den 8 jan, 2023
Nytt år nya mål

Hej fina du,

Har du också haft snö i massor, blött, slask, gegga, rejält blåsigt och snöstorm igen? Så har senaste veckans väder sett ut på Hermansdal. Önskar att all snö som kom i fredags fick ligga kvar men nu blir det plusgrader igen och allt smälter bort.

Jag är i full gång med att planera min odling 2023. Det är mycket att lära sig och en del dikeskörningar blir det säkert på grund av okunskap men mitt mål affirmerar jag tydligt. Jag vill verkligen odla så mycket som det går av vår egen mat. Just nu upptar all min lediga tid till att insupa kunskap och ta reda på fakta.

Fröer, sättpotatis, jordtemperatur och grotider snurrar ständigt i mitt huvud. Ett tunnelväxthus står väldigt högt upp på min önskelista 😉 Utan det blir det svårt att producera i växtzon 5. Ju mer jag läser på desto mer förvånad blir jag över att jag lyckats få så stora tomatskördar varje år trots att jag typ gjort alla fel man kan 🙂 Känner en enorm glädje och lust inför att odla = Det är helt rätt !!!

Maten är vår bensin

Maten är medicin i den kinesiska medicinen. Den gör oss sjuka eller friska. Här i väst beskriver vi matens innehåll med energi (kcal), mängden fett, protein och kolhydrater. Ibland finns det även med en lista med vitaminer och mineraler. Den informationen får vi fram i laboratorier genom att analysera och bryta ner maten i mindre beståndsdelar. Vi benämner det som matens näringsvärde och är det som finns innan vi äter det.

Kinesiskt sett har alla födoämnen olika egenskaper. De är värmande, kylande, söta, bittra, motverkar fukt med mera. Den här klassificering av olika födoämnens egenskaper och qi baseras dels på dess smaker, men även på hur kroppen reagerar när födoämnet intas. Utifrån effekten på kroppen får de sina energiegenskaper. När vi förstår matens egenskaper och de obalanser vi har sett utifrån den kinesiska medicinen kan vi använda den som medicin för att hjälpa oss tillbaka till balans. Vår kropp känner igen det som är naturligt för den och har svårare att hantera det som är konstgjort. Tyvärr är det mängder med mat i dag som inte alls är naturlig längre och det skapar problem i kroppen och gör oss tillslut sjuka.

Har något en lång innehållsförteckning läs och ta reda på vad det du äter egentligen innehåller.

Det vi äter påverkar våra känslor

Har vi obalanser i kroppen så kommer även vårt känsloliv att få det tillslut. Det är därför vi får PMS eller blir ledsna när vi är trötta eller får ont i magen när vi är oroliga och nervösa. Allt hänger ihop på ett fullständigt logiskt sätt. När vi är trötta och slut så får vi ett sämre immunförsvar och blir lättare sjuka vi får även svårare att sätta gränser mot omvärlden. Så att äta bra mat är viktigare än vi kan föreställa oss. Det påverkar hela vårt liv på alla nivåer. Innan man har upptäckt vilken otrolig skillnad maten, näringen och örter gör med hela vårt liv är det svårt att ta in effekten jag vet. Vi är inte uppfostrade med att det vi äter påverkar både vårt fysiska och själsliga.

Mat som medicin

Jag har en kvinna som jag följt ett tag. Hon har gjort telefonkonsultation och är även varit kursdeltagare. Hon har gjort en strålande hälsoresa. Jag har naturligtvis fler men hennes upplevelse är både färsk och så typisk att den blir ett bra exempel på hur läkning kan gå till.

När vår läkning startar kan vi tycka “att inget händer” för vi blir “bara piggare”. Men det är just den piggheten vi behöver för att kunna läka kropp och själ. Kroppen behöver energi Qi för att vi ska fungera överhuvudtaget. Det gäller alla processer i kroppen, för att blodet ska cirkulera och hjärtat slå, för att känslor ska transformeras, för att maten ska kunna smältas.

Och det är av maten vi äter och luften vi andas som qi bildas då bli det också självklart hur viktigt det är vad vi äter och hur vi andas. Även det vi säger till oss själva eller tar in från vår omgivning i form av bra energier eller dåliga energier påverkar. Är vi starka och har mer energi håller vi ställningarna lättare och släpper varken in virus eller energitjuvar. En “svag yta” gör oss sårbara.

Det som är naturligt får oss att må bra

Vattenelementet som hör till vintern är enligt den kinesiska medicinen mor till träelementet och ska ge trä och våren energi. Har vi vilat och samlat kraft under vintern kommer vattenelementet att kunna hjälpa träelementet när våren kommer. Vi hör i hop med naturen och dess cykler på ett naturligt sett.

Det är när vi går emot vår natur som problemen uppstår. Precis som att min odling kommer att behöva rätt förutsättningar för att jag ska kunna skörda gör vi det också. Visst är det konstigt att det är så mycket lättare för oss att förstå logiken i det när det kommer till det som ligger utanför oss. När det gäller oss själva tror vi att vi står över naturens lagar och inte alls behöver följa några skötselråd för att hålla oss friska 😉

Den kinesiska medicinens lösningar på våra fysiska och känslomässiga problem kan tyckas så enkla att vi har svårt att förstå att de fungerar. Speciellt när det kommer till känslor som vi i väst inte alltid förstår oss på. Förmodligen är det just det enkla och naturliga som gör att vår kropp och våra känslor förstår och får hjälp av den kinesiska medicinen.

Naturlagarna gäller oss också

Är vi i fas med rytmen i naturen och följer den mår vi bra av vad varje årstid erbjuder. Har vi vilat under vintern så har vi nu när våren kommer fulladdade batterier och kan hänga på vårens uppåtgående energi. Det är naturligt att vår aktivitetsnivå ökar, precis som att vi skall börja dra ner på tempot när hösten kommer.

Hermansdals fröknäcke

 • 1 dl quinoa
 • 1 dl majsmjöl
 • ½ dl hela linfrön
 • 1 dl solroskärnor
 • 1 dl pumpakärnor
 • 1 dl svarta sesamfrön
 • ½ dl rapsolja
 • 2 dl kokande vatten
 • ½ tsk salt

-Blanda de torra ingredienserna och häll sedan 2,5 dl kokande vatten över, tillsätt oljan, 

-Rör ihop till en deg, låt svälla i 15 min

-Bred ut tunt på en plåt med bakplåtspapper

-Du kan lägga ett bakplåtspapper över och kavla det riktigt tunt

-Strö över lite flingsalt eller någon ört om du vill använder du flingsalt dra ner på saltet bland de torra ingredienserna.

-Grädda i mitten av ugnen ca 1-1 ½ timme i 150 grader

-Låt svalna på galler och bryt lagom bitar

Naturlig mat stärker och läker oss

Quinoa Stödjer: Vatten och eldelementet, Stärker: qi och yang

Majs Stödjer: Vatten, jord och metallelementet Stärker: Qi och är vätskedrivande

Pumpa Stödjer Metall, jord och  vattenelementet

Solrosfrön Stödjer: Jord, eld, metall  och trä elementet Stärker: Qi, blod och yin och löser upp slem är vätskedrivande och eliminerar gifter samt motverkar hetta

Svarta sesamfrön Stödjer vatten, trä, eld  och metallelementet Stärker: Yin, blod och jing

Linfrö Stödjer: Metall, jord och träelementet. Stärker: yin och motverkar hetta och fukt

Nu laddar vi batterierna och inväntar vårens härliga och livgivande energi

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

1 kommentar

 1. Tack Du fina för allt Du serverar i kunskap till oss alla ???

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This