den 22 nov, 2020
Näring bygger vårt försvar

Hej fina du,

Puh vilka dagar det har varit. Tekniken har verkligen talat om vem som bestämmer. Men skam den som ger sig. Eller rättare sagt tur att inte Emma ger sig 😉 Vi har haft problem med att få Mat som medicins försäljningssida att fungera och det har nu resulterat att hela hemsidan är flyttad till en ny server och kurssidan integreras på samma sida. Ja du hör ju, jag blir svettig och stressad bara jag tänker på det. Nu ska det snart fungera som det är tänkt igen. Att flytta och fixa ihop sidorna är något vi pratat om ett bra tag men dragit oss för. Nu blev det äntligen av. Inget ont som inte har något gott med sig 🙂

Som om inte det vore nog har jag haft påhälsning här hemma. (Det händer ibland) Ytterdörren har öppnats och stängts ett par gånger i veckan, utan att hundarna skäller. Jag sitter i min skrivarfåtölj och ser hur handtaget trycks ner och dörren öppnas och står öppen en stund innan den stängs igen. Jag vet inte vad någon vill men misstänker vem det är. Personen har dessutom “hjälpt till” tekniskt men är inte speciellt datakunnig. Onsdagens blogginlägg publicerade jag men det var bara jag som kunde se det. Emma undrade vad jag höll på med och jag skickade skärmdumpar på hur det såg ut hos mig. Vi förstod ingenting och det gjorde inte wordpress heller. Inlägget syntes bara när jag klickade på det. Energi kan verkligen vara både spännande och utmanande.

En dag i taget

Dagarna rusar förbi och jag längtar efter advent med ljusstakar och stjärnor som lyser upp i mörkret. Jag har köpt saffran och pepparkakskryddor. Fick tipset av en deltagare i Mat som medicin som hade förvandlat dadelbollarna till pepparkaksbollar vilket låter mitt i prick för mig. Nu står pepparksbollar och lussekatter med dinkel på min att göra lista.

Förutom teknikkrångel och påhälsning går livet sin gilla gång. Jag jobbar och tar hand om djuren och gården. Jag ser fram emot julen och ett nytt år. 2020 kommer gå till historien. Tänk vad ett litet “virus” kan ställa till med. Jag håller modet uppe och är själv inte ett dugg rädd för Corona i form av virus. Jag har verktyg för att hjälpa kroppen och använder dem. Immunförsvaret är min högsta prioritet. Men det är många liv som raseras nu. De som har svårt att försörja sig och egna företagare som går omkull. För att inte tala om vad all oro, sorg och saknad ställer till med. Känslor skadar på djupet i kroppen enligt den kinesiska medicinen.

En nära och mycket kär vän sitter hemma utan symtom men i karantän efter att ha blivit utsatt för en smittad person på sitt arbete. Hon har nu fått order om vad hon ska göra för att stärka sitt immunförsvar. Smittad eller inte så är det alltid bra. Ingenstans i nyhetsflödet talar man om vad vi faktiskt kan göra för att hjälpa oss själva? Varför det? Det finns faktiskt vetenskapliga artiklar om både D och C-vitaminets förmåga att hålla ställningarna mot virus.

Näring bygger vårt försvar

Ständigt pratar jag om mat, näring och vårt jordelement dit mage och mjälte hör. De kan de som går Mat som medicin intyga 😉 Det är bland annat mage/mjälte som ska omvandla det vi äter till qi . Fungerar inte det första steget eller vi inte ger kroppen något den kan använda så får vi problem. En del är starkare än andra och klarar sig längre men tillslut så smyger sig problemen på. Det kan börja med att magen sväller upp när vi äter eller att vi börjar bli överkänsliga mot mat. Gör vi inget åt orsaken till att vi får obalanser blir de fler och tillslut klarar inte kroppen längre av att reda ut dem.

Är vi fulla av qi så mår vi känslomässigt bra och kroppen fungerar. Det är själva livskraften och faktiskt även ursprunget till både Yin och Yang. När vi förstår vikten av bra qi/energi förstår vi också skillnaden mellan en tomat som växt upp i näringsrik och lagom fuktig jord under en varm sol och den som växt upp i näringslösning och fått mogna på en båt på vägen hit.

Kvalitén på den qi vi äter och andas är viktig om kroppen ska kunna skapa ett bra skydd

Olika typer av qi

Wei qi är vårt osynliga och kraftfulla skydd, som är kroppens första försvarsbarriär. Det försvarar kroppen från ett yttre an- grepp genom att hålla sig redo för att putta ut vad som än kan tänka sig att skada kroppen och skapa oreda. För att klara den uppgiften behöver wei qi en jämn tillförsel och förstärkning av energi. 

Jing qi är vår nedärvda energi som vi har med oss från våra föräldrar och som lagras i njurarna. När vi når medelåldern har vi ofta förbrukat en stor del av Jing qi. Det är ofta vid denna tidpunkt i livet som många av oss även börjar känna av diverse krämpor och att man inte har kvar samma styrka som man en gång haft. Att exempelvis vara uppe sent en kväll/natt tar helt plötsligt längre tid för kroppen att återhämta sig ifrån. 

Gu qi får vi genom mat och dryck som fördelas ut till kroppens celler genom matsmältningsapparaten. 

Shen qi får vi genom vår relation med familj, vänner och naturen, den når hela kroppen via hjärtat 

Da qi får vi av luften vi andas och når hela kroppen via våra lungor. 

När Jing qi, Gu qi, Shen qi ochDa qi ”sammansmälter” i lungan, bildar de Wei qi

Jing qi är den enda qi som är nedärvd, alla andra kan vi påverka genom hur vi lever. Är vi rädda om vår Jing qi genom hur vi lever, räcker den längre i livet.

När du äter bra, andas frisk luft, undviker fysisk och psykisk stress och lever i harmoni med världen runt dig, skapar du ett stabilt inre som gör att wei qi kan växa och trivas i kroppen. 

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This