den 24 nov, 2019
Hur vet du om du har yangbrist?

Hej fina du,

Min nedräkningen fortsätter och jag närmar mig min stora operation. Nu är det två veckor tills jag ska läggas in och dagen efter är det dags. Det känns mer och mer pirrigt. Jag har verkligen allt stöd jag kan önska mig och är verkligen tacksam för alla som hjälper till på alla sätt och vis. Era hejarop och varma tankar tas tacksamt emot. Det är mycket som ska fixas och förberedas för att allt ska klaffa med gård, djur och företag. Fler och fler pusselbitar faller på plats för varje dag som går och det känns skönt. Jag kommer om än väldigt nervös och säkert lite rädd lägga mig på operationsbordet och vara väl förberedd både praktiskt, kroppsligt och själsligt.

Det går att komma tillbaka

Det här är första hösten på många år som jag inte är medvetslöst trött varje eftermiddag och som jag har energi som räcker hela dagen. Min puls är stark och jämn och jag känner mig väldigt vital. Det känns faktiskt lite overkligt att jag är sextio om ett par år. Jag känner mig både starkare och vitalare nu än när jag fyllde 50. Det får mig att se fram emot våren och en sommar i T-shirt klippandes gräset med min Klippo här på Hermansdal. Det enda jag har gjort är att förändra min livsstil, använt den Kinesiska Medicinens redskap som mat och saltmoxa, och blivit lite klokare. Kyla och fukt kinesiskt sett har varit ett grundläggande problem för mig och äntligen börjar de ge vika.

Mat som medicin och saltmoxa mina bästa vänner

Mat som medicin och saltmoxa har blivit en naturlig del i min vardag. Det har funnits dagar som jag tänkt att det är försent att vända det här skeppet. Att jag gått för långt med att förbruka mig själv och min vitalitet. Jag har tidvis känt det som att jag får lov att acceptera det min tidigare kunskapsbrist och dumhet ställt till med och göra det bästa av situationen. På sista tiden har jag känt mig starkare och starkare och faktiskt fylls jag med energi även om det är höst och snart vinter. Det känns som om jag har en annan grundstyrka och det är en helt magisk känsla. Jag älskar att vara aktiv och jag är övertygad om att den uppåtgående kurvan kommer att hålla i sig och snabba på återhämtningen efter operationen.

I fredags hade vi en rörmokare här för att titta på en värmelösning till vår blivande kurslokal. Han var i min ålder och han sa “Ja man blir ju inte yngre och får mer ork precis” Jag hajade till och tänkte att jo jag känner mig både yngre och har mer ork nu än på många år. Jag insåg att det är förmodligen inte så vanligt. Vi tar för givet att det ska “gå utför” och att vi ska få alla möjliga olika krämpor och behöva äta mediciner. Det är naturligt att åldras men livet behöver inte bli fullt med allsköns symtom för det. I januari startar 2020 års klass av Mat som medicin vill du vara med kan du nu förhandsboka din plats.

Förhandsboka din plats nu. I Januari startar en ny omgång av Mat som Medicin & De fem elementen

OBS Begränsat antal platser!

Du kan läsa mer om kursen Mat som medicin & De fem elementen och vad deltagarna tycker här

Visste du att kyla kan orsaka både influensa, värk/smärta, infertilitet och viktuppgång?

Vintern står för dörren även om vi fortfarande har plusgrader så sveper den snart in över landet. Med vintern kommer kylan. Det är en tid på året som det känns extra viktigt att ge er kunskap om hur kyla faktiskt påverkar våra kroppar enligt den kinesiska medicinen. Det är bra att veta vilka konsekvenser den kan ge både i ett akut stadium, och i det långa loppet. Om du vet hur kyla påverkar dig och hur du kan motverka den kan du hjälpa dig själv. Om du visste vilka konsekvenser den får i kroppen är jag säker på att du skulle göra allt du kunde för att se till att den inte tog sig in.

Inom den kinesiska medicinen är man väldigt noga med att inte utsätta sig för kyla, varken genom yttre faktorer eller med kylande mat och dryck. All kyla som tillförs kroppen, tvingar kroppen att förbruka yang (värme) för att kompensera upp kylan, vilket i sin tur ofta leder till att vi får en brist på yang. Vi föds med en viss mängd yang och det är viktigt att vi inte låter kyla förbruka vår yang som är tänkt att räcka hela livet ut. Vi behöver stärka och tillföra ny yang, med värme invändigt och utvändigt för att hålla oss friska och förbli vitala även när vi blir äldre. När yang är helt slut så dör vi.

Du kan skydda dig själv mot kyla

Med yttre kyla menas att kylan kommer utifrån och på den vägen tar sig in i kroppen. Det är därför viktigt att vi alltid klär oss varmt och skyddar kroppen mot kyla. Fötterna är extremt viktigt att hålla varma.

Det de flesta kan känna igen sig i är att man blir nedkyld och frusen och dagen efter så vaknar man med ont i halsen eller influensa. När man känner sig frusen eller blir extremt trött utan orsak så är det viktigaste av allt att få kroppen varm och svettas. Det kan man göra på fler sätt med värme både utifrån och inifrån. Ju fortare man lyckas värma upp sig och öppna kroppens “yta” desto fortare kan kroppen göra sig av med patogenen (det vi blir sjuka av) som i det här fallet är kyla och vi blir friska igen.

Kyla ger oss stora problem

För oss kvinnor är det väldigt viktigt att vi håller oss varma under menstruationen. Den gör att vi är extra känsliga för att få in kyla i Nedre Jiao dit livmodern hör. Får vi in kyla i Nedre Jiao påverkar det fertiliteten och kan orsaka menstruationsbesvär. Om vi har kyla “lokalt” i kroppen gör det att qi inte kan cirkulera och med det får vi värk.

Har vi blivit kalla är det viktigt att vi värmer oss så snart som möjligt med ett varmt bad och eller varm dryck. Det finns även mat och dryck som har kylande eller värmande egenskaper. Kyler gör bland annat mat som ej är tillagad/uppvärmd, kalla drycker, is, glass med mera. Även mediciner som tex antibiotika och värktabletter är kylande.

I Januari startar en ny omgång av Mat som Medicin & De fem elementen Förhandsboka din plats nu

OBS Begränsat antal platser!

Du kan läsa mer om kursen Mat som medicin & De fem elementen och vad deltagarna tycker här

Symtom på att man har kyla/brist på yang:

 • Värk, smärta
 • Viktuppgång
 • Frusenhet
 • Kalla händer/fötter
 • Raynauds sjukdom/fenomen (vita, domnade fingrar)
 • Svårt att bli gravid
 • Mensvärk
 • Diarré som är luktfri
 • Ont i magen, IBS
 • Trötthet
 • Fertilitetsproblem
 • Rinnsnuva med klar vätska
 • Blek tunga
 • Blek ansiktsfärg
 • Bleka läppar, läppar med en blåaktig ton
 • Reumatiska besvär
 • Fibromyalgi

Vill du lära dig mer? Du hittar Nyckeln till Hälsa här

Saker som tillför kyla till kroppen och förbrukar vår yang

 • Yttre kyla och vind
 • Kall “rå” mat som sallad, grönsaker som ej är uppvärmda/tillagade, frukt, glass, kall dryck
 • Att svettas mycket och ofta
 • Hård träning och för liten mängd mat
 • För lite sömn

Saker som värmer och stärker yang:

 • Saltmoxa
 • Värme
 • Varma bad gärna med ingefära i badvattnet
 • Varma drycker som svart te, guldmjölk, varm choklad, ingefärsavkok eller te som innehåller kanel, ingefära, peppar
 • Tillagad mat som, soppor, köttgrytor, benbuljong med mera
 • Kryddor som kanel, ingefära, gurkmeja, kardemumma, peppar, vitlök, chili, kryddnejlika, muskot

November Kramar från Hermansdal

Tina 

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 0001-17-e1520832057425-282x300.jpg

Vill du lära dig att förstå din kropp och själ och få en bättre hälsa?

Webbkurs i saltmoxa du hittar den här

Vill du veta mer om vad saltmoxa är och vad andra tycker ?

Information om våra övriga kurser

Här kan du kan läsa mer om våra friskvårds och moxakurser för häst och hund 2020 kurserna öppnas för bokning i Januari 2020 

Nyckeln till Hälsa finns att beställa i vår webbshop 

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 29666298_10160360073425271_103453231_n.jpg

” Jag vill tacka varmt för att ni gjort arbetet med den här boken. Den är verkligen jätteinspirerande och lättbegriplig, även svärmor fann intresse. Innehåll och upplägg = toppen, Design = kärleksfull ”

” Måste bara säga vilken fantastisk bok! Både innehåll och utseende. Jag hoppas på en del två ”

” Ett stort TACK för en fantastisk bok som verkligen går in på allt för att få ett liv i balans den blir min nya bibel ”

Följ mig gärna på Facebook:

Hermansdal QiWell – Kinesisk Medicin & Healing

Hermansdal

Välkomna in på hemsidan:

www.hermansdal.com


Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Hermansdal på Facebook, Hermansdals Gård på Facebook och Hermansdal på Instagram

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg

Nyckeln till Hälsa

(15 kundrecensioner)

399.00 kr inkl. moms

Tina Göransson

Jag är författare och hälsoinspiratör som brinner för friskvård, djur och natur. Jag har gjort en egen hälsoresa och vill dela med mig av min kunskap och erfarenhet. Jag vill ge människor förståelse och verktyg så att de kan hjälpa både sig själva och sina djur till ett bättre mående på alla plan. 

Mat som medicin

Webbkursen är till för dig som vill skapa de bästa förutsättningarna för att må bra och nå ett fysiskt och känslomässigt välbefinnande genom visdom från den kinesiska medicinen.

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på Hermansdals Nyhetsbrev!

Prenumerera på vårt spännande nyhetsbrev! Minst en gång i månaden kommer ett inspirerande och givande nyhetsbrev med tips på hur du tar han om dig själv och dina djur. I nyhetsbrevet ger jag dig goda recept, inspiration, erbjudanden och verktyg för att må bättre i kropp och själ.

Genom att fylla i detta formulär registrerar du dig för att ta emot våra e-postmeddelanden och du kan avsluta prenumerationen när som helst.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This