den 3 apr, 2022
Naturliga hjälp vid pollenallergi

Hej fina du,

Längre dagar och sol fyller mig med energi. Det spelar ingen roll att det fortfarande är kallt och att det ser ut som om det dröjer ett tag innan värmen kommer. Naturen talar sitt tydliga språk om vad som är på ingång. Jag behöver inte fylla på foderautomaterna hos fåglarna lika ofta och jag hör att vi har nya besökare i fågelrestaurangen. Är ingen fågelskådare men det är många fler olika varianter på kvitter nu 😉

De första tomatplantorna har tittat upp och det kliar i fingrarna efter att få börja gräva ute. Tills dess är jag tacksam över en ridbana som fungerar när den tinat upp på dagarna. Och att när jag sitter och jobbar i min skrivarfåtölj börjar min efterlängtade öppna spis ta form. Lagom tills värmen kommer kan jag tända en brasa 🙂 Bättre sent än aldrig. Tills värmen är här bär jag mina vårblommor ut och in.

Pollenallergi

Jag tänkte ägna det här blogginlägget åt pollen och allergi. Något som är högaktuellt varje vår och som många lider av. I den kinesiska medicinen tittar man som alltid på symtom och sätter inte en stämpel på något. Man använder sin förklaringsmodell och balanserar de obalanser som uppstår för att symtom skall försvinna. Jag led själv av täppta bihålor, sjukdomskänsla och huvudvärk i många år så fort våren kom. Återigen har jag en anledning att tacka den kinesiska medicinens verktygslåda för att jag idag slipper det.

Förkylningssymtom som dyker upp vid pollenallergi och virus hör till klimatfaktorn vind i den kinesiska medicinen. Ofta ihop med en annan klimatfaktor som kyla eller hetta.

När det gäller pollen får de flesta förkylningssymtom, med snuva, nysningar, rinnande ögon, täppta bihålor osv. Många känner sig sjuka, blir trötta och matta. Kroppen är under “attack” och reagerar på något som egentligen är naturligt. Som tur är finns det en mängd naturliga saker du kan göra för att hjälpa dig själv.

Det är alltid lika roligt att få mail av kursdeltagare eller någon som gjort förändringar efter en telefonkonsultation och mår bättre. Jag vet att hon kommer att klara av sin allergi mycket bättre i år och ju längre tid det går när kroppen får hjälp desto stabilare kommer det allmänna måendet att bli.

Några tips för att hjälpa dig själv

Grunden är alltid att hjälpa kroppen och balansera upp de obalanser vi har för att må så optimalt som möjligt. När vi utsätts för något som gör att vi inte längre klarar att hålla balansen så behöver vi hjälpa till lite extra. En av mina favorithjälpare när det kommer till hosta och täppta, svullna och/eller värkande bihålor är en fantastisk örtformel som går under namnet “Natural Breath”. Den är verkligen som en ängel i örtformat. Jag ser alltid till att den finns i husapoteket och har hjälpt oss och mina vänner många gånger.

Lika viktigt är att inte äta mat som förvärrar symtomen utan istället välja födoämnen som istället balanserar. Har vi kyla äter vi inte mat som är kylande. Har vi hetta så äter vi inte mat eller örter som skapar mer hetta och så vidare.

Bi Ming Gan Wan / Natural Breath: Driver ut vind och vind-hetta. Används vid hösnuva, pollenallergi, lättare feber och förkylning, vid lättare allergisk astma, rinnande näsa, tung i huvud, kliande ögon, kliande hals och hosta, svullna och/eller värkande bihålor.

Hjälp kroppen

Jag boostar också med extra D- vitamin, C- vitamin, zink, Echinacea (röd solhatt) och Ingefärste med citron och honung. Glöm inte att lägga till vila. När kroppen sover går Yang in och lagar. När vi kör på trots att vi är under attack så får Wei Qi (vår yttre försvarsbarriär) ett mycket tuffare jobb med att hålla inkräktare som vind ute.

Jag har även ett annat trumfkort i rockärmen “Vindolja”. Inget virus står emot den. Det känns fantastiskt att ha en hel verktygslåda att hjälpa sig själv och min två och fyrbenta familj med när det behövs. Även saltmoxa är ett bra verktyg för att hjälpa täppta bihålor om det beror på kyla och fukt.

NÄSSKÖLNING är en annan sak som du kan prova du kan läsa mer här

En kopp te kan uträtta mirakel

Även ett par koppar te om dagen kan hjälpa dig med dina besvär. Earl Grey te innehåller Bergamott som är en citrusfrukt. Den ser ut som en apelsin på utsidan och en citron på insidan. Den olja man utvinner från frukten används bland annat i Earl Grey te. I den kinesiska medicinen används den för att hjälpa matsmältningen och för att motverka gasbildning. Som alltid är det viktigt att välja ett ekologiskt te av bra kvalite’ och att bergamottoljan är äkta. I dag finns det mesta på konstgjord väg för att det är billigare för tillverkarna och det har inte samma egenskaper så var observant !!!

Bergamottoljan har även många andra hälsofördelar. Den anses vara naturligt antidepressiv och en energihöjare. Den sägs också aktivera hormonproduktionen, förbättra näringsupptaget samt hjälpa till att balansera blodsockret. Den är även en stark antioxidant. Som om inte det räckte har den även en antibakteriell verkan i kroppen. Den är bra för luftvägsinfektioner, urinvägsproblem, hud och parasitproblem. Jag kan fortsätta ett tag till men nöjer mig med att lägga till att den även hjälper till att balansera vikten.

En kropp där qi cirkulerar mår bra

I den kinesiska medicinen används den även för att lösa upp bland annat känslor av hjälplöshet, hopplöshet, depression och sorg. Känslor som inte transformeras som de ska beror på en qi stagnation och Bergamott löser upp stagnationerna och med det hjälper den kroppen att återfå sin harmoni. När allt är i balans och rör sig som det ska i kroppen mår vi bra både på in och utsida.

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

2 Kommentarer

 1. Hej o tack för ännu ett bra inlägg!
  Jag och två av mina barn är allergiska mot gräspollen under sommaren. Kan man börja ta något tillskott innan säsongen börjar för att förebygga besvären? Tex Natural Breath?

  Svara
  • Hej Katja,
   Vilka besvär får ni? Är det förkylningssymtom så absolut 🙂
   Undvik vete, socker och mjölkprodukter som fil, grädde och yoghurt också.
   Naturligtvis även alla konstgjorda tillsatser och halvfabrikat.
   Allt Gott
   Tina På Hermansdal

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This