den 8 nov, 2020
När vi stärker qi får vi ett bättre immunförsvar

Hej fina du,

Hoppas att du har det bra därute i vår oroliga värld. Jag funderade på vad jag skulle skriva om den här söndagen och tänker att stärka qi behöver vi göra allihopa nu när Corona blossar upp. Oron dränerar oss och energin sjunker dessutom i naturen nu så det finns inget som hjälper till att höja vår energinivå. Men du kan göra en hel del själv för att ta hand om dig och stärka ditt immunförsvar. Qi är ursprunget till både Yin och Yang och tillräckligt med Qi behövs för att vi skall ha ett fungerande försvar i vår kropp.

Själv har jag haft en intensiv arbetsvecka med massor med jobb både patientfall och förberedelser inför Mat som medicin 2021. Verkligen superroligt ska det bli med det nya upplägget. Det kommer att bli mer hands on och jag kommer få mer att göra men det kommer att hjälpa de som har svårt att komma igång och även de som vill ta till sig kunskapen djupare. I bland behöver vi en extra putt i baken för att ta oss i kragen och starta och påminnelser om att vi måste göra något. På måndag slår vi upp dörrarna så att du kan boka din plats om du vill vara med under 2021.

Plötsligt händer det

I fredags skingrades molnen och det blev ett strålande väder hela dagen. Jag kompade ut 😉 och passade på att njuta av vädret från hästryggen och fika utomhus omgiven av alla djuren. Det är en livskvalitet som jag är tacksam för. Det är så viktigt att ta tillvara på alla guldkorn i tillvaron och fylla oss med bra energi. Speciellt nu när Corona blommat upp igen och tagit över världen. Det viktigaste du kan göra för dig själv är förutom att hålla avstånd är att stärka ditt immunförsvar. Det gör vi med bra mat och extra D, C- Vitamin och zink bland annat och att just fylla på med saker som gör oss glada. Att ständigt oroa oss gör att vi dräneras och blir svagare.

När ljuset kommer blir mörkret till skuggor

Vad ger dig energi

Att träna sinnet och vart vi lägger våra tankar är en träningssak precis som allt annat. Det krävs medvetande för att vi ska komma på oss själva när vi trillar in i våra invanda beteenden. För att orka ändra och ta tag i saker behöver vi både det medvetandet och qi/energi och våra tankar skapar känslor.

Jag får energi av att mina patienter och kursdeltagare mår bättre och att jag kan hjälpa dem till hållbara förändringar som gör skillnad i deras liv. Det finns så mycket onödig ohälsa. Visst borde det vara självklart att vi fick lära oss att “leva” livet på ett bra sätt och vara rädda om oss redan när vi var barn. Men så ser det tyvärr inte ut i vårt moderna samhälle. Här knaprar vi piller och tar bort symtom istället för att ta reda på varför de dyker upp. Symtom kan försvinna fort när vi tar tag i orsaken. Precis som att naturen reparerar torka med regn kan vi må bra med det som är rätt för oss.

Känslor ger eller tar energi

De senaste året har varit känslosamt och tufft på många sätt. Jag och många med mig har upplevt precis alla känslor man kan ha. Det som är fantastiskt skönt är att jag har lyckats transformera dem, jag har inte fastnat i någon av dem. Det betyder att mitt i oron har jag trots allt lyckats bli starkare. Känslor kan vara en krafttillgång men de kan även bli en belastning rent fysiskt för kroppen om de inte transformeras och vi fastnar i tex oro vilket är lätt nu när Corona blossar upp igen.

Får vi brist på Qi så kommer det att påverka transformationen av känslor. Vem har inte upplevt hur mycket värre problem och tankar känns när vi är trötta och slut? Vi ska ha och behöver alla våra känslor men de ska vara “lagom” starka, inte för länge och de ska förändras. Alla fem elementen har sin känsla och har vi obalanser någonstans så visar det sig på flera sätt bland annat påverkas vårt känsloliv. Kan vi aldrig skratta eller gråta så betyder det något och är en obalans. Blir vi aldrig arga eller sätter gränser så står det också för något. Vi ska respektera våra känslor och lyssna till dem men inte fastna i dem. Vi behöver förstå dem och ha tillräckligt med kraft för att de ska transformeras.

När vi har det vi behöver mår vi bra inifrån och ut

Faktum är att när vi stärker och balanserar de element där obalanser och brister finns med till exempel mat kommer vi att må bättre både känslomässigt och fysiskt. När kroppen får den näring den behöver och vi blir av med det som stör den kan den komma i balans och läka. Tills vi förstår vad som är fel kommer den att fortsätta ge oss symtom både kroppsligt och själsligt. Täpper vi dessutom till de hål vi läcker igenom och rensar upp bland alla energi trådar som suger kraften ur oss kommer det vi fyller oss själva med att räcka längre. Vi kommer att bli starkare och vitalare. Vitaliteten och kraften kommer att göra oss friskare och vi kommer att må bättre känslomässigt.

När vi stärker qi allmänt får vi också ett bättre immunförsvar och det känns tryggt dessa tider.

Tips på hur du stärker qi

  • Ät mat som stärker jord-elementet som exempelvis rotfrukter, dinkel, potatis, ris, gröt och soppa.
  • Ät mat som är tillagad och varm, helst kokt
  • Ha en bra balans mellan vila och aktivitet
  • Se till att sova minst 7 timmar per natt
  • Promenera i naturen
  • Ät mat som är näringstät och ekologiskt odlad
  • Gör saker som gör dig glad
  • Andas frisk luft
  • Följ ditt hjärta och tro på dig själv
Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This