den 23 jun, 2024
Näring för både kropp och själ

Hej fina du,

Hoppas du har haft en fin midsommarhelg. Jag har haft några riktiga toppendagar fyllda med mängder av positiv energi, massor av skratt, gårdsfix, hästar, umgänge med vänner, midsommarfest på lövad loge och god mat. Midsommarafton bjöd dessutom på ett magiskt väder och jag kände mig frisk och stark även efter lite nattsudd. Vad kan man mer önska sig.

Förra helgen tillbringade jag på kurs, både i surdegs bakning och fermentering. Riktigt givande för både kropp och själ. Nu har min lilla surdegsgrund blivit en vän som behöver mat och omvårdnad precis som alla andra två och fyrbenta på Hermansdal. Efter några stapplande steg verkar vi nu vara på banan. Som med allt annat som intresserar mig i livet vill jag nu veta precis allt om surdeg, bakning och fermentering. Överst på min önskelista står en mjölkvarn 😉 Jag kan varmt rekommendera Eldsjäl Mathantverk & Möten som delar med sig av gedigen kunskap och inspirerande energi.

Jag kände mig direkt som en själsfrände med surdegen. Begriper egentligen inte varför jag inte gjort seriösare försök tidigare att bekanta mig. Tänket runt surdegsbakning passar mig som handen i handsken. Det kan liksom inte bli bättre än så här 🙂

Likt alla levande ting mår en surdeg bra av rutiner. Mår jästen bra och symbiosen är stabil kommer degarna att jäsa fint. Kulturen anpassar sig över tid efter de förutsättningar du ger den. Ju mer mer näring i mjölet desto bättre kommer din surdeg att må.

Näring bygger vårt försvar

Ständigt pratar jag om mat, näring och vårt jordelement dit mage och mjälte hör. Det är bland annat mage/mjälte som ska omvandla det vi äter till qi . Fungerar inte det första steget eller vi inte ger kroppen något den kan använda så får vi problem. En del är starkare än andra och klarar sig längre men tillslut så smyger sig problemen på. Det kan börja med att magen sväller upp när vi äter eller att vi börjar bli överkänsliga mot mat. Gör vi inget åt orsaken till att vi får obalanser blir de fler och tillslut klarar inte kroppen längre av att reda ut dem.

Är vi fulla av qi så mår vi känslomässigt bra och kroppen fungerar. Det är själva livskraften och faktiskt även ursprunget till både Yin och Yang. När vi förstår vikten av bra qi/energi förstår vi också skillnaden mellan en tomat som växt upp i näringsrik och lagom fuktig jord under en varm sol och den som växt upp i näringslösning och fått mogna på en båt på vägen hit.

Kvalitén på den qi vi äter och andas är viktig om kroppen ska kunna skapa ett bra skydd

Olika typer av qi

Wei qi är vårt osynliga och kraftfulla skydd, som är kroppens första försvarsbarriär. Det försvarar kroppen från ett yttre an- grepp genom att hålla sig redo för att putta ut vad som än kan tänka sig att skada kroppen och skapa oreda. För att klara den uppgiften behöver wei qi en jämn tillförsel och förstärkning av energi. 

Jing qi är vår nedärvda energi som vi har med oss från våra föräldrar och som lagras i njurarna. När vi når medelåldern har vi ofta förbrukat en stor del av Jing qi. Det är ofta vid denna tidpunkt i livet som många av oss även börjar känna av diverse krämpor och att man inte har kvar samma styrka som man en gång haft. Att exempelvis vara uppe sent en kväll/natt tar helt plötsligt längre tid för kroppen att återhämta sig ifrån. 

Gu qi får vi genom mat och dryck som fördelas ut till kroppens celler genom matsmältningsapparaten. 

Shen qi får vi genom vår relation med familj, vänner och naturen, den når hela kroppen via hjärtat 

Da qi får vi av luften vi andas och når hela kroppen via våra lungor. 

När Jing qi, Gu qi, Shen qi ochDa qi ”sammansmälter” i lungan, bildar de Wei qi

Jing qi är den enda qi som är nedärvd, alla andra kan vi påverka genom hur vi lever. Är vi rädda om vår Jing qi genom hur vi lever, räcker den längre i livet.

När du äter bra, andas frisk luft, undviker fysisk och psykisk stress och lever i harmoni med världen runt dig, skapar du ett stabilt inre som gör att wei qi kan växa och trivas i kroppen. 

Masterson Method kurs på Hermansdal

Är du intresserad av hästar vill jag tipsa om en kursdag här på Hermansdal. Vill du lära dig att behandla din egen eller andras hästar med en fin metod som har inslag av den kinesiska medicinen och meridiansystemet är den här dagen för dig <3

Varmt välkommen till en dag med roliga upptäckter och fint lärande tillsammans med underbara hästar! Välkommen till Hermansdal Lördagen den 17 Augusti 9-16 på introduktionskurs i Masterssons Method. Vill du lära dig att behandla hästar med en unik metod som bygger på interaktion med hästen? Allt enligt principerna ”Less is more” och ”Follow the horse”. Louise Snellman är certifierad  Masterson Method practitioner (MMCP) sedan många år. Dagen innehåller både teori och praktik. Du får demonstrationer av flera Masterson Method tekniker och möjlighet att också själv pröva praktiskt på hästar. Vi är på Hermansdals Gård utanför Vaggeryd Småland. Pris för heldagen 1800 kr. Du anmäler dig till Louise Snellman 073-5224649 ( ring eller sms) Fika finns och du tar med egen lunch.Varmt välkommen till en dag med roliga upptäckter och fint lärande tillsammans med underbara hästar!

Nu ser jag fram emot en sommarvecka som lovar sol och värme. Äntligen kan vi slå fårens vintermat och sätta igång med husets färgtransformation. Från rött till gult 🙂 Fortsättning följer …. Önskar dig en fin vecka <3

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This