Oro skapar sötsug

Hej fina du,

Naturen fullkomligt exploderar här på Hermansdal. Det börjar bli riktigt grönt och snart är det dags för min första runda med Klippo som är min favoritgräsklippare. Det är en otroligt vacker tid i naturen nu. Den bjuder både på det som är ätbart och sådant vi kan göra avkok (te) på. I går serverade jag våra fyra kaninfröknar deras första maskrosor vilket uppskattades. Kycklingarna växer så det knakar och fåren får nu gå ut och in som de vill. Det är en underbar tid. Jag har sista dagarna struntat helt i att lyssna på nyheterna och mår så mycket bättre själsligt. Isolerad är jag i iallafall Hahahaha

Jag ser fram emot Saltmoxakursen den 10 Maj här på Hermansdal. Vi kommer att vara ett litet gäng. Det finns två platser kvar om du är sugen på att vara med, sen stänger jag dörren för att vi ska kunna hålla avstånd med mera. Corona har verkligen påverkat en hel värld och att ta hand om sin hälsa är viktigare än någonsin.

Smaken talar om något för oss

I den kinesiska medicinen ger man både mat och örter en smak. Det gör att vi vet vilken typ av egenskaper maten/örten besitter och när vi vill använda eller undvika den.

När vi pratar smaker på mat i den kinesiska medicinen så är de alltid relaterade till sitt element. I lagom mängd så stärker och balanserar de elementet och de organen som hör till. Äter man för mycket kan det skapa obalans och är man extremt sugen på till exempel salt eller sött så är det en indikation på att det finns en obalans i det element dit smaken hör. En väl balanserad måltid innehåller alla smaker och gör att vi känner oss ”nöjda” och tillfreds efter måltiden utan att överäta. När man lär sig förstå sina obalanser och matens olika egenskaper kan man öka och minska på de olika smakerna för en mer individanpassad diet.

Obalanser skapar sug

Är vi i obalans så kan vi utveckla ett starkt behov av en speciell smak. Mjälten vill till exempel ha sött när den är svag medan ett par svaga njurarna vill ha salt. Det är kroppens sätt att tala om för oss vad vi behöver balansera. I vår kultur där salt och sött är överrepresenterat så fyller vi det terapeutiska behovet fort och skapar obalans istället. Precis som en obalans kan ge sug efter till exempel salt och sött, så kan för mycket av en smak skapa en obalans. Det kan alltid gå åt båda hållen. Man kan säga att smaken aktiverar det organ som den tillhör men för mycket av det goda urholkar istället. Smaken säger också något om vad maten har för egenskaper och vilka organ som det när.

De fem smakerna

SALT – Tillhör vattenelementet och dess organ njurar och urinblåsa. Exempel på mat som har den salta smaken är alger, hirs, korn, kronärtskocka, krabba, miso och nässla.

SUR – Hör till träelementet och dess organ lever och gallblåsa. Exempel på mat som har den sura smaken är citron, nypon, mango, kiwi, jordgubbar och blåbär.

BITTER – Tillhör eldelementet och dess organ hjärta, tunntarm, pericard och trippelvärmare. Exempel på mat som har den bittra smaken är broccoli, blomkål, basilika, alfalfagroddar, citronskal, fläder och svart te.

SÖT – Hör till jordelementet och dess organ mage och mjälte. Exempel på mat som har den söta smaken är mango, svart te, rosmarin, potatis, morot och majrova.

KRYDDIG – Hör till metallelementet och dess organ lunga och tjocktarm. Exempel på mat som har den kryddiga smaken är kardemumma, kanel, kaffe, ingefära, gul lök och fläder.

Stärk ditt Jordelement och minska oron

I dessa Corona tider när vi går och oroar oss är det inte så konstigt om du känner ett behov av sött. Oro är jordelementets känsla och ett svagt jordelement skapar sötsug. Precis som att ett svagt jordelement skapar mer oro. Är jordelementet svagt känner vi oss inte vitaliserade när vi ätit utan blir istället trötta. Vi ska inte äta oss proppmätta och vi ska äta under trevliga former.

  • Ät lagom med mat, små portioner varm lagad mat helst kokt
  • Hel säd, tillagade grönsaker & rotfrukter, bönor och linser
  • Värmande kryddor som ingefära, kardemumma, kanel, vitlök, persilja, peppar, curry, saffran
  • Att lära sig säga nej
  • Avsätt tid för att ta hand om dig själv

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

0 kommentarer

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Liknande inlägg

Läcker du energi?

Läcker du energi?

Hej fina du, Vi måste genomleva den kallaste Majmånaden jag kan minnas. Känslan av att sakna långkalsonger i Maj och...

läs mer

Följ bloggen!

Följ Hermansdalsbloggen via e-post. Fyll i din e-postadress och få meddelanden om nya inlägg!

Nyckeln till Hälsa

(14 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Nyckeln till Hälsa
Som en gåva från himlen föll denna fantastiska bok, inslagen i vackert silkespapper, rakt in i min obalanserade kropp… Så skulle man kunna uttrycka det. Under en månads tid har jag bläddrat, läst och sugit i mig kunskaper som lett mig till mer förståelse och en jämnare balans i både sinne och kropp. Nyckeln till Hälsa ger inte bara livsviktig information om hur allt hänger ihop utan skapar också ett lugn på ett oförklarligt sätt.

Helena 
Helena

Webbkurs: Lär dig saltmoxa
Saltmoxakursen var otroligt intressant. Jag gick kursen på rekommendation på grund av de besvär jag har. Det var otroligt att förstå och faktiskt se att de symptom jag hade berodde på brister i vissa element. Jag upplever att saltmoxa har lindrat mycket av mina besvär. Det är det tydlig skillnad före och efter kursen. Jag rekommenderar den till alla som långsiktigt vill investera i sitt mående.

Anna 
Anna

Saltmoxakurs på Hermansdal
Jag är så glad att jag gick denna kurs. Den har givit mig ett viktigt verktyg för att må bättre och hålla mig frisk. Att få vara på fina Hermansdal kändes som en extra bonus. Vi fick lära oss så otroligt mycket runt kinesisk medicin och mat och fick utöver det underbart hemlagad lunch. Kan bara rekommendera att gå.

Kerstin Wagner 
Kerstin Wagner

Friskvård- och moxakurs för hund 
Detta är en fantastisk kurs som jag varmt rekommenderar. Att kunna hjälpa våra älskade hundar att på ett naturligt sätt må så bra det bara går är underbart. Tina är så kunnig och delar generöst med sig av sin kunskap. Känner att jag fick många verktyg att använda på hemmaplan. Vår hund mår nu mycket bättre.

Eva Karlsson 
Eva Karlsson

Friskvård- och moxakurs för häst 
En trevlig och spännande dag med fler bra tips på hur man kan förstå sin häst och hjälpa den med moxa och andra tillskott. Min häst mår bra men har märkt att hon fått mer energi efter moxan. Har hjälpt en grannes häst som hostade vid ansträngning och hostan försvann. (Hade varit hos veterinär och fått mediciner innan men det hade inte hjälpt fullt ut).

Christina Lundström 
Christina Lundström
Gå någon av våra uppskattade kurser!

Följ med in i en värld där visdomen från den uråldriga kinesiska medicinen kommer att få dig att förstå sambandet mellan hur vi lever och hur vi mår.

Läs mer om våra kurser nedan

error: Content is protected !!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!