den 21 okt, 2020
E-vitamin en hjälte

Hej fina du,

Hösten och älgjakten är här. Det får bli en paus med skogspromenaderna tills den är över. Vi har haft ett par riktigt gråmulna, disiga höstdagar nu. Det märks tydligt på djuren när luften är hög och krispig och när dimman ligger tät. Hästarna får spring i benen och kineserna följer med ut när solen skiner. När det småregnar och dimman ligger tät är det lugnare i hagarna och på ridbanan. Jag känner själv att jag blir tröttare när solen inte tankar mig med energi. Det är som om diset lägger sig som ett täcke över energin och gör att allt går långsammare.

Djuren behöver rätt näring de också

För ett par år sedan blev jag varse om vilken viktig roll E-vitamin har även i djurvärlden. Det är inte bara människor som kan drabbas av brister på olika näringsämnen, det händer även att djur får brist på  de viktiga byggstenararna – vitaminer & mineraler. Hos dem precis som hos oss uppstår då symtom.

Har du hört talas om snurrsjukan som kan drabba höns? Det hade inte jag innan vår fina höna Snövit drabbades av den. Efter massor med sökande på vad hennes problem var och vad som orsakade dem, förstod jag till slut ut att det var just “snurrsjuka”. En åkomma som kan drabba höns och andra fåglar när de av någon anledning får brist på E-vitamin. Så fort jag listat ut att det var E-vitaminbristen som var boven hoppade jag in i bilen och susade iväg för att köpa flytande tillskott.

“Hönsgruppen” på Facebook var fantastisk. Jag fick snabbt tips och råd på hur jag på bästa sätt skulle ge vår fina Snövit E-vitamin, hur mycket och hur ofta.Tänk vilken fantastisk kanal Facebook kan vara. efter bara ett par doser med E vitamin blev Snövit mycket piggare. Det är underbart att få uppleva hur snabbt en vitamin kan laga kroppen och symtomen klinga av. Ren magi faktiskt !!!

E-Vitamin

E-vitamin är en fettlöslig vitamin som är oerhört viktig för friska, starka blodkärl, ungdomlig hy och en god fertilitet. Anledningen till E-vitaminets viktiga roll i att hålla våra celler friska är att den är en kraftfull antioxidant.

Antioxidanter är våra mekaniker och städare som ger oss nyckeln till en bättre hälsa! Antioxidanter behövs för att skydda kroppen mot det överskott av fria radikaler som bildas varje dag. Deras uppgift är att ”fånga in” och oskadliggöra de fria radikalerna.

Vad är då fria radikaler? En fri radikal kan beskrivas som en molekyl som orsakar stor skada i vår kropp och våra celler. De går även under namnet oxidanter och är orsaken till att exempelvis frukt ruttnar och att saker rostar. Samma nedbrytningsprocess sker i våra kroppar hela tiden och det är här antioxidanterna kommer in som små mekaniker och städare. När  vi inte får i oss antioxidanter som kan städa och reparera skadorna som de fria radikalerna orsakar, blir det lite som att ha en lös elefant i ett glashus.

E-vitamin är en viktig antioxidant

Den skyddar näringsämnen som betakaroten och essentiella fettsyror från att oxidera. Den är viktig för en god prestation och har en positiv inverkan på vår uthållighet. Den stärker immunförsvaret och har en skyddande effekt mot bland annat akne, ärrbildning, blodproppar och urinvägsinfektioner.

Brist på E-vitamin kan ge symtom som:

 • Allergi
 • Eksem
 • Torr hud, torrt hår
 • Håravfall
 • Menstruationsproblem
 • Åderbrock
 • Förstorad prostata
 • Infertilitet
 • Besvär i matsmältningssystemt
 • Kramp i benen
 • Muskelsvaghet

Goda källor till E-vitamin är:

 • Mandel
 • Torkade aprikoser
 • Gröna bladgrönsaker
 • Solrosfrön
 • Hasselnötter
 • Ägg
 • Vetegroddsolja
 • Avokado

Fria radikaler och den kinesiska medicinen

 “Fria radikaler” nämns inte inom den kinesiska medicinen. För flera tusen år sedan visste man inte ens att de fanns. Det man däremot visste och vet är att livsstilen och det vi äter i allra högsta grad påverkar hur vi mår både fysiskt, psykiskt och känslomässigt. När vi tar hand om vår kropp och själ finns det helt andra förutsättningarna för att vara både frisk, vital och bli gammal. 

Missa inte Mat som Medicin och de fem elementen som kommer i ny tappning och startar Januari 2021

Om en kinesisk läkare blir gråhårig för tidigt och färgar håret för att inte visa det, är det ingen bra läkare. Han har inte lyckats ta hand om sig själv och behålla sin vitalitet. Som läkare skall man leva som man lär. En duktig läkare har friska, vitala  patienter. Den kinesiska medicinens viktigaste del är att lära sig att leva på ett sätt så att balans uppstår och med den slipper vi sjukdom. Det är en stor skillnad från västvärlden.

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

2 Kommentarer

 1. Hej
  Hur ofta gav du evitamin och hur mycket?
  Mvh Lina

  Svara
  • Jag har för mig att hon fick en vecka. Sen hällde jag multivitamin i deras vattenbehållare ett tag. Nu får de så mycket frukt och grönt att jag inte behöver tillsätta något.

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This