den 11 jul, 2021
Har du det du behöver?

Hej fina du,

Sommar, sommar, sommar vilken underbar årstid det är. Spelar ingen roll att jag och djuren slåss mot insekter och svetten lackar. Det är helt enkelt magiskt ute. Tidiga morgnar, sena kvällar och långa dagar med massor av energi det kan inte bli bättre. Helt enkelt ett favorit tillstånd 😉 Lika skönt kommer jag att tycka att det är när hösten kommer och jag får boa in mig med tända ljus. Var sak har sin tid och känslan av att årstider är “som de ska” gör att jag känner mig tillfreds. Efter månader av värme är det skönt med svalka och efter en vinter med snö och kyla ser jag fram emot våren och sommaren igen.

Känslan av att vara nöjd och tacksam för det man har och får skapar lugn och glädje. Tacksamheten är en underskattad lyckobringare. Så gott som varje dag tar jag en egen stund på morgonen innan dagen vaknar. Jag mediterar och funderar över allt jag är tacksam över. Samma sak gör jag på kvällen innan jag somnar. Jag tänker igenom dagen och sänder ett tack till några av de händelser som jag är extra glad över. Det finns alltid något som lyser upp tillvaron även om vi ibland är både ledsna, sorgsna, besvikna, arga, rädda eller oroliga. Det vi fokuserar på växer.

Nu ser jag fram emot några dagars ledighet. Joey och jag ska i väg och träna tillsammans med andra häst frälsta och det ska bli så kul. Allt är packat och klart, i eftermiddag åker vi. Vi får hoppas att alla tidiga morgnar på ridbanan gör att vi är redo för några dagars intensiv träning.

Känslor kan göra oss sjuka

Det är precis lika viktigt att träna upp tankar och känslor som det är att ha starka muskler. Vi behöver ha en bra kondition både i känslolivet och kroppen. Själen och våra känslor är väldigt viktiga i den kinesiska medicinen. Våra känslor kan göra oss sjuka om de blir för mycket och/eller långvariga. Har vi svårt att ta oss ur ett känslotillstånd så beror det inte sällan på att vi har brist på energi eller en svaghet i det “element” som tillhör känslan.

Svagheter i lungan som till exempel astma kan bero på sorg och när vi stärker lungan som organ kan vi bearbeta sorgen.Samma sak är det med värk, det är ett stopp av qi (energi) som kan ha olika orsaker. Om vi förstår anledningen till varför det blivit stopp i flödet, och tillför det som behövs, kan qi cirkulera i kroppen igen. Värken försvinner och kroppen läker. Känslor som oro och grubbel är stora anledningar till att qi stagnerar liksom brister i olika former.

En uråldrig förklaringsmodell fungerar än i dag

En klassiker idag är “leverproblem” sett med den kinesiska medicinens ögon. Vi går runt med en ständig stress och är lätt irriterade och arga. Det känslotillståndet “försvagar” levern och skapar en obalans mellan de fem elementen. Den försvagade levern gör att vi hamnar i ännu mer obalans och gör oss ännu mer irriterade. Till slut går levern till “attack” mot magen som hör till jordelementet och vi får alla möjliga problem med vår mage. Jordelementet är försvagat för att vi inte äter på ett bra sätt eller helt enkelt på ett sätt som gör att vi inte får i oss tillräckligt med näring eller för att vi går runt och oroar oss. Det svaga jordelementet gör att det inte kan hålla ställningarna mot det attackerande träelementet. Den onda cirkeln är i gång. Hänger du med?

Det är därför hyllorna i matbutiker och hälsokost affärerna är fulla av mag-tarmbakterier och enzymer i alla dess former. Just för att lugna våra magar. I stället behöver vi balansera levern och lära oss leva våra liv, utifrån vad som är bra för just mig och äta på ett sätt som stärker jordelementet. Jag tycker absolut inte att enzymer och bakterier är fel de kan tvärtemot hjälpa ett svagt jordelement att bli starkare. Men vi behöver ändra orsaken till att vi får problem för att må bra i långa loppet.

Den kinesiska medicinen har alla verktyg för att hjälpa oss att leva våra liv på ett sätt som håller oss friska, vitala och ger oss ett balanserat känsloliv. Våga vara sann mot dig själv och uppskatta det unika som är just du.

Har vi verktygen och förståelsen kan vi göra val och hjälpa oss själva. Är vi redan sjuka kan vi göra förändringar som hjälper kroppen att återfå balansen i stället för att tillföra mer av det som skapar problem för oss. Har vi kunskapen kan vi i alla fall göra ett medvetet val och inte bli offer. Vi kan påverka hur vi mår med kunskap.

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This