den 24 maj, 2020
Nässlor får kropp och själ att må bra

Det känns fantastiskt att vi äntligen fick ett par dagar med lite värme i veckan. I går regnade, åskade och haglade det och vi fick en riktig rotblöta. Det ser ut som vi får en del regn i dag också, sen ska det bli fint igen. Regnet behövdes nu och värme på det kommer att få växtligheten att explodera. För oss som har djur är det lycka när gräset växer och vi vet att djurens foder i vinter är säkrat.

Livet går sin gilla gång i Coronas fotspår och det känns lite konstigt att inte planera midsommarfirande eller något annat heller för den delen. Vi hoppas på några fina sommardagar och kvällar så att det går att umgås med vänner utomhus om inte annat. Tills dess fortsätter livet som vanligt på Hermansdal. Med djur på gården får man fasta rutiner och det ska ju vara bra för sinnet i dessa Corona tider 😉

Vi behöver sova gott för att återhämta oss

Nu när dagarna blir längre och naturen fylls med energi är det mycket lättare att vakna av sig själv utan väckarklockan och känna sig redo för en ny dag. För att göra det behöver vi sova gott. Det är under sömnen som vi återhämtar oss. Det är långt i från alla förunnat att sova gott och jag är tacksamma över att min sömn återigen fungerar som den ska. Att sova är underskattat tills vi förlorar den.

Att sova gott betyder att Shen och blodet mår bra

Det blir tydligt när vitaliteten i det fysiska systemet kommer tillbaka att man får lust och glädje igen. Kropp och själ får inspiration till att hitta nya mål och lusten att ta sig dit. Shen, vår själ hör till hjärtat och eld-elementet vars årstid är sommar och känsla är glädje. Sommaren är därmed även den absolut bästa tiden att stärka och ta hand om sitt eld-element. Att låta kroppen följa sin egen rytm, äta näringsrik mat samt umgås med människor (nu på distans) och göra aktiviteter som fyller dig med glädje, är alla saker som stärker och balanserar eld-elementet.

Kinesiskt sett så behöver vi ha en stark Shen (ande) för att kunna hålla focus i livet och vara sanna mot oss själva och Shen är förankrad i blodet och hjärtat.

Shen vår ande är förankrad i blodet

Den kinesiska medicinens syn på blod skiljer sig från den västerländska. I det västerländska sättet att se på blod är man mest intresserad av mikroskopiska förändringar. Man räknar röda och vita blodkroppar och så vidare. Man har en “teknisk” syn på kroppen som om den är en maskin.

I den kinesiska medicinen så ser man mer på hur blodet cirkulerar och om det klarar av att ge näring till alla delar i kroppen som det skall. Till exempel brist på blod (tomhet), hetta i blodet eller blodstagnation (som är en ansamling av blod i ett område som inte cirkulerar som det skall). Är alla olika tillstånd hos blodet som skapar besvär och obalanser i hela vårt kroppsliga och själsliga system. Där det själsliga är minst lika viktigt.

Shen vår själsliga del har sin förankring i blodet och kan genom det nå alla delar av kroppen. Att ha en blodbrist ur det kinesmedicinska perspektivet gör vår själ orolig. Vi får bland annat sämre sömn och en mängd känslomässiga problem.

Vad är då Shen?

Shen är vårt allra innersta väsen och den universella livskraft som genomsyrar allt levande. Shen är en kombination av vad man inom den kinesiska medicinen kallar tidigare och senare himlen. Tidigare himlen avser de egenskaper vi för med oss från arv och tidigare liv. Senare himlen avser det vi tillför under livets gång i form av mat, dryck, känslor med mera.

Shen bor i hjärtat och blodkärlen där den närs och får sin kraft av blodet. Shen är vårt medvetande, vår närvaro, våra mentala funktioner och mentala hälsa. Om hjärta och mai (meridianer och blodkärl) är fyllda med essenser, Blod och Qi så kan Shen förankra sig och balans uppstår.

Mat som stärker blod är bland annat; rödbeta, körsbär, avokado, dadlar, dinkel, aprikos, nässla och ägg. Du finner mer om hur du kan stärka och balansera blod, hjärta och eld-elementet i Nyckeln till hälsa

När blodet och hjärtat mår bra så vilar shen på natten när vi sover. Om det är brist på essenser, qi och blod kan obalans uppstå och visa sig som bland annat sömnproblem, emotionell instabilitet, hjärtklappning med mera.

När vi förstår det kinesiska sättet att tänka runt kropp och själ blir det logiskt och alla bitar faller på plats. Att kunna sova gott och kunna vila sinnet är oerhört viktigt för att vi skall kunna återhämta oss. Kvalitet på blodet och en bra sömn är en förutsättning för att vi ska må bra i både kropp och knopp. Jag hoppas att du kan finna ro i en nu orolig värld. Om inte hjälp ditt blod så kommer du att sova bättre.

Nu när växtligheten exploderar dyker vår fantastiska nässla upp

Nässlan är en riktig näringsbomb som är fylld med vitaminer, mineraler, spårämnen och aminosyror.Dess innehåll av fytohormoner som liknar östrogen, kan ge stöd och lindring vid klimakteriebesvär.

Västerländskt tänk & Nässla/ Fytonäringsämnen

Det grekiska ordet ”fyto” betyder växt och ”näringsämnen” står för ämnen som möjliggör liv. Det är ämnen som finns naturligt i frukt, bär och grönsaker – det som ger dom dess vackra färgpigment, och fungerar som växternas eget immunsystem. De skyddar växterna mot strålning, föroreningar, virus, bakterier, svampar.

När en människa har en infektion eller en inflammation bildas det mycket fria radikaler. Förutom att bidra till en rad sjukdomar anses fria radikaler också påskynda det naturliga åldrandet. Vårt immunförsvar använder dessa radikaler för att angripa bakterier, så de ska finnas men det behövs en balans mellan radikalerna och antioxidanterna. Antioxidanter är kroppens främsta skydd mot fria radikaler, de förebygger oxidation i våra celler. Nässlor innehåller en massa fytonäringsämnen

Nordisk Örtmedicin & Nässla

I den nordiska örtmedicinen har nässlan länge haft en självklar plats och varit en viktig läkeväxt. Den anses allmänt stärkande för hela kroppen och används ofta för att stärka immunförsvaret. Den stimulerar bildande av blod, stärker bindväv och slemhinnor samt förbättrar och stärker kvaliteten på naglar, hud och hår. Nässlan kan användas förebyggande vid olika hudproblem som eksem och akne. Den har en vätskedrivande effekt som gör den användbar vid både urinvägsinfektioner och ödem.

Kinesisk Örtmedicin & Nässla

I den kinesiska medicinen beskriver man alltid smak och qi hos en läkeväxt. Detta hjälper oss att veta vilka egenskaper växten har och vad den kan användas till. Nässlans smak och qi är salt, något kryddig, söt och sval.

Här kommer några exempel på när man använder nässla sett ur ett kinesmedicinskt perspektiv;

Leder ut fukt, främjar urinering och klargör hetta –

Att den främjar urinering och leder ut fukt menas att nässlan är mycket effektiv vid behandling för de som har problem med ödem/vätskeansamlingar, problem med urinering/urinvägsbesvär så som svag stråle, blir akut kissnödig, brännande känsla vid urinering, kissar ofta, är kissnödig men när man ska kissa kommer bara några få droppar. Även övervikt och en känsla av att vara svullen är tecken på att man har fukt i kroppen och här är nässlan till hjälp för att bli av med fukten. Fukt kan även ge svullna och stela leder vilka kan bli hjälpta av nässlans goda egenskaper att transportera bort fukt från kroppen. Nässlans svala karaktär gör den bra på att minska hetta så som till exempel urinsten, inflammationer och eksem.

Driver ut vind-hetta och vind-fukt

Med detta menas att nässlan till exempel är mycket bra på att driva ut fukt som ger stela och värkande leder. När vinden är inblandad betyder det att värken kan vandra runt i olika leder och befinner sig inte alltid i samma led/leder hela tiden. Nässlans egenskaper gör den också användbar vid klåda i huden med exempelvis röda, torra utslag som kliar eller utslag som kliar och vätskar sig.

När och svalkar blodet

Symtom som visar på att man behöver nära och svalka blodet kan vara menstruation med stora blödningar, mellanblödningar, hostar/spottar blod, näsblod och blod i avföringen. Nässlans goda egenskaper för att nära och stärka blodet gör den även användbar vid symtom som visar på en brist på blod så som torrt och livlöst hår, torr hud, sköra naglar som lätt går av/skivar sig, sömnsvårigheter, trötthet/matthet och stela muskler.

Den kinesiska medicinens lösningar på våra fysiska och känslomässiga problem kan tyckas så enkla att vi har svårt att förstå att de fungerar. Här är den kinesiska medicinen en verklig mästare. Förmodligen är det just det enkla och naturliga som gör att kroppen och känslorna förstår och får hjälp. Så ut och plocka nässlor och hjälp Shen.

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

10 Kommentarer

 1. Hur gör jag the av nässlor??

  Svara
  • Låt sjuda i vatten en stund ca 10 min om de är färska annars torkar du och använder som vilket te som helst
   Allt Gott
   Tina

   Svara
 2. Hur tar du reda på nässlor

  Svara
  • Du kan plocka och torka i ugnen på 50 grader i några timmar tex
   Allt Gott
   Tina

   Svara
 3. Jag andvänder nässla som ett livsmedel,den är en av baserna i mitt självhushåll! Nässelpaj,nässelpesto på råa nässlor, nässeljuice med höghastighetsmixer, nässelsoppa,och torkar som jag berikar all mat med tex pannkakor,bröd,grytor mm. Våran egna adaptogen, och en av dom mest näringstäta livsmedel vi har i norden! “Varför är gräset alltid grönare på andra sidan staketet” ? Ut och plocka nässlor för kropp och själ när naturen bjuder, upptäck denna fantastiska ört och grönsak och naturen!

  Svara
 4. Tycker nässlor är väldigt spännande just till matlagning och att det finns typ överallt.
  Vad rekommenderar du att man börjar med för att testa? är det just te?
  Jag funderar på att använda det i grytor eller pajer.

  Svara
  • Hej
   Det går att använda i allt bröd, soppor, grytor, te osv, det är bara fantasin som sätter gränser.
   Lycka Till
   Tina

   Svara
  • Jag brukar smula ner torkade nässlor när jag gör smoothies!

   Svara
 5. Kan man ta färsk brännässlor i gröna smoothies?
  Jag är så glad för att jag hittat dina kurser??

  Svara
  • Det kan du absolut göra 🙂 Tack <3

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This