den 7 jul, 2024
Grunden till hälsa är naturlig

Hej fina du,

Regnet bara vräker ned och jag har både raggsockor och toppluva. Med 11-12 grader på termometern så känns det inte som sommar direkt. De dagar solen skiner och det är varmt längtar jag efter både en liten pool och vattenmelon. Nu blir det värmande soppa och det är snudd på att jag tar fram mina långkalsonger igen. Hästarna har regntäcken och sover inne.

Fasaden är tvättad på halva huset och entre taket rivet. Väldigt saknat nu när det regnar massor. Inser att jag varit bortskämd med att ha en torr plats utanför ytterdörren. Nu är det bara att kämpa på med slipning, målning och bygge av en uppdaterad entre. Jag längtar så efter mitt gula hus med vita knutar och en liten glasveranda där jag kan ha pelargoner i fönstren på sommaren.

Jag har fortfarande inte tappat målet med ett riktigt uterum på baksidan av huset men en sak i taget. Rom byggdes inte på en dag. Det är ingen slump att FB skickade upp ett minne på min saknade glasveranda i Vendel vårt tidigare hem. Jag ser det som ett tecken. 😉 Där njöt jag och alla mina pelargoner i fulla drag från tidig vår till långt in på hösten.

Grunden till allt

I dag tänkte jag bjuda er på lite allmänt kinesiskt grundtänk. Jag får ofta frågan vart man ska börja när man har obalanser. Vad är hönan och vad är ägget ägget? Vad är viktigast att förändra? I bland är det så enkla saker som är svaret att det är svårt att tro att de kommer att göra en skillnad. Men det gör de !!! Jag har pratat med många som har läst Nyckeln till Hälsa eller varit här på moxakurs eller gått Mat som Medicin och de är förvånade över hur lite kan göra så mycket för deras välbefinnande.

Ni som har läst Nyckeln till Hälsa vet hur stor betydelse helheten har och hur allt hör ihop. Vi är alla olika och har olika behov, svagheter och styrkor. Men det finns vissa saker som vi har gemensamt och som precis alla mår bra av i det klimat vi bor. Skulle vi ha Afrikas värme så skulle våra behov se lite annorlunda ut.

Våra behov och eventuella obalanser påverkas av allt vi har runt omkring oss både via klimatet, hur vi lever, det vi äter och känner. Det är en spännande värld att upptäcka. När man får sina första aha upplevelser över att det fungerar så blir det ännu mer inspirerande.

VILL DU VETA MER ? HÄR HITTAR DU NYCKELN TILL HÄLSA

Den naturliga rytmen

Det är en ständig rörelse mellan Yin och Yang där det mest optimala är att vi följer den naturliga rytmen. Att vi har mer yin när det är meningen att vi ska ha det, och mer yang när det ska vara det. Till exempel på natten när det är mest Yin är det meningen att vi också ska ha mest Yin och sova och när dagen vaknar och yang stiger så ska vi också göra det.

Eller på vintern när det är mer Yin i naturen, ska vi vila mer och nu på sommaren när det är mera yang, är vi piggare och mer aktiva. Bara förståelsen gör att man inte behöver få panik när energin sjunker framåt höstkanten. Vi kliver in i en ny fas och alla delar behövs.

Det enklaste är det viktigaste

Egentligen spelar det ingen roll vart vi börjar, huvudsaken är att vi förändrar om vi inte mår bra. Gör vi ingen förändring så kommer vi inte kunna hjälpa oss själva. De saker som är mest grundläggande förbises ofta. De är så enkla att vi inte tror att de kommer att skapa en förbättring. Men faktum är att det är de enklaste och mest självklara sakerna som faktiskt är en förutsättning för att vi ska bli friska, vitala och må känslomässigt bra.

Det finns inga piller, vitaminer, örter, behandlingar eller meditationer i världen som ensamma kommer att kunna hjälpa dig om du inte ser till att uppfylla dina grundläggande behov. Vi behöver helheten! De kommer att fungera som ett plåster och konstgjord andning tills du letar efter nästa piller eller behandling. Jag säger inte att du inte kommer att bli hjälpt, men ändrar du inte orsaken till att du mådde dåligt så kommer du att göra det igen efter ett tag. Eller så kommer du att behöva gå på behandling hela tiden för att din kropp behöver hjälp.

Att kunna hjälpa sig själv

Det kommer inte vara tillräckligt att enbart äta vitaminer och mineraler eller tillföra ett magiskt tillskott av något slag som lovar att det ska lösa alla dina problem. Tyvärr för det vore helt fantastiskt om det kunde få vara så. Lever du på ett “bra” sätt och äter naturlig mat  med mera så kommer både kosttillskott, självhjälps verktyg och behandlingar att hjälpa dig på din väg tillbaka mot hälsa och välbefinnande tills kroppen klarar att läka sig själv igen.

Min önskan är att du vill lära dig att leva på ett sätt så att du klarar av att självläka. Och att ge dig verktyg som du själv kan använda för att hålla balansen i livet. Jag vill att du ska förstå varför saker händer i kroppen och i känslolivet. Livet pågår hela tiden och det händer saker runt oss som får oss ur balans. Har vi kunskap så vet vi vad vi kan göra för att hjälpa oss själva. Ju mer balanserade vi är desto lättare är det att skilja på mitt och ditt och att inte påverkas av det som sker runt omkring oss. Speciellt viktigt blir det om man är en högkänslig person då obalanserna lätt blir många snabbt.

Grundläggande behov

Att ta hand om dina grundläggande behov är som att se till att blomman som är du har en förutsättning  att överleva, växa och blomma. För att det ska ske behöver du ha en bra näringsrik jord där du kan få den näring du behöver och dina rötter ska stå stadigt och inte rubbas när det blåser ute. När vi är unga klarar vi det mesta. Vi förstår inte vidden av det vi utsätter oss för, men fakturan för hur vi har levt kommer så småningom var så säker. Jag och många med mig vet.

Det är alltså inte normalt att få högt blodtryck, diabetes 2, sköldkörtelsjukdomar, värk, byta leder, cancer eller ha sömnproblem. Det är blomman som inte fått det den behöver och visar det på ett tydligt sätt. Tänk om vi var lika noga med vad vi själva behöver för att blomma som vackrast som vi är när vi väljer växter till trädgården och försöker sköta dem enligt konstens alla regler för att de ska trivas bli starka och hålla sig friska 😉 Vi är många gånger mer noga med både bilens service eller oroade över att rosorna blir svaga och får löss än vi är med oss själva.

Naturliga behov

Nedanstående saker är för de flesta fullständigt självklara men ändå långt borta. Vi har tappat bort våra grundläggande behov.  Att hitta tillbaka till det vi mår bra av kan kräva planering och vi behöver ha vårt välbefinnande som mål och prio ett. Det blir ett sätt att hitta tillbaka till sig själv och lära sig vilka behov vi har och respektera dem.

-God sömn laddar batteriet och hjälper bland annat vattenelementet. Yang kan gå in och laga det som behövs i kroppen när vi sover.

-Fasta mattider hjälper jordelementet och tillverkningen av vår livsviktiga qi

-Lagad varm naturlig mat är kroppens bensin och cellernas byggstenar

-Vara i nuet gör det lättare för våra känslor och får oss att fatta bättre beslut och fånga vad som händer i oss själva. Det skapar ett lugn i själen

-Närhet och gemenskap hjälper bland annat hjärtat och eld elementet

-Lagom med rörelse hjälper träelementet och levern

När vi trivs i livet och känner oss hemma och bekväma i vår kropp, är rörliga och starka utan värk, somnar när vi ska, vaknar utvilade, blir hungriga, mätta och nöjda när vi äter, går på toaletten som vi ska och har energi och lust är det tecken på att allt fungerar som det ska och det är naturligt. Är det inte på det sättet så är det obalanserna som talar till oss. Det är på det sättet kroppen talar om för oss att den behöver hjälp.

Önskar dig en fin Julivecka och hoppas att sommarvärmen kommer tillbaka <3

Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

2 Kommentarer

 1. Tack för dina berikande och lärande texter.
  Har nyckel till hälsa lättillgänglig hela tiden. En fantastisk bok.
  Kram
  Helena

  Svara
  • Tack Helena roligt att höra <3

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This