den 31 maj, 2020
Kraft och energi med Lion’s mane

Hej fina du,

Corona eller inte, jag njuter i fulla drag av en fantastiskt avslutning på Maj och ser fram emot sommaren. Vädret är helt perfekt, sol, varmt, torrt och en fläktande vind. Inga insekter som stör. Hästar och får mumsar gräs hela dagarna. Ytterdörren står öppen och hundar och katter ligger och solar när jag gräver i rabatter och klipper gräs. Det växer så det knakar ute och det är svårt att hinna med allt som behöver göras. Men vad gör det. Att få bo så här fyller mig med tacksamhet varje dag.

För sex år sedan vaknade vi vår första morgon på Hermansdal. Tiden i Småland har flugit iväg och mycket har hänt under de här åren. Vi har förlorat fyrfota familjemedlemmar och fått nya. Jag har överlevt cancer och blivit med blogg och bok. Hermansdal håller på att växa till en kursgård och jag är starkare och vitalare nu än när vi flyttade hit. Tänk om jag vetat den där dagen för sex år sedan vad jag hade framför mig. Vissa val hade jag omvärderat och gjort annorlunda med facit i handen, men precis allt jag varit med om har lärt mig något.

Tillit underlättar vår utveckling

Vi ser inte hur vi utvecklas och hur olika val i livet påverkar och förändrar vår livsresa. Först när vi får ett perspektiv och kan titta i backspegeln inser vi hur olika vägval och händelser tagit oss dit vi är. Det kan kännas som om livet sätter krokben för oss och sen visar det sig vara vägen till något fantastiskt. Tillit är en svår konst men innebär en enorm trygghet när vi lär oss att hantera den. Det gör inget att vi pendlar mellan hopp och förtvivlan så länge som vi tränar oss på att gång på gång tända hoppets låga igen. Att vara positiv är en träningssak och ju mer energi vi har desto lättare är det. Att tappa hoppet och inte se ljuset måste vara det mest själsdödande dom finns. Jag är tacksam för min förmåga att alltid resa mig upp igen.

Min cancerdiagnos är det de mest traumatiska som hänt mig. Det blev livsomvälvande och det blev väldigt tydligt vad som egentligen är viktigt i livet. Den har också gett mig både hälsan och livet tillbaka, vilka jag uppskattar så mycket mer nu. Innan jag blev sjuk var det något jag tog för givet, nu är min hälsa och kropp något jag uppskattar och är tacksam för varje dag. Det är tack vare cancerdiagnosen som jag i dag känner mig mer levande vital än innan den damp ner i mitt liv som en bomb.

Kraft och energi med Lions Mane-supersvampen

Dagens blogginlägg tänker jag ägna åt en för mig nyupptäckt “mirakelsvamp” som används som örtmedicin i både Kina och Japan. Svampen är den populära Lion’s Mane (Hericium erinaceus), d.v.s. igelkottstaggsvampen.

Lion’s mane – vad är det?

Lion’s mane är en svamp som ser ut som en “lejonman”. Svampen kallas också på svenska för igelkottstaggsvamp. Svampen är mest känd för sin positiva effekt på hjärnan, men studeras även för egenskaper som kan ha positiv inverkan vid både diabetes och cancer. Svampen kan intas som kapslar eller pulver som man löser upp i vätska.

Nyttan med Lion’s mane 

 • Lion’s mane boostar vår hjärnhälsa och vårt nervsystem. Svampen sägs ha goda effekter på hjärnceller som vid neurodegenerativa sjukdomar som Alzheimers och Parkinson’s sjukdom.
 • Svampen förebygger skador på nervceller samt ska kunna återskapa redan skadade nervceller. Svampen ska även ha goda effekter på vårt minne, vår kreativitet, koncentration och fokus. Den har alltså positiva effekter på våra kognitiva funktioner överlag.
 • Den används för att minska depression och ångest. Svampen har visat på att den kan minska ångest och irritabilitet. Den sägs också ha positiv effekt vid lättare depressioner.
 • Lion’s mane kan även ge oss en energiboost. Svampen är rik på antioxidanter som medverkar till cellulär hälsa. Ökad cellulär hälsa gör det enklare för din kropp att producera energi. Dessutom har svampen visat sig minska förekomsten av mjölksyra i blodomloppet vilket är positivt vid fysisk aktivitet.
 • Lion’s mane ska förbättra insulinkänsligheten och därmed förbättra blodsockernivåerna i blodet,  inom loppet av 28 dagar. Detta skulle kunna innebära att svampen har positiv effekt på diabetes typ -2 och andra blodsockerrelaterade sjukdomar.
 • Lion’s mane är bra för maghälsan samt för matsmältningen. I studier har svampen påvisat positiv effekt vad det gäller att förebygga och mildra magsår. Den tros också ha effekt mot inflammationsdrivna magsjukdomar.
 • Även positiva effekter på hjärt – och – kärlhälsan har påvisats med Lion’s mane. Denna effekt beror också på svampens förmåga att verka antiinflammatoriskt samt att den ska kunna minska det onda kolesterolet och öka det goda kolesterolet.
 • Det finns ett antal studier som visar på att denna svamp potentiellt skulle kunna hämma cancerceller i olika organ som mage, lungor, lever, tarm,blod och bröst.
 • Lion’s mane ska också boosta ditt immunförsvar.

Kinesiskt sett så kan man omvandla alla dessa positiva resultat till att bland annat både Vatten och Jordelementet får hjälp. Har du varit utbränd så kan just Lion’s Mane hjälpa dig på din väg tillbaka från både hjärndimma, stress och koncentrationssvårigheter.

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

3 Kommentarer

 1. Var hittar man denna svamp?

  Svara
  • Jag har köpt på Grön Gåva
   // Tina

   Svara
 2. Måste ju testa!

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This