den 12 jul, 2020
Stärk hudens försvar och njut av solen

Hej fina du,

Jag förmodar att inte alla har det lika kallt som det är på Hermansdal? Här har sommaren tagit paus. Växer så det knakar gör det iallafall och det är betydligt mycket behagligare att motionera runt med Klippo i 17 grader än 30 😉 Hästar och får trivs också bra i det svala vädret så länge det inte regnar också då går de in i sina vindskydd och väntar på uppehåll igen. Sommaren och solen kommer säkert tillbaka så nu har du chansen att göra en plan för hur ett säkert solande kan gå till samtidigt som du passar på att fylla på D-vitaminer som är så viktiga.

Bästa solskyddet är både hatt/keps och kläder, eller att vistas lagom länge i solen. Att tillföra mycket antioxidanter genom mat, tillskott och örter skapar också ett skydd. Jag ägnar det här inlägget åt lite andra tips som ni kan tänka på när sommaren kommer tillbaka och ni behöver tänka på att skydda er för solens strålar. Själv använder jag aldrig solskyddsfaktor utan solar med måtta. När man förstått hur mycket huden tar upp så blir man noga med vad man smörjer in den med.

Stärk huden och njut av solen

Solen har massor med fördelar och därför är det bra om man inte överdriver användningen av solkräm. En av fördelarna, som de flesta nu vet, är att när solens strålar träffar huden bildas det viktiga ämnet D-vitamin i kroppen. Beroende på hur stor yta av huden som nås av solen och hur stark den är kan 15 min räcka.

När solens strålar träffar huden bildas det viktiga ämnet D-vitamin i kroppen. Vill du öka mängden D-vitamin i kroppen bör du vistas ute i solen minst 15 minuter per dag under både vår, sommar och höst utan solskydd. De flesta har brist på D-vitamin. Om man använder solkräm med solskyddsfaktor 8 och uppåt så bildas det inte D-vitamin i huden.

Vi kan stärka vår hud (och vårt immunförsvar) så den inte far illa av solen eller av fria radikaler. Hur gör man det? Jo, det absolut viktigaste är vad vi äter och dricker; att äta och tillföra vitaminer, mineraler, antioxidanter och fytonäringsämnen (det som gör frukt och grönsaker färgrika). Hudens skydd och kvalité förbättras avsevärt genom näringsrik kost. Frossa i grönsaker, groddar, alger, frukt och bär. Ät även tillskott, örter och superfoods med antioxidanter och fytonäring.


Antioxidanter som E, C-vitamin, Selen, Zink och betakarotener har en en positiv inverkan på huden.

Betakarotener ger ett extra skydd mot solens skadliga strålar, kan hämma uppkomsten av soleksem och bidrar till en snabbare och jämnare solbränna. Betakarotener finns i tex. persilja, groddar, morötter, spenat, grönkål, dill, papaya och spirulina och andra alger.


Även essentiella fettsyror som omega 3 har en gynnsam effekt på huden och dess förmåga att hantera solens strålar.


Självklart är det inte bra att bränna sig och vid behov behöver man välja ett solskydd som fungerar. Tänk på att det inte alltid är solkrämen med högst solskyddsfaktor ger bäst effekt. Flera undersökningar visar att krämens kvalitet är minst lika avgörande.  Om du behöver solkräm för att kunna vistas i solen en längre tid så finns det naturliga solkrämer, med fysikaliska filter.


Vad är skilnaden på kemiska och naturliga solkrämer?


Fysikaliska filter fungerar som en total barriär mot UV-strålning. Fysikaliska filter stryks på huden och reflekterar solstrålningen. I krämform är dessa mineralbaserade filter (titandioxid och zinkoxid) ett osynligt skydd som förhindrar UV-strålning från att nå ner till de nedersta levande cellerna i huden. Så snart krämen är insmord arbetar filtrerna med detsamma fram tills dess att de tvättas eller svettas av. Det enda som kan tyckas jobbigt med fysiska filter är att de kan få huden till att se vitare ut. 


Kemiska filter omformar UV-ljus till en mindre skadlig form av strålning såsom infraröd (varma). För att göra detta måste det kemiska filtret ändra struktur och i denna process förlorar de gradvis sin förmåga till att skärma solljuset. Med andra ord så förbrukas de upp. Det är därför viktigt att smörja på solkräm med kemiska filter en halvtimme innan du går ut i solen och sedan regelbundet smörja på under tiden du är i solen. Kemiska filter stryks på huden och absorberar solstrålningen. 

Problemet med dessa kemiska filter är att de är giftiga för både oss människor och för naturen. Inte minst havet (och koraller) påverkas av detta då millioner solälskare badar med dessa kemikalier på sig varje år. 

En del använder kockosolja som solskydd och är jättenöjda med det. Naturligare än så är det svårt att få det 😉


Hur ska du välja?


Behöver du använda ett solskydd förutom kläder använd en med fysikaliskt filter. För att få en fungerande naturlig solkräm med så få skadliga ingredienser som möjligt används antingen mineralen titaniumdioxid eller mineralen zinkoxid.

Solkrämer som har så kallad nano-fri zinkoxid eller titaniumdioxid. Det är det bästa valet för folk som söker bra UVA och UVB-skydd utan skadliga kemikalier (som har visat sig vara hormonstörande) eller syntetiska konserveringsmedel.

Förutom grundskyddet av titaniumoxid och/eller zink oxid innehåller dessa naturliga solkrämer oftast välgörande oljor som olivolja, sheasmör, macadamiaolja, solrosolja, kakaosmör och inga skadliga konserveringsmedel, syntetiska dofter och annat hälsovådligt. Men de bör ändå användas med måtta.

Zinkoxid anses vara en relativt ofarlig metallförening ur ett hälsoperspektiv eftersom den inte lagras i kroppen. Det har varit mycket skriverier om att zinkoxid kan innehålla så kallade nano-partiklar och då är väldigt skadligt och tros ge DNA-skador och i kombination med UV- ljusexponering kan orsaka bildning av fria radikaler. Storleken på dessa partiklar spelar väsentlig roll. Därav är det viktigt att nämna skillnaden på mikro- och nano-partiklar. Nano-partiklar är mindre än 100 nm, medan mikro-partiklar är större än 100 nm. Det finns alltså non-nano zinkoxid gjord på micro-partiklar som används i de flesta ekologiska, naturliga solskydd. Detta minskar även ingredienslistan markant.

Om man inte vill ha zink- eller titaniumoxid får man välja en solkräm med kemiska filter och svälja att de då alltid innehåller minst ett kemiskt innehåll som klassas som hormonstörande och med många syntetiska konserveringsmedel samt giftiga ämnen för vattenlevande organismer.


Skapa D vitaminer och skydda dig

Inta näringsrik kost och tillskott av antioxidanter. Smörj in huden med välgörande, ekologiska oljor. Var i solen med måtta utan solskydd för att bilda D- vitamin. Övrig tid använd täck kroppen med tunna kläder, använd fysikaliska filter eller undvik solen när den är som starkast. Undvik kemiska filter för både din egen och naturens skull. 


Här är en lista på ämnen (i kemiska solskydd) som du gör bäst i att undvika helt – både för dig själv och för miljön:

 • Butyl Methoxydibenzoylmethane är svårnedbrytbart, lagras hos levande organismer och sannolikt mycket giftigt för vattenlevande organismer. Allergiframkallande när det bryts ner av UV-ljus.
 • Ethylhexyl Methoxycinnamate & 4-methylbenzylidenecamphor (4-MBC) lagras hos levande organismer, är mycket giftigt för alger och ryggradslösa vattenlevande djur. Ämnena är hormonstörande.
 • Octocrylene lagras hos levande organismer och är giftigt för vattenlevande organismer.
 • Cyclopentasiloxane är svårnedbrytbart, lagras hos levande organismer och är giftigt för vattenlevande organismer. Ämnet misstänks ha cancerframkallande egenskaper. Ämnet har påträffats i fisk vilket tyder på att substansen kan spridas storskaligt.
 • Cyklohexasiloxane är mycket svårnedbrytbart och mycket giftigt för vattenlevande organismer. Ämnet tros även kunna lagras hos levande organismer.
 • Oxybenzone och Octyl methoxycinnamate: Det finns rapporter som antytt att detta kemiska filtret efterliknar hormoner i kroppen med olika hälsorisker som följd, speciellt barn och sjuka personer är utsatta grupper.
 • Vitamin A dvs. retinol and retinyl palmitate har misstankar om att öka spridningen och produktionen av malignta cancer celler enligt en rapport från Environmental Working Group i USA (en non-profit grupp i Washington).
 • Två typer av så kallade siloxaner, ämnen som kan användas som mjukgörare och för att höja solskyddsfaktorn är svårnedbrytbara, giftiga och kan lagras upp i mycket höga halter i levande organismer.
 • Andra mycket skadliga ämnen i kemiska solskydd: 
  3-benzylidene camphor, benzophenone-3Avobenzone, Cinoxate, Dioxybenzone, Homosalate, Menthyl anthranilate, Octocrylene, Octyl methoxycinnamate, Octylsalicylate, Padimate O, Phenylbenzimidazole, Sulisobenzone och Homosalate (Eusolex / HMS).
Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

2 Kommentarer

 1. Kloka ord, som alltid!

  Svara
 2. Tack för detta!

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Tips med vårkänsla

Tips med vårkänsla

Hej fina du, Hur har du det? Jag längtar efter solen!!! Nu är jag trött på regn. Det verkar liksom aldrig ta slut. Jag...

läs mer

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This