den 16 maj, 2021
Må bra tips för kropp & Själ

Hej fina du,

Vilken fin långhelg vi har haft här på Hermansdal. I iallafall torsdag och fredag, i går åkte långkalsongerna på igen 🙂 Stallet har fått sitt årliga bubbelbad. Altanen är skurad med mirakelmedel och väntar på att linoljesåpan ska komma i veckan. Det blir det nästa steg i altanförvandlingen. Spännande !!! Tips kommer.

Tomatplantorna har fått vara ute i solen på dagarna. Jag har premiär klippt gräset, rensat ogräs, sått spenat, sallad och lite annat smått och gott. Försöker komma i kapp med allt som ligger efter. Jag mikro pausar med färskpressad juice och njuter av att kunna ha ytterdörren öppen och vara ute. Nästa etapp blir att rädda jordgubbsplantorna som aldrig återhämtat sig efter Dimma & Disas framfart i trädgården som lamm.

Lycka inifrån och ut

Fåglarna kvittrar, Arthur gal, hästarna frustar i hagarna och det pågår ständigt ett lammrace i fårhagen. Faktiskt så nära en idyll man kan komma. Jag fylls med tacksamhet över att få bo på denna fantastiska plats. Vi har nära till civilisationen och ändå befinner vi oss mitt i en oas i skogen. Det här är livskvalitet för mig. Att laga och äta bra mat, ha fina vänner och dagliga rutiner som skapar ett lugn i kropp och själ är precis vad vi alla behöver för att må bra. Om livet välter oss är det viktigt att hitta tillbaka till det som fyller oss med glädje och tacksamhet. Att vi äter mat som är bra för oss är en förutsättning för att vi ska läka både fysiskt och känslomässigt.

Mat är verkligen medicin och gör en enorm skillnad. Varsågod här får du några superenkla och goda Hummustips. Jag använder dem som pålägg och i princip till allt annat också 😉 Hermansdals dinkelbröd med hummus, avokado, rödlök och tomat är en riktig näringsbomb som fungerar både morgon middag och kväll 🙂

Kikärtshummus

 • 400 gram kikärtor ca
 • 1 vilöksklyfta
 • 2-3 msk olivolja
 • I msk citronsaft
 • 0,5-1 dl vatten
 • 1 msk spiskummin
 • 1 msk koriander
 • salt, peppar

Skölj ärtor, pressa vitlök, och häll alla ingredienser i en matberedare. Tillsätt vatten tills konsistensen känns bra. Mixa alltihopa tills du får en slät crème och salta och peppra efter smak.

TIPS! Vill du prova något mer kan du även prova att ha i rostad sötmandel och mixa ner det är jättegott.

Kikärtor stödjer hjärta, mage , mjälte och njurar. Kummin stärker vatten och jordelementet och med det njurar, mage och urinblåsa. Koriander stärker magen. Citron stödjer gallblåsa, lever, njurar, lunga, mjälte och mage.

Rödbetshummus

 • 1 dl rostade solroskärnor
 • 1 vitlöksklyfta
 • 3 msk olivolja
 • 2 kokta rödbetor
 • 200 g kikärtor ca
 • 2 msk citronjuice
 • salt, svartpeppar

Mixa slätt och smaka av med salt och nymalen svartpeppar, blir den för fast späd med vatten

Rödbetor stödjer bland annat hjärtat, lever och tunntarm. Solroskärnor stödjer mjälte, lever tjock och tunntarm.

Hur blir maten vår medicin

Vad betyder det egentligen att mat är bra för olika organ och element? Den kinesiska medicinen har sin egen förklaringsmodell om varför symtom dyker upp och vi blir sjuka. Med en kropp i balans mår vi bra både själsligt och fysiskt. Qi, Yin, Yang och de fem elementen dit de olika organen hör är grunden i den kinesiska medicinen. Rödbetor stöttar till exempel hjärtat och blodet och på det sättet kommer de att hjälpa oss med alla symtom som kommer därifrån. Alla delar, vävnader och organ behöver sitt och helheten är det som skapar hälsa och välmående. Vi behöver tillräckligt med Qi, yin och Yang för att må bra. Om vi har brist på något påverkar det hela kroppen och även våra känslor.

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Tips med vårkänsla

Tips med vårkänsla

Hej fina du, Hur har du det? Jag längtar efter solen!!! Nu är jag trött på regn. Det verkar liksom aldrig ta slut. Jag...

läs mer

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This