den 9 jan, 2022
Fryser du? Värm dig inifrån

Hej fina du,

Vintern håller i sig med några korta avbrott. Jag är verkligen tacksam för varenda dag jag slipper regn och lera. Det underlättar i vardagslivet att slippa alla leriga tassar som ska in i huset 😉

Julen är nu undanplockad och jag har ersatt alla fina julblommor med tulpaner och lite vårlökar. Jag kände att de behövdes som en påminnelse om att vårenergin är på G. Det har faktiskt vänt nu och den är på ingång.

Jag är lite förvirrad av alla helgdagar och hänger inte riktigt med i svängarna när det blir lördag och söndag mitt i veckan men nu återgår vi till normala veckor igen och det känns bra. Jag har haft en riktigt mysig jul och en fin start på 2022. “Pandemi” eller inte så känner jag mig hoppfull inför året som kommer på många sätt.

Vinter är Yin och sommar Yang

När Yin är som störst och det är som mörkast föds yang som sedan ökar för varje dag. I takt med att yang växer minskar i sin tur yin. Under sommaren är yang som störst och då föds Yin igen som sedan växer sig som störst under vintern. Naturen och våra årstider speglar Yin och yang helt perfekt

Hos oss här i norden är kyla något som av naturliga orsaker ställer till väldigt mycket problem i kroppen. Förstod vi vilken skada kylan ställde till med skulle vi klä oss varmare och välja mat som värmde oss inifrån. Jag vet vad kyla kan ställa till med i kroppen. Som öron näsa hals barn är jag uppfödd på penicillin som skapar just kyla i kroppen. Lägg sedan till överträning utan att äta bra som förbrukar yang och för tunna kläder så checkade jag av de flesta boxarna för att få problem senare i livet.

För mig har resan mot att må bra igen handlat om att skapa de bästa förutsättningarna och balans. Själv har jag långkalsonger extra sockor, benvärmare, kofta, filt och dricker ingefärste. Jag saltmoxar och äter på ett sätt som hjälper min kropp att må bra och antalet symtom visar tydligt att det fungerar.

Önskar att det kunde bli mode med täckbyxor och att alla ville ha mössa och rejäla vinterkängor det skulle vara fantastiskt. Lite moxalektioner , ingefära och heta fotbad på det så skulle vi klara oss fint långt upp i ålderdomen. Vem känner sig inte vigare och rörligare när det är varmt ute?

Symtomen berättar vad du behöver

Symtom har i den kinesiska medicinen en helt naturliga förklaring. Vi i västvärlden vet också att näsan rinner när det är kallt ute eller att vi nyser när vi blir förkylda och utsätts för damm till exempel. Vi vet att det händer men vi funderar inte över anledningen, vi konstaterar bara att det händer. Hade vi förstått och gjort något åt de där första små symtomen som dyker upp i kroppen hade vi sluppit en massa problem senare.

Västerländskt vet jag inte vad man säger om klarsnuva men de flesta har nog upplevt att näsan börjar rinna när man är ute och det är kallt. Kinesiskt sett gör sig kroppen av med kyla. När snoret blir gulare och grönare finns en infektion västerländskt och det gör det även kinesiskt men vi kallar det för hetta. Det är immunförsvaret som tar död på inkräktaren. Det är de döda immunförsvarscellerna som gör att snoret blir gult.

Kinesiskt sett har snor olika karaktärer och något som är klart är kyla, vitt är också kyla men på en djupare nivå. Desto gulare och grönare snoret är ju mer hetta. Så det räcker inte med att veta att någon är snorig vi behöver ta reda på vilken färg och karaktär något har för att veta hur vi skall behandla.

Hur kan vi hjälpa oss själva

Värme inifrån och utifrån när det finns kyla är alltid rätt sätt att balansera. Finns det mycket hetta som hög feber finns det andra vägar. Men febern i sig gör också ett jobb så det kan vara bättre att ha feber som tar död på inkräktaren än att ta en alvedon och köra på. När vi nyser försöker kroppen också bli av med något som den störs av vilket känns väldigt logiskt när vi tänker efter.

När man förstår både den kinesiska medicinen och den västerländska inser man att det finns så många “likheter” och ändå är de så olika framförallt i sitt sätt att både förebygga och bota. Tänk om vi kunde bygga broar, vilken skillnad det skulle göra!

Värm insidan

Svart te har mer yang och passar bra om du har kyla symtom eller brist på yang. Grönt te är svalare i sin natur men fördrar du grönt te så tillsätt en bit ingefära så får det en varmare karaktär. På det sättet kan vi använda kryddor och mat för att hjälpa oss själva. När vi vet vad olika kryddor örter och födoämnen har för egenskaper och vi förstår vad kropp och själ vill ha kommer du att kunna tillföra det du behöver för att återställa balansen och må bättre.

Te på ingefära värmer gott

Skiva en bit färsk ingefära (storlek som en tumme) och sjud i vatten en stund. Häll upp i en tekopp, när det svalnat lite pressa i en halv ekologisk citron och smaksätt med svensk honung. Det kommer att värma gott på insidan. Varför inte tillsätta chaga i teet och även passa på att stärka vattenelementet.

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This