den 1 aug, 2021
Viktiga tips om du vill äta grönt

Hej fina du,

Känner du hur energin i naturen har skiftat? Nu är det inte längre yang som stiger utan yin. Vi är på väg in i den kinesiska medicinens femte årstid sensommaren. Jag tror och hoppas att vi har massor med varma fina dagar framför oss innan hösten är här, men det är en annan värme än den vi har haft under sommarkvällarna. Det blir fuktigare och råare ute när kvällen kommer.

Hästarna har vänt tillbaka dygnet och sover nu inne på natten. Hönsen och fåren går in och lägger sig tidigare, även jag känner att det är lättare att göra kväll.

Maten är det som bygger kroppen

Att jag tycker att bra mat är viktig för hälsa och välmående det tror jag inte någon har missat som följer mig på bloggen eller har läst Nyckeln till Hälsa. Ekologiskt och närodlat gör att det blir en bättre energi i maten. På det sättet får kroppen bra bensin och något att använda till alla processer. I stället för att bryta ner oss så håller vi oss starka och vitala. Slipper kroppen använda energi för att bryta ner gifter och kemikalier så slipper vi en massa onödiga symtom som kommer av den belastningen.

Det är inte alltid lätt att hitta varken närodlat eller ekologiskt och det kostar mer. Tänkte ägna det här blogginlägget till att dela med mig av några metoder för att rengöra frukt och grönsaker, om du vill äta mer grönt och har svårt att få till det. Det finns flera metoder som vi kan använda för att få bort en hel del av onödiga gifter och även bakterier. Tragiskt egentligen att det ska behövas men så ser vår moderna värld ut.

Frukt och grönsaker tillför massor med näringsämnen till kroppen, men rengör dem ordentligt innan du äter dem. Det kan sitta kvar bekämpningsmedel och bakterier som kan påverka hälsan. Både frukt och grönsaker utsätts för massor av bekämpningsmedel under odlingsprocessen. Även smuts och animalisk avföring som kan innehålla exempelvis farliga E-coli bakterier eller salmonella. Därför är det viktigt att rengöra och desinficera dem innan de äts.

Tips för att rengöra frukt och grönsaker

Det första du ska göra är att hålla dem under rinnande vatten, eller lägga dem i blöt i en balja med vatten. Det är inte 100% effektivt för att ta bort rester av bekämpningsmedel, men det kan ta bort en stor del av de giftiga substanserna. Vissa frukter och grönsaker kan du göra rent med en borste. Gnugga dem försiktigt så att du tar bort all smuts. Du kan använda den här tekniken med exempelvis potatis, persikor, morötter, gurkor och äpplen, mm. Ett annat bra knep för att rengöra frukt och grönsaker är att helt ta bort skalet. Många näringsämnen finns just i skalet, men det är också den del som påverkas mest av alla bekämpningsmedel.

Tvätta aldrig dina frukter och grönsaker innan du förvarar dem. Det skapar fukt som är en perfekt miljö för bakterier och mikroorganismer. Rengör dem alltid precis innan du ska äta dem, helst med varmt vatten.

Recept för att rengöra och desinficera frukt och grönsaker

Här kommer några naturliga recept som är effektiva för att rengöra och desinficera frukt och grönsaker.

Vit vinäger

Köp destillerat vit vinäger i en livsmedelsbutik. Blanda med vatten, 90% och 10% av vit vinäger, blöt frukt och grönsaker i den i ca 15 minuter och skölj sedan. Du kommer att märka att vätskan har mycket smuts och sediment. Den här metod kan användas på nästan alla produkter för behandling. Bär som en porös struktur, kan absorbera smaken av vinäger, därför rekommenderas denna metod inte för behandling av bär. 

Saltvatten 

98% vatten, 2% salt. Blötlägg frukt och grönsaker i 15 minuter. Metoden renar merparten av bekämpningsmedelsrester på dina grönsaker och frukter. Tvätta alltid dina produkter noggrant, även om de är ekologiska. Vanligtvis, om produkterna ordentligt tvättade, det tar bort det om 80% av bekämpningsmedel.

Bikarbonat

Innan du använder dig av det bör frukterna eller grönsakerna doppas i en hink med vatten för att ta bort smuts. Späd sedan ut en matsked bikarbonat i en liter vatten för att få ett naturligt desinfektionsmedel. Doppa dina frukter eller dina grönsaker i denna lösning i några minuter och gnugga sedan ordentligt för att ta bort bakterier.

Äppelcidervinäger

Äppelcidervinäger är en annan naturlig ingrediens man kan använda för detta ändamål. Späd ut 2 dl äppelcidervinäger i 1 liter vatten och tvätta dina livsmedel i blandningen.

Vinäger och citron

Vinäger och citron är två viktiga ingredienser för att rengöra livsmedel, de ger ett garanterat resultat när det gäller att ta bort bekämpningsmedel som kan göra mycket skada. Häll citronsaft i en sprayflaska med två matskedar vinäger och fyll flaskan med 2 dl vatten. Skaka sprayen ordentligt för att blanda allt och spraya sedan på dina frukter och grönsaker innan du äter dem.

Grapefruktextrakt och bikarbonat

För att göra detta hemmagjorda desinfektionsmedel blandar du,20 droppar av extraktet med 1 msk bikarbonat, 2 dl vit vinäger och 2 dl vatten. Blanda allt ordentligt i en sprayflaska och spraya på dina livsmedel innan du äter dem.

Vinäger och salt

För att tvätta och desinficera alla typer av frukter och grönsaker kan du fylla en skål med vatten med 1 dl äppelcidervinäger och 3 msk salt. Blanda allt ordentligt och blötlägg därefter dina livsmedel i blandningen i 20 minuter.

Hoppas du känner dig inspirerad till ett grönare liv trots att det ibland är svårt att hitta ekologiskt och närodlat 🙂

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This