den 26 dec, 2021
Julfrid kommer inifrån

Hej fina du,

Hoppas att din jul varit fin. Att skala bort ett gäng borden och måsten inför julen skapade precis det lugn och den julfrid jag önskade mig. Jag har tillbringat helgen med min två och fyrbenta familj. Varit ute i skogen med hästar och hundar, ätit gott, och myst på alla sätt. Faktiskt en av de bästa jularna på länge trots att det inte blev städat i varje vrå och alla tomtar inte framplockade. Intressant !!! Snö -10 och strålande sol på Julafton bidrog till julkänslan. Det är något speciellt med en vit jul!!!

Ofta har vi en massa ideér om hur saker ska vara för att det skall kännas bra. Att ändra på det invanda ger ofta nya perspektiv och ibland oanade positiva erfarenheter. Julförberedelserna kom av sig i veckan då vår älskade Rut lämnade oss 16 år gammal.

Även om man vet och förstår att vi inte lever för evigt någon av oss så vänjer jag mig aldrig. En liten katt kan verkligen lämna ett stort tomrum efter sig och det har Rut gjort. Hon spann och kelade in i det sista även om hon inte mådde bra. Nu ligger hon begravd här på Hermansdal tillsammans med de som gått före henne.

Sedan slutet på 2020 och under hela 2021 har jag verkligen fått öva mig på att hantera sorg. Det blir så när man har en stor familj där medlemmarna åldras. Tyvärr har vi fler åldringar kvar på Hermansdal men jag hoppas att det tar en stund innan det är dags för dem att gå. En paus för återhämtning och att få sörja klart behövs.

Släppa taget

Det där med att släppa taget är inte lätt. Det är svårt att släppa taget även av det som inte är bra för oss. Vi stannar i dåliga relationer eller på en arbetsplats även om vi vantrivs. Vi fortsätter att äta mat som vi vet att vi inte mår bra av och vi fortsätter med vanor som inte passar oss alls. Varför? Visst är det märkligt att vi beter oss på det sättet. Vi kan mycket väl känna och veta att vi mår bra av något men vi gör det inte. Är det för att vi inte älskar oss själva tillräckligt mycket som vi inte släpper det vi mår dåligt av och väljer det vi mår bra av?

Så här i slutet av ett år och under vattenelementets tid är det perfekt att ta sig en funderare och söka sig inåt. Det är perfekt att reflektera över det liv vi lever och hur vi mår i kropp och själ. Vad kan vi förändra och vad behöver vi släppa. Om livet är fullt så finns inte plats för nya erfarenheter.

Skapa nya möjligheter

Vi behöver alltid släppa något för att få plats med nytt. Fyller vi tiden med en massa måsten finns ingen möjlighet för att vi ska upptäcka något nytt. Då springer vi runt i ekorrhjulet och dagar och veckor ser likadana ut. Trivs vi är det naturligtvis inget problem. Men känns det som om det skaver eller att vi saknar något då behöver vi skapa plats för att släppa in något nytt.

Gör en inventering av livet och se om det är något du saknar. Våga ta ett steg och gör en förändring mot det det du vill ha. Oftast är resan mot nya mål den mest givande och målet i sig blir inte lika viktigt. Våga prova att gå i en ny riktning och se vilka möjligheter som öppnas 🙂

Som utlovat kommer här receptet på min brödfavorit till jul

Hermansdals Julbröd

  • 5 dl valnötter
  • 4 dl aprikoser
  • 3 dl russin
  • 2 dl hasselnötter
  • 9 dl dinkel fin
  • 2 dl dinkel grov
  • 5 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 pkt jäst

To Do

Hacka valnötter och aprikoser grovt, blanda med russin salt och hasselnötter. Värm vattnet till 37 grader och lös upp jästen. Häll i mjöl, nöt och fruktblandningen, arbeta smidig ca 10 min ( du kan spara 1 dl fin dinkel till slutet mjölmängden kan variera)

Jäs 40 min. Arbeta ihop degen igen och dela i två lika stora delar och forma till två runda bröd. Skär snitt på ovansidan och låt jäsa i 30 minuter Grädda i 225 grader i ca 30 minuter.

Valnötter– stärker Qi, yang och jing

Aprikoser– stärker yin och blod

Hasselnöt– stärker qi och blod

Russin/Vindruva– stärker qi blod yin

Dinkel– stärker yin blod och qi

Önskar dig en God fortsättning och ett Gott slut på 2021

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This