den 30 jun, 2024
Insidan gör utsidan vacker

Hej fina du,

I dag vaknar jag till en gråmulen söndag de har utlovat massor med regn och det stämmer nog. Det gör mig inte så mycket för jag skulle verkligen behöva en dag och komma ifatt lite inomhus. Med en massa att göra ute så blir det så 😉 Nu är halva huset tvättat och den röda färgen är ett minne blott. Äntligen ska jag få mitt gula hus med vita knutar och lite annat. Det har stått på önskelistan länge. Ett stort projekt men vi tar två sidor i år och fortsätter nästa år.

Trots att det tar mängder med energi rent fysiskt så ger det massor med glädje och inspiration att se hur allt växer fram. Den här våren och sommaren har jag inte målat annat än pärlspont, husdetaljer och åter brukat dörrar och möbler. Känner verkligen hur jag lever upp när jag får vara kreativ och skapa vare sig det är stort eller litet. Det ger mig massor önskar bara att jag hade lika mycket energi och uthållighet som när jag var yngre 😉 Nu får jag pausa och se till att fylla på med näring för att orka. Det krävs både disciplin, förståelse och kunskap för att hålla balansen.

Hålla balansen

För mig har den kinesiska medicinens “tänk” blivit både en räddning och en naturlig del av mitt liv. Per automatik känner jag av och agerar på det som händer i kroppen. Jag känner och förstår när jag ätit något som är för kallt, jag regerar och förstår varför vissa känslor gör sig påminda och inte vill släppa taget. Jag agerar direkt när jag känner att jag hamnar i obalans och försöker i möjligaste mån se till att jag håller balansen och förebygger.

I dag vet jag vad jag behöver för att må bra och jag respekterar min kropps behov och lyssnar på min själ. Tack vare att min kropp kämpar för att hålla ställningarna mot cancern, har jag fått lov att avstå från en mängd saker som jag VILL göra men inte orkar med längre. Jag har fått lov att lära mig avstå från aktiviteter och lyssna på kroppen. Det är fortfarande något jag kämpar för att acceptera. Även om jag vet att det är livsnödvändigt att kroppen har tillräckligt med energi (qi) för att immunförsvaret ska fungera.

Läste ett klokt citat häromdagen “Innan du försöker läka någon fråga om personen är villig att ge upp det som gjort honom sjuk”. Det ligger mycket i det. Vi behöver förstå att hur vi lever påverkar hur vi mår. Vad vi äter, hur vi tänker, vad vi känner. Om vi vilar, är fysiskt aktiva, har brister, lever på en plats eller med personer som tar vår energi och så vidare. Allt påverkar oss och vi behöver hitta vart vi läcker energi och fylla på oss själva med bra näring och ha en livsstil som passar just oss.

Obalanser gör att vi väljer fel

Det är tyvärr så att är vi i stor obalans så är det svårare för oss att göra bra val. Det är precis som om den lägre energifrekvensen vi har gör att vi söker upp det som är “sämre” för oss. När vi mår bättre är det lättare att se glaset som halvfullt istället för halvtomt. Det är lättare att ta tag i saker och orka förändra när vi har tillräckligt med Qi och Yang det är kraften till alla processer.

När jag jobbar med telefonkonsultationer och patienter blir det så tydligt att många problem är helt onödiga. Man sätter krokben för sig själv helt i onödan. På grund av att man inte har kunskapen, vågar, orkar eller förstår vikten av helheten fastnar man i en ond cirkel och kommer inte vidare.

Den kinesiska medicinens modell tittar på helheten. Fysiska och känslomässiga symtom betyder något. Man hittar orsaken till att problemen uppstått och åtgärdar obalanser och brister. Med det så försvinner symtomen. En kinesisk läkare vill inte ha sjuka patienter då har det gått för långt. Man vill balansera och stärka innan sjukdom uppstår. Patienter får mat, livsstilsråd och örter mot sina symtom på samma sätt som vi i väst får piller utskrivna för att döva våra. Här i väst fokuserar vi på det enskilda problemet och i den kinesiska medicinen på helheten och ett samband.

Hittade den här och tycker den är så fin <3

Låt själ och hjärta synas

Jag blir förtvivlad över den utseende fixering som blivit så normaliserad. Det är dessutom ideal som är direkt farliga och ohälsosamma. Det sprutas fillers, botox och opereras hej vilt. Man tar sprutor för att bli smal, äter och dricker allt möjligt för att utsidan ska se “bra” ut och energin finnas. Insidan är det få som bryr sig om. Själ, känslor och organ mår definitivt inte väl och det skapar stora problem, massor med symtom och tillslut sjukdomar. Jag vill bara vara stark, frisk, vital och fylld med energi och tycker att det är helt ok att åldras.

Det finns en skönhet i att få leva ett helt liv och att ha klarat av allt som dyker upp på vägen. Det måste få synas. Jag skulle vilja slå ett slag för att titta in i någons ögon och se själ och hjärta istället för att stirra sig blind på en yta. Jag bär den jag är med stolthet och vet att min insida är fin även om utsidan åldras. Kan vi inte hjälpas åt att vara stolta över oss själva som vi är.

Massor med regniga Juni kramar från Hermansdal

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This