den 19 apr, 2018
Själen har en viktig plats i den kinesiska medicinen

Hej fina du 🙂 Ännu en strålande dag här på Hermansdal. Vi har förberett oss för den årliga vårstädningen av stallet med ångmaskin och målning. Kaninerna har fått flytta ut till sitt sommarställe nu på morgonen, hästarna är utan täcken i hagarna och överlyckliga för att små gröna strån kommer upp. Katterna ser man knappt av de är ute på äventyr och hundarna ligger och solar lite varstans på gården. Det här är bästa tiden på året själen mår bra och kroppen följer med. Shen syns i ögonen på alla ,det lyser och vi vaknar efter vinterdvalan.

Shen har inte någon egentlig motsvarighet hos oss i väst, men den är en av de viktigaste delarna om man vill förstå den kinesiska medicinen på djupet. Shen är vårt allra innersta väsen och den universella livskraft som genomsyrar allt levande. Shen är en kombination av vad man inom den kinesiska medicinen kallar tidigare och senare himlen. Tidigare himlen avser de egenskaper vi för med oss från arv och tidigare liv, medan senare himlen avser det vi tillför under livets gång i form av mat, dryck, känslor med mera.

Det sägs att Shen syns i ögonen och en frisk och hälsosam Shen ger klara ögon som strålar av vitalitet och styrka.Inom den kinesiska medicinen benämner man själen och sinnet som SHEN. De fem olika elementen har alla varsin själsaspekt.

ELD-ELEMENTET 

Shen bor i Hjärtat och blodkärlen där den närs och får kraft av blodet. Shen är vårt medvetande, vår närvaro, våra mentala funktioner och mentala hälsa. Om balans finns så vilar shen på natten när vi sover, men vid obalans så kan det visa sig som bland annat sömnproblem.

JORD-ELEMENTET

Yi är den livsande som tillhör Mjälten och Jord-elementet. Man kan beskriva Yi som den livskraft som föder idéer/tankar som sedan förs vidare för att kunna nå sin slutliga form. Yi är den som binder samman intention och handling och står även för det förflutna och minnen.

METALL-ELEMENTET

Po är Lungans livsande och tillhör Metall-elementet. Po är den kraft som instinktivt reglerar livet och vet hur livet ska styras, samtidigt som den ska se till att det finns en harmonisk kommunikation med omvärlden, spontana och naturliga reaktioner och en förmåga att skapa naturliga gränser kring sig själv och mot sin omgivning. Känslor som sorg och ledsamhet kan skada Po.

VATTEN-ELEMENTET

Zhi är den livsande som tillhör Vatten-elementet och Njurarna. Zhi är den livskraft som styr över viljan och då även livsviljan. Väl balanserad skapar den en naturlig och spontan kreativitet… Den är vår livskonst och djupa visdom som gör att vi vet hur vi ska leva våra liv på bästa sätt.

TRÄ-ELEMENTET

Hun är Leverns livsande och tillhör Trä-elementet. Hun är den livskraft som ger oss förmågan att ha intellektuella reflektioner, fantisera, organisera och hålla kontakt med verkligheten. När Hun är i balans så kan vår inre tanke skapa planer och visioner samtidigt som vi är förankrade i verkligheten och kan överblicka livet. Om Hun blir störd och hamnar i obalans kan det leda till en störd verklighetsuppfattning.

När vi balanserar de olika elementen och allt är i harmoni så kommer våra livsandar också att vara det. Vi kommer att fatta bra beslut, smälta information, ta oss fram i livet och sätta gränser mot omgivningen. Vi kommer att vara sanna mot vårt innersta och följa vår inre kompass. Det kommer att avspegla sig i vårt mående både fysiskt och känslomässigt.

Den kinesiska medicinens lösningar på våra fysiska och känslomässiga problem kan tyckas så enkla att vi har svårt att förstå att de kan fungera. Vi är inte vana att ta med varken vår själ eller våra känslor i vårt mående. Hittar man ingen fysisk orsak till smärta på röntgen eller ultraljud eller svar på prover så finns de inte. Här är den kinesiska medicinen en verklig mästare. Förmodligen är det just det enkla och naturliga som gör att kroppen och känslorna förstår och får hjälp. Fler verktyg, kunskap och information om hur du kan hjälpa dig själv hittar du här i bloggen och i vår bok Nyckeln till Hälsa.

Varma Vårkramar från Hermansdal

Tina 

Vill du lära dig mer och förstå din kropp och själ , samt få en bättre hälsa?

Är du intresserad av hälsa och vill förstå din kropp och själ ? Vi förmedlar kunskapen, klokheten, naturligheten och en skattkista av verktyg som finns i den kinesiska medicinen för att hålla sig frisk, vital och må känslomässigt bra.

Vi hjälper dig att analysera dina obalanser. Vi ger dig även den kunskap och de verktyg du behöver för att leva livet på ett hälsosamt sätt och balansera kropp och själ så långt det är möjligt i självhjälpsformat.

Den finns att beställa i vår webbshop http://hermansdal.com/webbshop

Sagt om Nyckeln till Hälsa :

” Vill tacka varmt för att ni gjort arbetet med boken, den är jätteinspirerande och lättbegriplig, även svärmor fann intresse. Innehåll och upplägg = toppen, Design = kärleksfull “

” Måste bara säga vilken fantastisk bok! Både innehåll och utseende. Jag hoppas på en del två “

” Ett stort TACK för en fantastisk bok som verkligen går in på allt för att få ett liv i balans den blir min nya bibel “

Här kan du lyssna på våra PODDINSPELNINGAR

Följ oss gärna på Facebook:

Hermansdal QiWell – Kinesisk Medicin & Healing

Hermansdal

Hermansdals EKO

Välkomna in på hemsidan:

www.hermansdal.com

Följ oss gärna på Blogkeen 🙂

Hermansdalsbloggen

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This