Redan för flera tusen år sedan visste man…


Kinesisk Medicin, Kropp i balans, Nyckeln Till Hälsa / söndag, januari 21st, 2018

Önskar er en härlig dag fina läsare 🙂 Söndagen är här och snart startar en ny vecka med ett spännande innehåll. Vi tänkte berätta lite om hur man i den kinesiska medicinen ser på det vi i dag kallar gener och arvsmassa och hur de genialiskt fick ihop det för många tusen år sedan utan att man hade tillgång till varken mikroskop eller annan laboratorieutrustning.

Man förstod att vi fick med oss ett arv från våra förfäder och att deras leverne påverkade hur barnet mådde och vilken vitalitet man föddes med.

pexels-photo-266004

I den kinesiska medicinen så nämner man det som ”Tidigare himlens qi”. Den består av Yuan qi och Jing qi. Det är dessa två som först förenas när en människa blir till. De står bakom yin och yang och är vad vi fått med oss av våra föräldrar. Det är vår djupa reserv. De ger oss vår artmässiga styrning och till viss del vår personlighet.

”Senare himlens qi” består av Ying qi och Wei qi och den får vi efter vår födelse. Den har sitt ursprung i jordelementet och är beroende av att vi lever på ett för oss bra sätt. Att vi följer det som är naturligt för oss, att vi äter bra mat och inte förbrukar mer än vi har.

Wei qi är vårt immunförsvar och det som behöver vara starkt för att kunna försvara oss mot yttre patogener till exempel virus så att vi inte blir sjuka. Har vi ett starkt Wei qi står vi emot mycket.

sentiment-998335_640

För varje del vi har upptäckt i den kinesiska medicinen så blir vi mer och mer imponerade. Man hade inga problem med att lista ut vad kropp och själ mådde bra av och man såg sambanden och helheten. Man lät resultaten tala för sig själva, fungerade det och man blev frisk så var det rätt. Man benämner det inte som vi gör med bakterier och virus, det har andra namn och andra behandlingsmetoder men den kinesiska medicinen har klarat av att bota människor framgångsrikt i tusentals år utan både antibiotika och kortison. Önskar verkligen att vi kunde införa ett helhets och friskvårds tänk i vår moderna värld.

Så var rädd om senare himlens qi och förbruka inte din vitalitet snabbare än vad som är tänkt. Vi skall stärka oss och inte försvaga oss.

Tips för att stärka senare himlens qi:

  • Ät mat som stärker jord-elementet som exempelvis rotfrukter, dinkel, potatis, ris, gröt och soppa.
  • Ät mat som är tillagad och varm, helst kokt
  • Ha en bra balans mellan vila och aktivitet
  • Se till att sova minst 7 timmar per natt
  • Promenera i naturen
  • Ät mat som är näringstät och ekologiskt odlad
  • Gör saker som gör dig glad
  • Följ ditt hjärta och tro på dig själv

list-800759_640

Varma Kramar från Hermansdal

Tina 

VÅR BOK NYCKELN TILL HÄLSA ÄR HÄR 🙂  Nyfiken?

nyckelntillhalsa

Vi  förmedlar kunskapen, klokheten, naturligheten och en skattkista av verktyg som finns i den kinesiska medicinen för att hålla sig frisk och vital. 

Vi hjälper dig att analysera dina obalanser. Vi ger dig även den kunskap och de verktyg du behöver för att leva livet på ett hälsosamt sätt och balansera kroppen så långt det är möjligt i självhjälpsformat.

Den finns att beställa i vår webbshop http://www.hermansdal.com/store

Vi reserverar oss för ev. slutförsäljning av första tryckningen. 

Sagt om Nyckeln till Hälsa :

” Vill tacka varmt för att ni gjort arbetet med boken, den är jätteinspirerande och lättbegriplig, även svärmor fann intresse. Innehåll och upplägg = toppen, Design = kärleksfull ”

” Måste bara säga vilken fantastisk bok! Både innehåll och utseende. Jag hoppas på en del två ”

” Ett stort TACK för en fantastisk bok som verkligen går in på allt för att få ett liv i balans den blir min nya bibel ”

 Här kan du inspireras av våra tidigare blogginlägg om hälsa och den kinesiska medicinen

Här kan du lyssna på våra PODDINSPELNINGAR

 Följ oss gärna på Facebook:

Hermansdal

Hermansdals EKO

Hermansdal QiWell – Kinesisk Medicin & Healing

Välkomna in på hemsidan:

www.hermansdal.com

www.hermansdalseko.se

Följ oss gärna på Blogkeen 🙂


Hermansdalsbloggen

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.