den 15 nov, 2020
Är du kapten på din egen skuta

Hej fina du,

I går fick vi äntligen lite sol på Hermansdal och det kändes magiskt. Den kämpade sig fram efter en regnig och grå förmiddag. Jag är tacksam för det lilla och njöt av vädret i skogen med hundarna och från hästryggen. Så fort det gråa tunga molnen försvinner känner jag hur luften klarnar och känns fräschare att andas. Ljuset gör att livsandarna vaknar och jag fylls med energi och lust att hitta på saker.

Jag sitter här i min lilla bubbla på Hermansdal och skriver så tangenterna ryker hela dagarna. Emellanåt känns som hjärnan ska smälta. När jag behöver en paus är det skönt att kunna gå ut i skogen en sväng och njuta av sol, vacker natur och andas frisk luft. Lika härligt är det sen att komma in och värma sig med en kopp ingefärste under en ullpläd och fortsätta arbeta. Det är otroligt lyxigt att kunna planera sina dagar själv men jag får hela tiden påminna mig att jag behöver både pauser och faktiskt ta ledigt från mail och annat i bland. Jag har lätt för att jobba 7-24 7 dagar i veckan.

Ringar på vattnet

Jag tycker att veckorna går rasande fort nu. Det hinner inte bli Måndag förrän det är Fredag igen. Det ska bli skönt när den nya versionen av Mat som medicin är på plats och hemsidan är uppdaterad med nytt material. Återigen är jag tacksam för Emma som hjälper mig med den svåraste tekniken. Jag tycker att det är fantastiskt hur universum skickar in rätt personer och händelser för att jag ska fortsätta göra det jag gör. Precis när jag tänker att det inte finns någon som är intresserad av det jag skriver dyker det upp bekräftelse via mail och telefonsamtal. Ni som hör av er med glada tillrop ska veta att det verkligen uppskattas. Att inspirera andra att påverka sitt mående är ett kall och veta att någon mår bättre den största belöningen. Ju fler som förstår kraften i självläkning ju fler ringar på vattnet.

Just nu glädjer jag mig över alla deltagarna som vill fortsätta sin hälsoresa med Mat som medicin även nästa år. I brist på fysiska kurser på Hermansdal tack vare Coronas framfart, ser jag fram emot våra digitala frågestunder och telefonkonsultationer. Det kommer att kännas lite som att ha en fysisk kurs och bli ett möte på ett närmare sätt.

Du kan läsa mer om Mat som medicin och vad deltagarna tycker här

Hitta glädjeämnen

För mig är det viktigt att stänga av omvärldens negativitet det är viktigt att hitta en balans mellan elände och positivitet. Corona, USAvalet, våld och gängkriminaliteten bidrar inte till att framtiden eller världen känns ljusare. Min lösning är att banta intaget av “nyheter” och försöka öka mängden positiva händelser. Jag behöver ha en balans mellan Yin & Yang (ljus & mörker).

I bland får jag leta ordentligt för att hitta något bra men det är sällan jag misslyckas även om det kanske tar lite tid ibland. Media borde ha en stund med bra nyheter i sin rapportering som motpol till allt elände som de spottar ut. De nyheterna finns naturligtvis också men får aldrig något utrymme.

I dessa tider fråga hur någon mår och slå en signal till någon du inte pratat med på ett tag. Skicka ett kort, meddelande eller mail även om vi är mer isolerade nu fysiskt så behöver vi inte vara det känslomässigt. Blir du glad för att någon tänker på dig och hör av sig så blir säkert andra det också. Jag försöker leva livet och behandla andra, både människor och djur som jag skulle vilja bli behandlad själv. “What goes around comes around” är ett av mina livsmotton.

Är du kapten på din skuta

Jag tror att det är bra att stanna upp och fundera på vart vi är på väg och vad vi vill ha för ingredienser i våra liv. Har vi inget mål så guppar vi runt på livshavet utan att veta vilken hamn vi ska till och låter andra och yttre omständigheter styra våra liv. Vi blir offer för omständigheterna i stället för att ta kommandot själva och bli kapten på skutan. Det är på samma sätt med hälsa. Jag vill skapa de bästa förutsättningarna så jag kan fortsätta att vara aktiv och till exempel rida mina hästar tills jag blir gammal. Jag accepterar inte en massa “ålderskrämpor” som normala utan gör något åt de symtom som kommer. Jag vet att det går att vända och må bra igen även om jag inte kommer bli 20 igen och frågan är om jag ens vill det 😉

Mat som medicin

Den kinesiska medicinen har en förklaringsmodell som är över 5000 år gammal och som än i dag fungerar för att skapa harmoni och välbefinnande i vår kropp och själ. Obalanser mellan yin och yang och mellan de fem elementen och olika brister skapar symtom i kropp och själ. När vi fyller på med rätt näring och lär oss leva på ett sätt där vi inte ständigt dräneras kommer kroppen att kunna läka och våra symtom att försvinna.

RÖDBETSBIFFAR PÅ GRODDADE ÄRTOR OCH BOVETE 

Ingredienser

2 stora rödbetor (rivna)
3 dl groddade gröna ärtor/linser
3 dl groddat bovete
3 msk olivolja
2 små vitlöksklyftor
1 tsk salt 2 krm peppar

2-3 msk blötlagda linfrön eller psylliumfröskal/fiberhusk

Gör så här:

Mixa alla ingredienser förutom rödbetorna. Rör därefter ner rivna rödbetor och blanda runt! Stek varje biff på ganska låg värme i ca 7-9 minuter eller torka i ugn på ännu lägre värme (80°). Till Rödbetsbiffarna använde vi kokt quinoa blandat med grönsaker och mungböngroddar. Rätten toppas med rödbetsgroddar och purjolöksgroddar. Jag kommer att lägga till även Alfagroddar de är en bra medicin för mig.

Rödbetor är bra för eld, trä och metallelementet, stärker blodet, främjar cirkulationen av blod och motverkar kyla

Gröna ärtor stärker yin, qi och blod är vätskedrivande och hjälper jord, metall och eldelemetet.

Bovete stärker metall och jordelementet, motverkar fukt och hetta och främjar cirkulationen av qi

Mungbönsgroddar stärker metallelementet motverkar hetta och eliminerar gifter

Quinoa stärker vatten och metallelementet, qi och yang

Vad betyder det

I praktiken betyder det att maten hjälper kroppen att komma i balans och fyller på en mängd brister. När det sker klingar symtomen av. Det kommer inte att hjälpa med enbart en måltid även om det i bland kan göra det. Till exempel så kan en kopp ingefärste med citron och honung häva en virusattack om vi upptäcker den i tid.

Är det krångligt att äta mat som är bra för oss? Nej det är det inte, men vi behöver lägga ner energi på att lära oss något nytt och skapa nya vanor. För mig är ett bättre mående fysiskt och känslomässigt väl värt den insatsen. Det som får oss att tveka inför att sätta mål är ofta för att vi inte vet hur det ska gå till och när vi inte ser resan framför oss ger vi upp utan att försöka.

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This