den 15 maj, 2022
Insidan syns på utsidan

Hej fina du,

Våren kämpar på, det blir grönare och grönare för varje dag ute. Jag längtar efter värme men njuter av att det känns som om vi fått en riktig vår. Det är lite tystare bland småfåglarna så nu ligger de på ägg. Vi har haft riktigt blåsigt och är tacksamma för att vi fått lite regn. Det behövs verkligen.

I veckan ser det ut som om värmen kommer så nu är det dags att väcka Klippo efter vinterdvalan. Gräset kommer att explodera nu när det blir varmt ute. Jag ligger efter med mitt trädgårdsarbete och kämpar för att komma i kapp utan att känna mig stressad för det. Inte det lättaste att ändra mönster men det är bara att träna på. Plötsligt har man kommit i mål.

Jag tycker att det är så häftigt att jag inte längre blir påverkad eller irriterad när det blåser storm ute. Det är en av alla saker som har förändrats under min resa med den kinesiska medicinen. Med ett mer balanserat träelement kan jag istället njuta av kraften när vinden tar i. Faktiskt helt fascinerande hur ens personlighet förändras när man börjar må bra på insidan och hur mycket lättare det är att hantera allt som sker i livet. Det är väldigt skönt att landa i sig själv. Jag skulle inte vilja vara 20 igen.

Dags att ge upp

För några månader sedan bestämde jag mig för att ge upp mitt ständiga färgande av en silvervit utväxt. Jag fick gå till frisören två gånger i månaden för att hålla den i schack och nu kände jag att det fick vara nog. Vid 60 års ålder är det nu dags att överge min mörkhåriga existens och släppa in något nytt i livet. Blonds have more fun, vi får se 😉

I veckan åkte jag till lilla Hova och träffade en fantastisk frisör, stylist och fotograf som heter Örjan. Det blev en underbar heldag där jag tog mitt första steg mot en gråhårig tillvaro. Nu är jag betydligt ljusare i håret och jag fick också nya porträttfoton som jag kan använda till nästa bok. Helt perfekt.

Jag är verkligen inte bekväm framför kameran men med superproffsig hjälp och en härlig energi gick det hur bra som helst 😉 Vissa människor har helt enkelt en förmåga att få en att må bra och känna sig bekväm. Känner du att du vill ha en förändring bli stylad och fotograferad rekommenderar jag honom varmt. Du hittar Örjan här

Ett tag under processen blev min foliehatt verklighet 🙂

Håret en kraftsymbol

I den kinesiska medicinen så hör vårt huvudhår till vattenelementet och njurarna, som är vårt reservbatteri. Det är något vi skall vara väldigt rädda om då de stödjer alla andra organ i kroppen. När njurarnas energi är slut så separerar Yin och Yang och vi dör. Visst är det så att det finns ärftliga faktorer för när vi blir gråhåriga och vi nordbor har en finare hårkvalitet än vad en kines har. Men det betyder något när vårt hår förändras.

Vi tror att det är åldern som tar ut sin rätt och det är som det är när hårfästet kryper uppåt. Precis som att vi accepterar att vi blir haltare och stelare ju äldre vi blir. På ett sätt är det sant för att vår inre reserv blir svagare men det betyder inte att vi behöver ge upp. Det går att påverka även hårets kvalité och mängd genom vad vi äter och vår livsstil.

Stärk ditt vattenelement, ge näring till blodet och var rädd om håret 🙂

Symtom på ett svagt vattenelement

Håravfall, värk i knän och ländrygg, värre av kyla, natturinering, svag stråle, inkontinens, lättskrämd och katastroftankar: Alla dessa symtom hör till Vatten-elementet, vars organ är njurar och urinblåsa. Detta element manifesterar sig i vårt huvudhår och en svaghet eller brist här kan visa sig genom just håravfall. Vattenelementets känsla är rädsla vilket förklarar lättskrämdhet och katastroftankarna. Alla dessa symtom visar på att det finns en brist/svaghet.

Att veta vad håret står för kinesiskt sett och att det  blir tunnare och tunnare och att hårfästet kryper uppåt för varje månad som går är inte roligt. Det är inte kul att känna livsenergin åka ur kroppen. Det tar också tid att vända skutan och det finns inget enstaka piller i världen som kommer att åtgärda problemet. Det är som alltid helheten som gäller.

Visst jag är gråhårig men jag har slutat tappa hår som en barrande gran, håret är blankt och starkt, växer så det knakar och hårbotten är full med stubb, mitt hårfäste börjar krypa tillbaka. Jag är självklart glad för att jag återfår mitt hår men gladast är jag för att min kropp läker och blir stark och att vattenelementet inte behöver stödja hela kroppen längre utan kan göra det som är meningen. Stärk ditt vattenelement, ge näring till blodet och var rädd om håret. Insidan syns på utsidan.

I den kinesiska medicinen, är det viktigt att vi följer naturens gång för att hålla oss friska och starka. Gör vi inte det får vi ta av våra inre reserver. Vintern är till för att vi ska ladda våra batterierna så att livsenergin som bor i njurarna kan fortsätta vara stark och flöda fritt under hela livet.

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

6 Kommentarer

 1. Så fint att ha ett ansikte på allt fint du skriver. Jättefin bild

  Svara
 2. Jättefin bild och jätteintressant läsning
  ????

  Svara
 3. Hej!
  Skulle gärna vilja veta mer om detta då jag tappar väldigt mycket hår just nu.
  Med vänlig hälsning, Nina ?

  Svara
  • Hej,
   Du hittar massor med info i tidigare blogginlägg. Använd sökrutan så dyker den upp ?
   Nyckeln till Hälsa innehåller ännu mer.
   Allt Gott
   Tina på Hermansdal

   Svara
 4. Hur kan vi rent konkret stärka vårt vattenelement och ge näring till blodet? Jag har tappat mängder hår under våren.

  Svara
  • Hej,
   Det svaret är långt 😉 Du hittar massor med info i tidigare blogginlägg. Använd sökrutan så dyker den upp 🙂
   Nyckeln till Hälsa innehåller ännu mer.
   Allt Gott
   Tina på Hermansdal

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Tips med vårkänsla

Tips med vårkänsla

Hej fina du, Hur har du det? Jag längtar efter solen!!! Nu är jag trött på regn. Det verkar liksom aldrig ta slut. Jag...

läs mer

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This