den 22 maj, 2021
Nässla en örtmedicin

Hej fina du 🙂

Efter några dagar med sommarvärme har växtligheten exploderat efter den kalla och långa vintern. Vårblommorna lyser underbart vackert i vitt, gult och blått. Men det är inte bara blommorna som tittar fram utan även vår fantastiska nässla har börjat komma upp ur jorden.

Nässlan är en riktig näringsbomb som är fylld med vitaminer, mineraler, spårämnen och aminosyror.Dess innehåll av fytohormoner som liknar östrogen, kan ge stöd och lindring vid klimakteriebesvär.

Nordisk Örtmedicin och Nässla

I den nordiska örtmedicinen har nässlan länge haft en självklar plats och varit en viktig läkeväxt. Den anses allmänt stärkande för hela kroppen och används ofta för att stärka immunförsvaret. Den stimulerar bildande av blod, stärker bindväv och slemhinnor samt förbättrar och stärker kvaliteten på naglar, hud och hår. Nässlan kan användas förebyggande vid olika hudproblem som eksem och akne. Den har en vätskedrivande effekt som gör den användbar vid både urinvägsinfektioner och ödem.

Kinesisk Örtmedicin och Nässla

I den kinesiska medicinen beskriver man alltid smak och qi hos en läkeväxt. Detta hjälper oss att veta vilka egenskaper växten har och vad den kan användas till. Nässlans smak och qi är salt, något kryddig, söt och sval.

Här kommer några exempel på när man använder nässla sett ur ett kinesmedicinskt perspektiv;

Leder ut fukt, främjar urinering och klargör hetta 

Att den främjar urinering och leder ut fukt betyder att nässlan är mycket effektiv vid behandling för de som har problem med ödem/vätskeansamlingar. Även problem med urinering/urinvägsbesvär som svag stråle, att man blir akut kissnödig. Eller har en brännande känsla vid urinering, kissar ofta, är kissnödig men när man ska kissa kommer bara några få droppar.

Även övervikt och en känsla av att vara svullen är tecken på att man har fukt i kroppen. Nässlan har goda egenskaper att transportera bort fukt från kroppen. Nässlans svala karaktär gör den även bra på att minska hetta så som till exempel urinsten, inflammationer och eksem.

Driver ut vind-hetta och vind-fukt 

Med detta menas att nässlan till exempel är mycket bra på att driva ut fukt. Fukt kan vara en orsak till stela och värkande leder. När vinden är inblandad betyder det att värken kan vandra runt i olika leder. Den befinner sig inte alltid på samma ställe hela tiden. Nässlans egenskaper gör den också användbar vid klåda i huden. Exempelvis röda, torra utslag som kliar eller utslag som kliar och vätskar sig.

När och svalkar blodet

Symtom som visar på att man behöver nära och svalka blodet kan vara: menstruation med stora blödningar, mellanblödningar, att man hostar/spottar blod, näsblod och blod i avföringen. Nässlans goda egenskaper för att nära och stärka blodet gör den även användbar vid symtom som visar på en brist på blod. Till exempel torrt och livlöst hår, torr hud, sköra naglar som lätt går av/skivar sig, sömnsvårigheter, trötthet/matthet och stela muskler.

Den kinesiska medicinens lösningar på våra fysiska och känslomässiga problem kan tyckas så enkla att vi har svårt att förstå att de fungerar. Här är den kinesiska medicinen en verklig mästare. Förmodligen är det just det enkla och naturliga som gör att kroppen och känslorna förstår och får hjälp. Fler verktyg, tips, kunskap och information om hur du kan hjälpa dig själv hittar du här i bloggen och i Nyckeln till Hälsa.

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This