den 18 jul, 2021
Mat och örter som ger svalka

Hej fina du,

Flämtar du också i värmen. Säkert underbart semesterväder om man kan ligga på stranden men att jobba fysiskt nu är faktiskt olidligt. Det är tidiga morgnar och sena kvällar som gäller. Dagarna går åt till att se till så att djuren har vatten och skugga. Gäller även mig 😉 Det blir korta stunder ute och sen en sval dusch. Till och med blommorna slokar i värmen trots vatten. Hästarna är ute på natten och inne på dagen även fast vi har väderskydd i hagarna så är insekterna för jäkliga. De gillar både mig och hästarna. Jag använder Trollhassel flitigt nu kan jag säga.

Svalka är bra när vi är varma men var försiktig med kyla. Värmen gör att vår yta är “öppen” och tillför vi för stark kyla tar den sig in i kroppen och kan bli kvar om vi har en brist på yang. Är du en person som reagerar på AC så har du svaret på varför där. Speciellt om kylan kombineras med en annan klimatfaktor i den kinesiska medicinen nämligen vind. I morse vaknade vi äntligen till betydligt svalare temperatur vilket är fantastiskt skönt men kräver en annan klädkod än sista dagarna.

Svettas du mycket och dricker en massa vatten så se till att du även får i dig salt. Samma sak gäller hästar och får de behöver fri tillgång på salt och Joey som varit och tränat i värmen fick extra elektrolyter. Känner du att du får huvudvärk eller kramp se till att du inte är uttorkad eller har brist på salter och mineraler. Prova extra magnesium och zink och en 1/2 tesked oraffinerat havssalt i ett glas med vatten så ska du se att kroppen klarar att återställa sig.

Tips I värmen

  • Undvik fysiskt ansträngande aktivitet
  • Duscha svalt
  • Håll dig i skuggan
  • 1/2 tsk oraffinerat havssalt tex Celtic Sea Salt
  • Svalkande frukter som melon, apelsin, ananas, citron
  • Pepparmynta i vattnet

Här hittar du fler tips

Mat och örter som medicin

Har vi för mycket hetta kan vi använda både mat och örter som medicin för att balansera kroppen. Pepparmynta är en växt som är perfekt för att svalka varma sommardagar. Den är lätt att få tag i och en del av oss har i överflöd i trädgården. Dess egenskaper är som gjorda för att svalka kroppen när värmen slår till.

Enligt den kinesiska medicinen är pepparmynta sval till sin natur och hjälper därmed till att ta bort för mycket hetta. Dess smak är söt och kryddig. Den kryddiga smaken hör till metall-elementet och lungan som hjälper kroppen att reglera ytan. Det vill säga huden och porerna. Genom att man stärker lungan hjälper man kroppen att reglera svettning genom att reglera porernas öppnande och stängande.

Lägg några blad eller en kvist med pepparmynta i en kanna vatten och avnjut varma sommardagar. Vill man, kan man även slänga i några skivor ekologisk citron för en uppfriskande och läskande sommardryck. Du kan även ta en kvist med pepparmynta och lägga i en kopp, slå på varmt vatten och avnjut en härligt uppfriskande och svalkande kopp med te 🙂

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This