den 12 jan, 2020
Kropp och själ berättar vad de behöver

Hej fina du,

Hoppas att du har det bra därute i mörkret. Det har inte varit mycket till vinter i år och det har varit mörkt sen i oktober. Men nu börjar det äntligen ljusna på morgon och eftermiddagar. Snart kommer vi att känna av att yang ökar i naturen och energinivån stiger. Den växer för varje dag som går så håll ut.

Jag kämpar på med läkningen och har nu en pump som skapar ett undertryck som täcker ett par av mina djupa sår. Fantastiskt vilken teknik det finns. Det är en liten dosa som surrar emellanåt när den skapar vakuum och som larmar om inte allt fungerar som det ska. Den ska hjälpa kroppen så att såret läker inifrån, helt perfekt. 🙂

Ett steg i taget

Tyvärr kan jag inte saltmoxa ännu tack vare infektionen men snart kan jag hjälpa kroppen med det också och då kommer det att gå undan. Både det faktum att yang ökar ute och all kraft jag tillför genom näring och moxa kommer göra susen.

Mitt handikappade tillstånd gör att jag får mycket tid att planera och idéerna ploppar upp i huvudet som popcorn. Det är ett kvitto på att jag är på G igen, vilket känns skönt. Hemsida med blogg, butik och kurser håller på att byggas om helt och hållet med proffshjälp och det kommer att bli super. Känns som om 2020 kommer med en fräsch nystart och frisk fläkt. Snart kommer jag att få plats med fler favoriter i webbutiken och allt bli mer lättarbetat. Det är en härlig känsla när pusselbitarna trillar på plats.

Mat som Medicin 2020

Anmälningarna trillar in till Mat som medicin 2020 och jag ser verkligen fram emot att få följa och stötta alla deltagarna under året. Jag har beslutat att sätta anmälningsstopp efter sista lönehelgen i Januari efter önskemål från er. Januari är en tuff månad för många och vill du går det även bra att delbetala kursen via Payson 🙂

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 78924166_2492103380906349_95685514803281920_n.jpg

Vill du också förstå din kropp och själ och hjälpa dig själv till en bättre hälsa och ett större känslomässigt välmående ?

Förhandsboka din plats nu. I Januari startar en ny omgång av Mat som Medicin & De fem elementen

OBS Begränsat antal platser! Nästa kursstart 2021

Du kan läsa mer om kursen Mat som medicin & De fem elementen och vad deltagarna tycker här

Hur fungerar den kinesiska medicinen?

Den kinesiska medicinens modell tittar på helheten. Fysiska och känslomässiga symtom betyder något. Man hittar orsaken till att problemen uppstått och åtgärdar obalanser och brister, med det så försvinner symtomen. En kinesisk läkare vill inte ha sjuka patienter då har det gått för långt. Man vill balansera och stärka innan sjukdom uppstår. Patienter får mat, livsstilsråd och örter mot sina symtom på samma sätt som vi i väst får piller utskrivna för att döva våra. Här i väst fokuserar vi på det enskilda problemet och i den kinesiska medicinen undersöker man varför problemen uppstår och ser helheten och ett samband.

Patientfall

Kvinna 40 år, gick in i väggen och blev utbränd för ca 3 år sedan. Hon var fram till dess en riktig arbetsmyra. En träpersonlighet som mer än gärna hade ett helt gäng med bollar i luften och tränade 5-6 ggr/veckan. Hon mådde bra av det och trivdes med sitt liv ända tills den berömda väggen kom som en total överraskning. Hon känner nu en stor frustration över att hon inte klarar av att komma tillbaka till det liv hon levt. Kroppen vägrar och visar det med energilöst, sömnproblem, oroskänslor, rädslor, ångest, magproblem, värk och frustration som följd.

Kinesiskt sett hade man sett en mängd symtom långt innan väggen kom. Man hade registrerat att obalanser och brister blivit fler och fler. En mage som krånglade, begynnande sömnproblem, en menstruation som var liten och ibland uteblev helt, värk i ländrygg och knän, svårare att återhämta sig efter träningen. Trots vila så blev hon inte pigg, återkommande infektioner, sämre hårkvalitet och hårförlust, viktuppgång med mera. Alla dessa symtom är kroppens sätt att försöka tala om för oss vad den behöver hjälp med och vart det felar.

Symtom 

Trötthet som inte blir bättre av vila, mage som krånglar, viktuppgång, torrt och sprött hår, tappar hår, trött/värk i ländryggen, sötsugen, tung i kroppen, tandavtryck på sidorna av tungan, blek ansiktsfärg (saknar rosigheten på kinderna), väldigt liten menstruation med ljust rött blod (har tidigare haft väldigt rikliga menstruationer), mörka ringar under ögonen, sömnproblem, orolig och en ogrundad rädsla.

Hur ska man tänka runt symtomen för att förstå sambanden och helheten? 

Många symtom passar in under flera element eller brister och det är först när man ser helheten av ALLA symtom det går att förstå. I början var förmodligen inte alla element inblandade utan problemen har ökat i takt med att fler obalanser uppstått utan att man förstått eller gjort något åt dem. Hur man äter, hur man lever, vad som hänt tidigare livet och vad man har för fysiska och känslomässiga symtom ger svar på var de olika obalanserna finns och av vilken karaktär de är. När vi vet vart de hör hemma och vad som felar vet vi också på vilket sätt vi kan hjälpa kroppen återfå balansen igen. Det är därför det är så viktigt i den kinesiska medicinen att se till alla symtom och helheten. Vi kan inte bara kan ta ett symtom eller problem och säga att det beror på just detta. Det är en helhet som hänger ihop och ger ringar på vattnet någon annan stans.

Utan helheten kan man inte förstå delarna och utan delarna kan man inte förstå helheten.

Trötthet som inte blir bättre av vila = Detta kan bero på antingen brist på qi, brist på yang, brist på blod eller alla tre. Jordelementet, vattenelementet är i behov av stöd.

Viktuppgång = Brist på yang, fukt har bildats i kroppen, jordelementet behöver stöd framförallt mjälten.

Torrt och sprött, tappar hår = Brist på blod, träelementet och vattenelementet behöver stöd

Trött/värk i ländryggen = brist på qi, brist på yang, vattenelementet behöver stöd

Sötsugen = brist på qi, jordelementet behöver hjälp

Tung i kroppen = fukt, brist på yang, jordelementet behöver hjälp

Tandavtryck på sidorna av tungan = brist på qi, fukt jordelementet behöver hjälp

Blek ansiktsfärg = brist på blod, brist på yang vi behöver stärka blodet

Väldigt liten menstruation = brist på blod, träelementet vi behöver stärka blodet och hjälpa träelementet

Ljust rött blod = brist på blod, träelementet samma som ovan

Mörka ringar under ögonen = vattenelementet behöver hjälp och stöd

Darriga/skakiga händer/armar, tunga= inre vind, brist på blod, träelementet Blodet behöver stärkas och träelementet behöver hjälp

Hur blev det så här ?

När vi ser på symtomen efter att ha staplat upp dem kan vi se att de största obalanserna/ svagheterna finns i jord-, vatten- ,träelementet och det finns en brist i blodet. Med tanke på att kvinnan har en träpersonlighet, har haft kraftiga menstruationsblödningar och har varit en sådan arbetsmyra och tränat mycket kan vi anta att hennes obalanser börjat i träelementet. Kan hon komma ihåg vilka symtom som kom först kan vi få det bekräftat. Menstruationen och att försörja kroppen med blod är leverns och träelementets uppgift. De kraftiga menstruationerna har förbrukat för mycket blod. Även att pressa kroppen för hårt med mycket träning och arbete gör att vi förbrukar mycket blod. Tillför vi inte näring på rätt sätt eller får en återhämtning så resulterar det tillslut i brist på bland annat blod. När vi får brist på blod kan vi få symtom som trötthet, blekhet, torrt och sprött hår, mörka fläckar i synfältet och liten menstruation med ljust blod. Även sömnproblem är vanligt. När det gäller skakningarna så uppstår även de på grund av en brist på blod, för bristen på blod gör att det skapas ett ”tomt” utrymme där den en “inre vind” tar plats. 

Vad visar de olika symtomen?

Fukten som uppstår i form av viktuppgång och tung känsla i kroppen beror på att jordelementet blivit svagt och fått en brist på främst yang. Fukten blir ett symtom som uppstår på grund av för lite värme. Precis som att det blir fuktigt och rått i ett ett hus utan värme. Det är alltså brist på yang.

Tandavtrycken och sötsuget är även dessa ett tecken på en svaghet/brist i jordelementet i form av qibrist. Söt är den smak som hör till jordelementet och vid en svaghet/brist här är det vanligt att man får ett stort sötsug. För att hjälpa och stärka jordelementet är det bra att äta mat med söt smak. Då menar man inte saker som socker, godis, glass, läsk etc. Den söta smaken som kommer från socker är en söt smak som istället för att stärka, försvagar jordelementet ytterligare. Mat med söt smak som stärker jordelementet kinesiskt sett är rotfrukter, potatis, majs, dinkel etc. 

Mörka ringar under ögonen och trötthet/värk i ländryggen är båda symtom som hör till vattenelementet. Ländrygg och knän är två av de kroppsdelar som hör till vattenelementet och alla typer av besvär i dessa kroppsdelar kan kopplas till vattenelementet på ett eller annat sätt. 

Den kinesiska medicinen har i tusentals år använt mat som medicin och gör fortfarande. Man vet att vissa födoämnen skapar problem och andra hjälper till att lösa upp och stärka. Det är de egenskaperna vi använder för att hjälpa kropp och själ.

Här kommer en favorit som tillför en massa näring

?? Mumsigt smörgåspålägg ??

1 paket kokta eko kikärtor 380g, 1 skivad salladslök, 3/4 dl soltorkade tomater, 3/4 dl valnötter, 3 msk olivolja, 1 dl hackad persilja, 1 msk japansk soya, 1 tsk vinäger, 1 krm salt, 2 krm svartpeppar

Gör så här:

Häll av och skölj kikärtorna, Mixa alla ingredienser till en grynig pastej. Låt den stå i minst 10 minuter innan du äter. Jag älskar den på rostat Hermansdals bröd och det är supergott att ha groddar och/eller rostade sesamfrön till  ??

Jag hoppas att jag med mitt skrivande väcker ditt intresse för att du kan påverka din egen hälsa !

Kram från Hermansdal

Tina 

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 0001-17-e1520832057425-282x300.jpg

Vill du också förstå din kropp och själ och hjälpa dig själv till en bättre hälsa och ett större känslomässigt välmående ?

MAT SOM MEDICIN 2020

Förhandsboka din plats nu. I Januari startar en ny omgång av Mat som Medicin & De fem elementen

OBS Begränsat antal platser!

Du kan läsa mer om kursen Mat som medicin & De fem elementen och vad deltagarna tycker här

SALTMOXA

Webbkurs i saltmoxa du hittar den här

Vill du veta mer om vad saltmoxa är och vad andra tycker ?

Information om våra övriga kurser

HÄST OCH HUNDKURSER

Här kan du kan läsa mer om våra friskvårds och moxakurser för häst och hund 2020 kurserna öppnas för bokning i Januari 2020 

Nyckeln till Hälsa finns att beställa i vår webbshop 

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 29666298_10160360073425271_103453231_n.jpg

” Jag vill tacka varmt för att ni gjort arbetet med den här boken. Den är verkligen jätteinspirerande och lättbegriplig, även svärmor fann intresse. Innehåll och upplägg = toppen, Design = kärleksfull ”

” Måste bara säga vilken fantastisk bok! Både innehåll och utseende. Jag hoppas på en del två ”

” Ett stort TACK för en fantastisk bok som verkligen går in på allt för att få ett liv i balans den blir min nya bibel ”

Följ mig gärna på Facebook:

Hermansdal QiWell – Kinesisk Medicin & Healing

Hermansdals Gård


Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This