ibland finns det även med en lista med vitaminer och mineraler. Den informationen får vi fram i laboratorier genom att analysera och bryta ner maten i mindre beståndsdelar. Vi benämner det som matens näringsvärde och är det som finns innan vi äter det.
Kinesiskt sett har födoämnen även olika egenskaper. De är värmande, kylande, söta, bittra, motverkar fukt med mera. Den klassificering av olika födoämnens egenskaper, baseras dels på dess smaker, men även på hur kroppen reagerar när ett födoämne intas. Utifrån effekterna på kroppen får de sina energiegenskaper.
En av egenskaperna man tittar på är vilken temperatur som ett födoämne har; sval, neutral, varm eller het. När vi förstår matens egenskaper och de obalanser vi har kan vi använda den som medicin för att hjälpa oss tillbaka till balans. Vår kropp känner igen det som är naturligt för den, men har svårare att hantera det som är konstgjort.
Mat är medicin och när det kommer till en kost där den växtbaserade delen är större med mycket grönsaker, frukt, baljväxter och säd är både vetenskapen och den kinesiska medicinen enig. Det är en en kost som är en förutsättning för ett friskt och hälsosamt liv. Även om en del mår bra av animaliska proteiner så behöver vi inte så mycket och det ska som allt annat vara av bra kvalitet.
Pasta med himmelskt god tomatsås och gröna ärtor
Ingredienser 2 port
- En gul lök
- En vitlöksklyfta
- Ett pkt krossade tomater
- 50 gr cashewnötter
- 2 dl frysta gröna ärtor
- Bönpasta eller fullkornspasta
Börja med att hacka lök och vitlök, det behöver inte vara så noga eftersom du ändå ska mixa allt sedan. Värm en tesked kallpressad olivolja i en kastrull och häll i lök och vitlök. Bryn tills den mjuknar och börjar få lite färg. Häll i de krossade tomaterna och cashewnötterna och låt puttra tills cashewnötterna blir mjuka (ca 10 minuter). Koka upp vatten till de frysta ärtorna och låt dem ligga i det varma vattnet tills de har tinat. Koka pastan. Mixa tomatsåsen med en stavmixer och smaka av med salt. Servera och njut!
Ärtor stärker yin, qi och blod, hjälper mage, mjälte tjocktarm och hjärta samt är vätskedrivande
Cashewnöt stärker yin och hjälper lunga och mjälten
Gul lök främjar cirkulationen av qi och blod, motverkar kyla och fukt, löser upp slem och är vätskedrivande
0 kommentarer