den 29 apr, 2020
Oro skapar sötsug

Hej fina du,

Naturen fullkomligt exploderar här på Hermansdal. Det börjar bli riktigt grönt och snart är det dags för min första runda med Klippo som är min favoritgräsklippare. Det är en otroligt vacker tid i naturen nu. Den bjuder både på det som är ätbart och sådant vi kan göra avkok (te) på. I går serverade jag våra fyra kaninfröknar deras första maskrosor vilket uppskattades. Kycklingarna växer så det knakar och fåren får nu gå ut och in som de vill. Det är en underbar tid. Jag har sista dagarna struntat helt i att lyssna på nyheterna och mår så mycket bättre själsligt. Isolerad är jag i iallafall Hahahaha

Jag ser fram emot Saltmoxakursen den 10 Maj här på Hermansdal. Vi kommer att vara ett litet gäng. Det finns två platser kvar om du är sugen på att vara med, sen stänger jag dörren för att vi ska kunna hålla avstånd med mera. Corona har verkligen påverkat en hel värld och att ta hand om sin hälsa är viktigare än någonsin.

Smaken talar om något för oss

I den kinesiska medicinen ger man både mat och örter en smak. Det gör att vi vet vilken typ av egenskaper maten/örten besitter och när vi vill använda eller undvika den.

När vi pratar smaker på mat i den kinesiska medicinen så är de alltid relaterade till sitt element. I lagom mängd så stärker och balanserar de elementet och de organen som hör till. Äter man för mycket kan det skapa obalans och är man extremt sugen på till exempel salt eller sött så är det en indikation på att det finns en obalans i det element dit smaken hör. En väl balanserad måltid innehåller alla smaker och gör att vi känner oss ”nöjda” och tillfreds efter måltiden utan att överäta. När man lär sig förstå sina obalanser och matens olika egenskaper kan man öka och minska på de olika smakerna för en mer individanpassad diet.

Obalanser skapar sug

Är vi i obalans så kan vi utveckla ett starkt behov av en speciell smak. Mjälten vill till exempel ha sött när den är svag medan ett par svaga njurarna vill ha salt. Det är kroppens sätt att tala om för oss vad vi behöver balansera. I vår kultur där salt och sött är överrepresenterat så fyller vi det terapeutiska behovet fort och skapar obalans istället. Precis som en obalans kan ge sug efter till exempel salt och sött, så kan för mycket av en smak skapa en obalans. Det kan alltid gå åt båda hållen. Man kan säga att smaken aktiverar det organ som den tillhör men för mycket av det goda urholkar istället. Smaken säger också något om vad maten har för egenskaper och vilka organ som det när.

De fem smakerna

SALT – Tillhör vattenelementet och dess organ njurar och urinblåsa. Exempel på mat som har den salta smaken är alger, hirs, korn, kronärtskocka, krabba, miso och nässla.

SUR – Hör till träelementet och dess organ lever och gallblåsa. Exempel på mat som har den sura smaken är citron, nypon, mango, kiwi, jordgubbar och blåbär.

BITTER – Tillhör eldelementet och dess organ hjärta, tunntarm, pericard och trippelvärmare. Exempel på mat som har den bittra smaken är broccoli, blomkål, basilika, alfalfagroddar, citronskal, fläder och svart te.

SÖT – Hör till jordelementet och dess organ mage och mjälte. Exempel på mat som har den söta smaken är mango, svart te, rosmarin, potatis, morot och majrova.

KRYDDIG – Hör till metallelementet och dess organ lunga och tjocktarm. Exempel på mat som har den kryddiga smaken är kardemumma, kanel, kaffe, ingefära, gul lök och fläder.

Stärk ditt Jordelement och minska oron

I dessa Corona tider när vi går och oroar oss är det inte så konstigt om du känner ett behov av sött. Oro är jordelementets känsla och ett svagt jordelement skapar sötsug. Precis som att ett svagt jordelement skapar mer oro. Är jordelementet svagt känner vi oss inte vitaliserade när vi ätit utan blir istället trötta. Vi ska inte äta oss proppmätta och vi ska äta under trevliga former.

  • Ät lagom med mat, små portioner varm lagad mat helst kokt
  • Hel säd, tillagade grönsaker & rotfrukter, bönor och linser
  • Värmande kryddor som ingefära, kardemumma, kanel, vitlök, persilja, peppar, curry, saffran
  • Att lära sig säga nej
  • Avsätt tid för att ta hand om dig själv
Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This